Legyenek a gazdálkodói életforma „nagykövetei” a fiatal gazdák! Megéri

Van értelme időt és energiát szánni a PR-munkára, vallja a fiatal német Sebastian Horn, aki szerint láthatóan nőtt a gazdaságuk, és ezzel az egész gazdálkodói életforma elfogadottsága a környékükön, mióta tudatosan keresi a kapcsolatot a településen élőkkel.

Az agrarheute.com portál által fenntartott fiatalgazda-blogon osztotta meg gondolatait az egyszerűen csak Basti Hornként ismert huszonéves gazdálkodó, és arra bátorított minden hozzá hasonló helyzetben lévő fiatalt, hogy vegyék a fáradságot, álljanak szóba a szomszédsággal, és legyenek a gazdálkodói életforma „nagykövetei”, mert megéri.

A kép csak illusztráció: nem az agrarheute.com által megszólaltatott fiatal gazda szerepel rajta
A kép csak illusztráció: nem az agrarheute.com által megszólaltatott fiatal gazda szerepel rajta (Fotó: Pixabay)

Követik a Facebookon és az Instagramon

Mint írja – idézi a magyarmezogazdasag.hu cikke –, ő napi szinten tartja a kapcsolatot a követőivel a Facebookon és az Instagramon, de személyesen is beszélget a környékbeliekkel, és iskolás csoportokat is fogad a családi gazdaságukban. Ennek köszönhetően idővel nemcsak megismerték őket és ők lettek „a szomszéd gazda”, de láthatóan sokkal elfogadóbbak is a településen élők.

Köszöntik őket, ha az úton szembe jön az ismerős traktor, néha meg is állnak egy-egy beszélgetésre a táblaszélen – de a legfeltűnőbb az volt, hogy amikor az állattartó telep bővítését tervezték, akkor nem elutasítás volt a reakció, hanem értékelték, hogy van a gazdaságnak jövőképe, biztatást és elismerést kaptak hozzá.

“Soha ne legyetek agresszívek”!

Persze nagyon fontos a kölcsönösség, hangsúlyozza Basti Horn. Például ők igyekeznek úgy végezni a munkájukat, hogy a lehető legkevésbé zavarják vele a szomszédságot: a lakott területhez legközelebb eső földjeiken – ha csak megoldható – nem dolgoznak késő este és hétvégén; ha pedig hígtrágyát visznek a szántóföldre, azt előre bejelentik. Utóbbira például nagyon jó fórum a Facebook-csoport, írja.

Az agrerheute.com újságírójának kérdésére azt válaszolta a fiatal gazda: mindenkinek ajánlja, hogy lépjen a nyilvánosság elé, bátran mutassa meg, hogyan zajlik a munka a gazdaságában. „Nem védekező helyzetből kell indulnunk, mert amit csinálunk, az jó” – vallja, hozzátéve, hogy a kommunikáció stílusa viszont nagyon fontos.

„Soha ne legyetek agresszívek, és ne támadjatok vissza, még ha igazságtalannak hangzanak is a vádak” – üzente fiatal gazdatársainak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Amikor majd a termékdíj is 57 forintról 1900 forin... Piaci elemzők szerint a csomagolóanyagok drasztikus áremelkedését hamarosan az élelmiszerek árában is érezni fogjuk. Mi áll a drágulás hátterében, és...
Környezet, klíma: több ponton egybecsengő üzenetet... Fel kell készülniük a ma­­gyar termelőknek, hogy – a kétévnyi átmeneti időszakot követően – 2023 után a zöldítésnek nevezett folyamat ki­­emelkedő ha...