Lengyelország a káposztafejek hazája

Európában közel 400 ezer hektáron termesztenek káposztaféléket: Oroszország (110 ezer hektár), Ukrajna (71 ezer hektár), Románia (48 ezer hektár), Lengyelország (27 ezer hektár), majd Olaszország, Németország, Fehéroroszország és az Egyesült Királyság következnek a sorban, egyenként 10–15 ezer hektár közötti termőterülettel. Az EU-ban évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposzta kerül betakarításra.

Az unió legnagyobb termelője Lengyelország, ahol a 2016. évi káposztatermés meghaladta az 1 millió tonnát. A poznani nagybani piacon az idei betakarítású fejes káposzta termelői ára 1,2-2,5 PLN/fejre nőtt 2017 38. hetében az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva.

Ha káposzta, akkor Lengyelország. AZ EU-ban mindenképpen.
Ha káposzta, akkor Lengyelország. AZ EU-ban mindenképpen.

 

A közösség belső piacán a legnagyobb fejes- és vöröskáposzta-exportőr Hollandia (81,7 ezer tonna), a legnagyobb importőr Németország (32,4 ezer tonna) volt 2016-ban. Az idei év első fél évében Hollandia 12 százalékkal 52,2 ezer tonnára, Lengyelország 56 százalékkal 27,3 ezer tonnára növelte szállításait az unió belső piacára.
Az EU fejes- és vöröskáposzta-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2016-ban, mivel a kiszállítás 70 százalékkal 15,8 ezer tonnára csökkent, míg a beszállítás 29 százalékkal 53 ezer tonnára bővült a harmadik országok vonatkozásában. Az idei év első fél évében is negatív maradt az egyenleg, mivel az import 20 százalékkal 40,1 ezer tonnára csökkent, míg az export 8,8 ezer tonnáról 11,3 ezer tonnára nőtt az előző év azonos időszakához képest.

 

Mi a helyzet Magyarországon?

A KSH adatai szerint Magyarországon a fejes káposzta termőterülete 2,5-2,6 ezer hektár körül alakult az elmúlt években. A termés 64,7 ezer tonnáról 52,9 ezer tonnára mérséklődött 2016-ban az előző évihez képest. A fejes káposztát döntően szabadföldön termesztik, a hajtatott fejes káposzta idei termőterülete 230–250 hektár között alakult, mivel az előző évi viszonylag rossz idényt követően Magyarországon a korai káposzta területe 10-15 százalékkal csökkent. A hazai káposztatermelők egy része nagyobb légterűre alakította át a fólia-sátrakat és azokban inkább a jövedelmezőbb kápia-, illetve tölteni való paprikát hajtat vagy abbahagyta a termesztést.

A káposztafélék fogyasztása évről évre csökken, ennek oka, hogy veszítettek a hagyományos téli vitaminforrás-szerepükből. A fogyasztás csökkenése a kereslet lanyhulásával jár, ami a termelés mérséklődését okozza. Ezért fontos a fogyasztás ösztönzése annak érdekében, hogy a káposzta a tudatos, a hazai terméket kereső fogyasztók látókörébe kerüljön, hiszen a káposztafélék egészségesek, élettani szempontból fontos táp-anyagokat tartalmaznak. A magyar gasztrokultúrában a káposzta fontos helyet tölt be, a vecsési savanyú káposztát a Magyar Értéktár részeként tartják számon. A nemzeti értékek között számos káposztaféle szerepel: a cigándi kásás-, a hadházi toros, a hadházi lapos-, a hadházi savanyú-, a lucskos-, a debreceni töltött-, a tapolcafői kézműves házi savanyítású-, a töltött-, a nyíracsádi töltött- vagy a hadházi töltött káposzta.

Magyarország fejes- és vöröskáposzta-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2016-ban, amikor a be-szállított mennyiség 5,01 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 4,18 ezer tonna került.

Az idei év első fél évében az import 42 százalékkal 2,25 ezer tonnára csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest. A Németországból származó behozatal 19 százalékkal 1,14 ezer tonnára, a Macedóniából érkező 278 százalékkal 676 tonnára bővült, ugyanakkor Hollandiából 80 százalékkal 229 tonnára és Lengyelországból 74 százalékkal 130 tonnára csökkent a beszállítás. Az export 30 százalékkal csökkent, 2,37 ezer tonnát tett ki, ennek jelentős hányada Romániába, valamint a skandináv államokba (Finnország, Norvégia, Svédország) irányult.

A Budapesti Nagybani Piacon a fehér fejes káposzta termelői ára a 2017. év elején alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A primőr fehér fejes káposzta április közepén tűnt fel a kínálatban, amelyet 8 százalékkal kínáltak magasabb áron (206 forint/kilogramm) a 16–23. héten, mint egy évvel korábban. Szakértők szerint ennek oka, hogy idén a macedónok kevesebb korai káposztát tudtak szállítani. Ebben az időszakban a kínálat hollandiai importtal egészült ki. A primőr termék ki-futása után a szabadföldi fehér fejes káposzta ára 22 százalékkal 97 forintra emelkedett kilogrammonként a 24–38. héten az előző év azonos időszakához képest.

Forrás: AKI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A káposzta helyzete az unióban Mint oly sok mindent, az orosz embargó a káposztapiacot is negatívan befolyásolta mind Európában, mind az Európai Unió területén. Ez azért érdemel kie...
Elmarad az uniós átlagtól a fejes káposztánk termé... A magyar lakosság körében egyre jobban kezd háttérbe szorulni a káposzta fogyasztása. Helyette inkább a divatosnak számító karfiolt és brokkolit keres...
Téli zöldség: a kelbimbó Sokak nem is ismerik, nem hogy termesszék a kelbimbót. Pedig egy nagyon ízletes és egészséges zöldségről van szó. Különlegessége, hogy téli zöldségnek...
Karantén károsítót találtak egy burgonyaszállítmán... A Nébih információi szerint az utóbbi hetekben Heves megyében több zöldségtételt is meg kellett semmisíteni. Egy burgonyaszállítmányt például azért, m...
Elkeserítő, sok tonnányi élelmiszer rohad a földek... A káposztával foglalkozó gazdák nagy valószínűséggel szeretnék elfelejteni az idei szezont, pedig még a betakarítás hátra van. Épp ez az egyik legnagy...
Magas áron értékesítettek, jó szezont zártak a káp... Május második felében befejeződött a hajtatott káposztafélék idénye, helyüket a szabadföldi állományok termései veszik át a piacokon. Az idén a korai ...