Siralmasan gyenge idén az európai cukorrépatermés. Mivel az árak ezt nem tudták kompenzálni, jövőre tovább zuhan a termelés Európában. Az előrejelzések szerint az Európai Unió cukortermelése a 2020/21-es gazdasági évre 16 millió tonna nyerscukor lesz. Ez 1 millió tonnával kevesebb, mint tavaly és 2 millióval kevesebb, mint tavalyelőtt. Magyarországon 13 ezer hektár alá eshet a növény termőterülete.
A Mezőhír írta meg az USDA összefoglalója alapján, hogy idén átlag alatti volt az egy hektáron mért répahozam Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban is. Emellett a cukorrépa termőterülete is csökkent.
Ennek okai a következők:
- Immár a harmadik éve aszály nehezíti az európai répatermelést, de idén a répa sárgaság vírusa (BYV) is súlyos károkat okozott az EU legnagyobb termelőjénél, Franciaországban.
- Betett a szerkivonás: már nem lehet a vetőmagok neonikotinoidos csávázásával védekezni a vírusvektor levéltetvek ellen.
- A cukorkvóták 2017. évi kivezetése óta nem álltak helyre az európai cukorárak. Ez jövőre sem változik, mivel a helyi kínálat szűkösségét felülmúlja a globális cukorellátás bővülése.
- A cikk szerint az utóbbiban komoly szerepet játszik a koronavírus miatti alacsony kereslet a bioetanol iránt. Ezért Brazília a cukornádból nem üzemanyagot, hanem inkább cukrot gyárt.
Két év alatt 130 ezer hektárnyi cukorrépa vetésterület tűnik el Magyarországról
Az EU cukorfogyasztása a koronavírus-járvány miatt csökkent. Azonban így is 18,3 millió tonna nyerscukor az igénye a 2019/20-as gazdasági évben (-0,3 millió tonna). Ennek biztosítása érdekében 2,1 millió tonna cukor importjára van szükség, miközben a közösség cukorkészletei 1 millió tonnányi nyerscukorra csökkennek. A 2020/21-es szezon folyamán hasonló számokat vár a termeléstől az USDA. Az unió pedig 3 millió tonnára növelte a várható cukorimportját, azaz csaknem 50 százalékos ugrást valószínűsít a behozatalt nézve. Az import növekedése teljes egészében finomított cukor lesz – írták.