Nem, a név ne vezessen félre senkit, nem egy emberről beszélünk. Ez a becsületes neve egy lajosmizsei charolais tenyészbikának, ami ilyen hatalmasra nőtt eddigi élete során. Egy átlagos magyar család 150 évig jóllakna belőle…
Hazánkban évente 2,5 kiló marhahúst fogyasztunk el átlagosan fejenként, ami jóval kevesebb, mint amit sertés-, vagy éppen baromfihúsból eszünk. Nem véletlenül mondták az emberek, hogy Lakk Györgyből akár 150 évig is falatozhatna egy átlag magyar család. Sajnálatos módon a magyar marhahús elsősorban külföldön talál gazdára, mivel itthon nem sokan keresik. Idáig Törökország vásárolta fel a javát, most azonban a csökkenő felvásárlási árak miatt ez változhat.
György egyébként egy hét éves, lajosmizsei charolais tenyészbika, aki elnyerte kategóriája első díját a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvényen.
A jószág különlegessége – súlya mellett -, hogy a szarvatlan genetikát képviseli, ami még mindig ritkaság a ennél a fajtánál. Pedig a genetikai szarvatlanság kifejezetten előnyös a charolais fajta esetében.
A tehenek a vemhesség utolsó szakaszában ugyanis igen agresszívek, ilyenkorkomoly sérüléseket okoznak egymásnak szarvaikkal. Ugyan a szarvval rendelkező példányokat is lehet szarvtalanítani, de az komoly költségekkel jár a tulajdonosra nézve, így egyszerűbb, ha genetikailag szarvtalan fajtát tenyésztenek az állattartók.
Szakemberek szerint Lakk György kiváló apa. Utódai akár 2000–2500 grammot is képesek hízni naponta, mellé pedig jó húsformák és lábszerkezet is jár nekik a már említett szarvtalanság mellett. A tenyészbika még mindig aktív korú, és addig akarják tartani, amíg „nem fáj neki az élet”. Nem csoda, hiszen valódi „sztárról” van szó: amikor tavaly megkapta a Champion díjat, még a szlovák Markíza televízió élő műsorába is bekerült – írja az agrarszektor.hu.