Megkezdődött a görögdinnyeszezon. Bár a termesztők és a kereskedők jól tudják, hogy melyik gyümölcsük milyen minőségű és milyen édes, a vásárlóknak problémát jelenhet: hogyan lehet kiválasztani a legfinomabb dinnyét? És mire kell odafigyelni a válogatás során? Ebben a cikkben ezt jártuk körül.
A boltokban és piacokon már májustól kapható görögdinnye, de az még általában drága és kevésbé ízletes import, így a vásárlással érdemes megvárni a júliust, amikor már megvásárolható a hazai is.
A potenciális vásárló akkor jár el helyesen, ha a súly alapján választunk. Két egyforma nagyságú dinnye közül mindig a nehezebbet válasszuk, mert az sokkal lédúsabb édesebb lesz.
A kopogtatással csak azt tudjuk kiválasztani, hogy melyik dinnyének üreges a közepe, azaz hogy túlérett-e vagy sem.
Ami viszont tényleg közelebb visz a megoldáshoz, az az, ha megviszgáljuk a korábban földön fekvő részt. Minél sárgább a folt, annál érettebb a dinnye. Ha a folt fehér, a dinnye még nem elég érett.
Szintén az érettségre utal, ha növény szára száraz vagy ha a héja fényes.
És még egy jótanács: a görögdinnye nem utóérő gyümölcs, azaz a leszedés után nem érik tovább. Más megközelítésben, ha rosszul választunk, azt a tárolással nem tudjuk helyre hozni.