Lefelé tartó spirálban a szántóföldi növénytermesztés

Az időjáráson kívül nem sok jót ígér az idei szezon a szántóföldi növénytermesz-tőknek. A tavalyi rosszul sikerült év után sokan spórolnak a tápanyagköltségeken, ami alacsony terméseredményeket vetít előre. Ráadásul az sem pezsdíti fel a keresletet, hogy a terményárak a másfél évvel ezelőtti alacsony szinten vannak. Tóth Balázzsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. ügyvezetőjével értékeltettük a jelenlegi helyzetet.

Mi jellemzi jelenleg a műtrágyapiacot és ezzel összefüggésben, milyen most a mezőgazdaság jövedelemtermelő képessége?

Mintegy 6-7 hónappal ezelőtt drasztikus árcsökkenés kezdődött a műtrágyapiacon., A nitrogéntartalmú termékek ára 50-60 %-kal, míg az NPK-készítményeknek 30-40 %-kal csökkent, tehát átlagosan az egész műtrágyapiacra 40-50 %-osra becsülöm az áresés mértékét. Mindez nem egy pillanat alatt játszódott le, hanem az elmúlt hónapokban a gázár csökkenésével, a kínálat növekedésével, valamint a kereslet csökkenésével szépen lassan állt be a piac a mostani szintre, ami hozzávetőlegesen megegyezik a háború okozta energiakrízissel és inflációs folyamatokkal terhelt időszak értékével.

Tóth Balázs, a TIMAC AGRO Hungária Kft. ügyvezetője

A nitrogén korábbi 400 ezer forintos árszintje most 120 ezer forint környékén jár, ami 60 %-nál nagyobb árcsökkenés és nem biztos, hogy ez lesz a minimum. Vannak olyan hírek, hogy akár még további csökkenés is lehet. Ezt a folyamatot erősíti, hogy a nitrogéntermékekkel ellentétben, az NPK-termékek esetében túlnyomó többségben importból dolgozik a piac és a forint erősödése tovább húzza lefele az árakat.

Elvben a csökkenő árak növekvő keresletet indukálhatnának, viszont a mezőgazdaság aktuális jövedelmezőségi kilátásai nagymértékben csökkentek, mivel a terményárak párhuzamosan a műtrágyaárakkal drasztikus zuhanásba kezdtek.

Ezek után félve kérdezem, üzletileg, hogy alakult az első negyedév, érződik-e ez a keresletcsökkenés?

Drasztikusan érződik az egész piacon, így nálunk is, bár a pontos számok még nem ismertek. Nagyon markáns a visszaesés – és nemcsak a tavalyi évhez képest, ami a legtöbb műtrágyás cég életében rekordév lett – hanem a tavaly előtti vagy az azt megelőző évhez képest is, amikor sem az energiaárak sem az árfolyam változása nem volt jelentős.

A kereslet visszaesésének viszont már látni a következményeit a búzaállományoknál, a nitrogénhiány miatt többfelé kifakultak a táblák.

Igen, ez előfordul. Viszont a növénytermesztők vásárlásaik során többnyire a nitrogénre összpontosítottak, de NPK-ra már nem biztos, hogy jutott erőforrás, sőt nagyon ritkán fordult elő, hogy valaki NPK-t vásárolt a 2023-as tavaszi szezonban. Az előszezonban még akadt erre példa, mert a tavalyi árbevételek ezt még megengedték. Sajnos nitrogénből sem mindenhol a teljes szükséglet került beszerzésre.  Mindez, szerintem, elindít egy nagyon súlyos következményekkel fenyegető, lefelé tartó spirális folyamatot. A nitrogénen való spórolás nagyon nagy problémát okoz majd, mert azonnal meglátszik a termésátlagon, de az NP és az NPK hiánya majd csak később válik nyilvánvalóvá. A kapásnövényeknél szintén csak a nyár végén látszik majd a következmény. Azért kerülhetünk egy leféle menő spirálba, mert, ha zuhan a terményár és csökken a kereslet a tápanyagok, illetve egyéb más inputok iránt, a gazdálkodók kevesebb gombaölő szert és lombtrágyát használnak, ezzel a jövedelmezőség nem fog javulni, mert a terményárak csökkenése lenullázza a költségcsökkentés hatását.

Nyilván mindenki igyekszik spórolni, de hatóanyag és megfelelő növényvédelem nélkül nem lehet magas termésátlagot elérni. Félő, hogy olcsó terményből kevés terem majd. Ha pedig így lesz, akkor az őszi vetésű növények alá újra nem fog megfelelő mennyiségű műtrágya kerülni, hiába olcsó. Mindez nagyon nem jó irányba mutat.

Most az Ukrajna irányából érkező terményimportot ugyan megállították, de szerintünk ez már későn történt, mivel mostanra az átmenő készletek olyan mértékben felhalmozódtak, hogy ez már érdemben nem befolyásolja a terményárakat. A jelenlegi helyzet nagy probléma az inputanyagokkal foglalkozóknak is hiszen, ha nincs megfelelő mennyiségű jövedelem, akkor nem fognak költeni inputanyagra sem. Tehát ebből a szempontból elég borúlátóak vagyunk erre az évre.

A másik problémakör, ami tetézi ezt a szituációt, az az inflációnak az elszabadulása. Az erre adott

gazdaságpolitikai intézkedéseknek köszönhetően a jegybanki alapkamat teljes mértékben elszállt, megdrágultak a hitelek, egyúttal az inputanyagoknak a finanszírozása is. Ilyen mértékű finanszírozási költségek mellett pedig nem csoda, hogy a termelő nem gondolkodik előre, az utolsó pillanatig kivár egy-egy döntéssel. Ezt a hozzáállást az is erősíti, hogy csökkennek az inputanyagárak.

Lehet erre az utolsó pillanatban jelentkező keresletre rugalmasan reagálni? Rendelkezésre áll a megfelelő készlet, illetve logisztikai kapacitás a kiszolgálására?

Ha megjelenne az a kereslet, amekkora hiányzik a piacról, azt valószínűleg nem tudnánk kezelni zökkenőmentesen, de úgy látjuk, sok esetben nem realizálódik ez az utolsó pillanatos vásárlás sem. Amit odáig halasztottak, az gyakran el is marad.

Ilyen körülmények között milyen tervek vannak az év hátralévő részére?

A TIMAC AGRO komplementer, kiegészítő termékeket is forgalmaz, illetve speciális készítményeink is vannak, összességében nem tömegműtrágyák értékesítésével foglalkozunk. Inkább kis dózisú, speciális termékeket értékesítünk, a növények tápanyag utánpótlásának minden területén. Termékünk használatakor kisebb dózisú starter műtrágyaigényről beszélünk, mivel ez egy sokkal koncentráltabb, célzottabb, hozzáadott értékekkel ellátott termék, amit egy 300-400 kg-os talajfeltöltéssel összehasonlítva, még akár költséghatékonyabb is lehet, de logisztikailag mindenképpen könnyebb kiszolgálni. Nem a talajfeltöltések éve lesz az idei.

Amellett, hogy természetesen továbbra is jelen vagyunk a szilárd műtrágyával a piacon, nagyobb fókuszt helyezünk az olyan kiegészítő termékeink értékesítésére, mint a mikrogranulátumok, a biostimulátoros oldatok, az állattenyésztési termékek vagy éppen a szolgáltatásaink. Ezekben van kellő erő még egy olyan piacon is, ami elég passzív és konzervatív a tápanygutánpótlás terén.

Ráadásul úgy gondolom, hogy változni fognak a dolgok. A spórolás a tápanyagon hosszú távon nem maradhat fenn.

Várható-e új termékek bevezetése a piacra?

Hamarosan több innovatív termékkel is piacra lépünk. Több folyékony készítmény bevezetését tervezzük, egy teljes termékcsaládét, aminek az időzítése a regisztrációs folyamatoktól függ, vagy az idei év második felében vagy a következő év első felében várható.

Elég negatívra sikerült ez a beszélgetés. Tud-e mondani valami biztatót is a gazdálkodóknak?

Az idei év időjárási szempontból eddig a pozitív oldalt erősíti. Az őszi vetésű kultúrák állapota – az elmúlt pár évvel összehasonlítva – kiemelkedő. Különösen a repce-, de a búzaállományok is szépek. A tavaszi növények pedig a megfelelő mennyiségű csapadéknak köszönhetően egyenletesen keltek, így ebből a szempontból jó kilátásokkal megyünk bele a késő tavaszi, nyári szezonba. Ha a június végi, júliusi időszakban nem lesz számottevő légköri aszály, akkor nem lesz probléma a termésátlagokkal. Reméljük, addigra a terményárak valamilyen szinten vissza fognak korrigálni és egy picit kedvezőbb jövedelmezőségi kilátásokkal lehet majd értékesíteni az új termést. Ami nekünk, mint inputanyag-értékesítő cégnek természetesen kiemelten fontos, mert mi akkor vagyunk boldogok, ha a termelők is azok. Ha van erőforrás a műtrágya-vásárlásra, akkor nyilván a kereslet is növekedni fog.

További részletekért keresse TIMAC AGRO szaktanácsadóját és kövessen minket folyamatosan frissülő Facebook oldalunkon.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Felpörgött a műtrágyapiac, beindultak a gazdálkodó... Jóval több terméket forgalmazott a műtrágyapiac a tavalyinál. A termelők által vett műtrágyák nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 474 eze...
A magyar gazdák 2017-ben felpörgették a műtrágyapi... A műtrágyapiac adataiból végzett felmérés szerint 2017-ben 1,8 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére. Az ér...
A Timac Agro bemutatta a Tápanyag-gazdálkodási Tud... A Timac Agro 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indította útjára Tápanyag-gazdálkodási Tudásközpont Hálózatot, melynek elsődleges célja a tápanyag-u...
Kevesebb műtrágyával nagyobb hozam Jóval nagyobb lesz a termésmennyiség, ha talajvizsgálati eredmények alapján tervezik a tápanyagkijuttatást. Többek között erről is beszél majd Császár...
Alaptrágyák minden helyzetre A mezőgazdaság eredményességének egyik legmeghatározóbb tényezője a talaj, amely számos tulajdonságán keresztül alapjaiban határozza meg a termesztet...
A műtrágyapiac helyzetéről adott interjút a Nitrog... A műtrágya a mezőgazdaság egyik legmeghatározóbb inputanyaga. A tápanyagpiac működése azonban eléggé összetett, ezért érdemes közelebbről és részlete...