Last minute növénybiztosítás – maximális állami támogatással

A korábbi években november 30-a volt a növénybiztosítások megkötésének végső határideje, így most is beindult a last minute időszak. A határidőt az indokolta, hogy – a biztosítók szerint – december elsejével kezdődött a tél, emiatt itt húzták meg a határt. Ez főleg a téli fagy kockázat miatt volt fontos, mert decembertől már nagyobb az esélye a fagynak, és a biztosítók nem kötnek biztosan bekövetkező káreseményre biztosítást.

Az idén a gyakorlat folytatódik: a viszonylag meleg időjárásra való tekintettel az Agrár biztosító (az ‘osztrák’) meghosszabbította a biztosításkötési határidőt december 10-ig, és az Allianznál is köthetőek még e cikk megírása idején a növénybiztosítások.

Ez azt jelenti, hogy még biztosíthatja növényeit a téli és a tavaszi fagy ellen is, nem csúszott le róla (díjkalkuláció ITT).

De mire jó a növénybiztosítás?

Többre, mint gondolná. Amellett, hogy a legfontosabb, illetve a leggyakoribb kockázatok ellen biztosíthatja ültetvényeit, szorosan összefügg a kárenyhítési rendszerrel.

Azzal a kárenyhítési rendszerrel, amelynek Ön tagja, mert a törvény minden gazda számára előírja egy üzemméret felett, hogy be kell fizetnie a hozzájárulását és ha kára van, akkor onnan kap kárenyhítésként pénzt. Ez a kárenyhítés – a tapasztalatok szerint – nem teljes körű, így érdemes lehet kiegészíteni egy növénybiztosítással.

A biztosítás megkötése mellé kétféle állami támogatás is jár:

  • ha köt egy megfelelő növénybiztosítást, akkor a kárenyhítési rendszerből igénybe vehető kártérítést megduplázzák. Egy ügyfelünknek, például, elfagyott a szőlője, 80 millió Ft volt a kára. Akkor még nem volt biztosítása, így a kárenyhítési rendszer csak a felét fizette ki. Miután megtudta, hogyan függ össze a kárenyhítési rendszer és a biztosítás, gondolkodás nélkül megkötötte.
  • A biztosítás díját az állam támogatja, ez idén rég nem látott mértékben 64% is lehet fagyokra is szóló biztosítások esetén, ami azt jelenti, hogy minden 100 Ft biztosítási díjból az állam kifizet Ön helyett 64-et. Így könnyen megduplázhatja a kárenyhítési rendszerből történő kifizetéseket – és még biztosítási védelme is lesz az egyes kockázatokra.
Fagykár (Fotó: Pixabay)

Túl szép, hogy igaz legyen?

Amiről ebben a cikkben írtunk, azok az alapok.

De az ördög a részletekben rejlik, ezért érdemes tájékozódnia, mielőtt ténylegesen meg is köti a biztosítást.

Próbálja ki a díjkalkulátorunkat! Online felületünkön díjmentesen és minden kötelezettség nélkül megnézheti, mennyibe kerülne az Ön számára a növénybiztosítás, mennyi állami támogatást kaphat rá és milyenek a feltételek.

Az országban egyedülállóan nálunk nem kell akár több napot várnia arra, hogy megismerje egyszerre több biztosító díját, hanem pár perc alatt pontos információt kap.  Ha pedig úgy dönt, hogy megköti a biztosítást, személyes találkozó nélkül és érintésmentesen teheti meg – ez fontos a mai időkben.

Nem hagyjuk magára: 50 év növénybiztosítási tapasztalatával rendelkezünk, elérhetőek vagyunk, válaszolunk a kérdéseire és segítünk.

Tegye meg az első lépést, kalkuláljon most!

Szerző: Surmann Árpád, agrárbiztosítási szakértő, Agrisk.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nőtt az érdeklődés a díjtámogatott növénybiztosítá... A támogatott növénybiztosítást értékesítő biztosító társaságok kötelező adatszolgáltatása alapján 2014-ben közel 7900 biztosított mezőgazdasági termel...
Surmann Árpád Surmann Árpád Okleveles agrármérnök, agrárbiztosítási szakértő, az Első Agrárbiztosítási Portál Kft. alapítója, az első online agrárbiztosí...
Többet veszíthet, mint amennyit spórol egy növényb... Még a jól tájékozott gazdáknak is bonyolult lehet az agrár biztosítások piaca. Hogy érdemes gondolkodni, ha be akarjuk biztosítani a terményünket? A M...
Növénybiztosítás? Online? Igen! Alighanem sokan felteszik ezt a kérdést magukban. Pedig nem ördögtől való, hogy ha egy tevékenység jól leírható számokkal, akkor azt előbb vagy utóbb ...
Ugyanaz a díjtámogatás, csak mégis más? Mindenki izgatottan várja, hogy mikor ölt végre végleges formát idén az a struktúra, ami a növénybiztosítások díjtámogatását hivatott szolgálni. Az ut...
Indul a jégszezon! Bár még nem vagyunk túl a tavaszi fagyveszélyen, máris halhattunk kósza híreket arról, hogy megjelentek az első jégfelhők. Nagy kárt ugyan még nem oko...