Kutyatartóknak és leendő gazdáknak indul az ingyenes Gazdijogsi képzés

Gazdijogsi címmel indul ingyenes képzés kutyatartóknak és leendő gazdáknak szeptember 25-től a budapesti Állatorvostudományi Egyetem aulájában. A program célja a felelős állattartási ismeretek átadása minél szélesebb közönségnek. Az Agrárminisztérium és a Nébih közös programjában megvalósuló kurzusokon az egyetem oktatói a Gazdijogsi 8 részes, eredetileg online tananyagát ismertetik a résztvevőkkel – közölte az egyetem állatvédelmi jogi, elemző- és módszertani központja.

A program célja a felelős állattartási ismeretek átadása minél szélesebb közönségnek. A december 8-ig tartó képzés 2021-ben hétvégenként 5 alkalommal várja az érdeklődőket. Szó lesz többek között a kutyaválasztás szempontjairól, az állat neveléséről, táplálásáról, viselkedési problémáiról, de anatómiai, élettani és egészségügyi alapismereteket is elsajátíthatnak a résztvevők. Az egyetem oktatói közül Tóth Szabina, Lorászkó Gábor, Fekete Sándor György, Vámosi-Nagy Nóra, Sátori Ágnes, Vetter Szilvia és Balya András tart képzéseket. 

Kutyatartóknak és leendő gazdáknak indul az ingyenes Gazdijogsi képzés a budapesti Állatorvostudományi Egyetem aulájában
Kutyatartóknak és leendő gazdáknak indul az ingyenes Gazdijogsi képzés a budapesti Állatorvostudományi Egyetem aulájában

Alkalmanként 100 ember jelentkezését várják, regisztrálni a gazdijogsi.hu oldalon lehet. A kurzusok végén online tudáspróbát is lehet tenni. Amennyiben a járványhelyzet alakulása nem tenné lehetővé a személyes jelenlétet, a kurzusok webkonferencián lesznek elérhetők.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos így ír a Gazdijogsi oldalán az érdeklődőknek

Kedves Kutyabarát Olvasó!

Nagy örömömre szolgál, hogy bemutathatom a Gazdijogsi e-learning tananyagot. Sokáig vártunk, hogy megérjen az az igény, hogy a kutyatartást oktassuk. Sokszor napirendre került már a téma, látva néhány jól működő külföldi példát, hiszen nagyon fontos, hogy a felelős állattartási ismereteket ily módon is minél szélesebb körhöz eljuttassuk. Magyarországon körülbelül 1 millió kutyát tartanak, amely nemzetközi viszonylatban is soknak számít. Azonban nem elég az elhatározás és a kutyák iránti szeretet, a felelősség ennél sokkal többet jelent.

Véleményem szerint a magyar társadalom megérett arra, hogy kedvezően fogadjon egy olyan részletesen kidolgozott, a felelős állattartást népszerűsítő programot, mint amilyen a Gazdijogsi.

Amikor a médiában kidobott kutyákról vagy állatkínzásról tudósítanak, a hír mindig óriási közfelháborodást vált ki, és követelik az állatvédelmi törvény szigorítását. Állatvédelmi törvényünk 1998 óta folyamatosan tökéletesedik és joggal mondhatjuk, hogy példaértékű Európában.

A megoldáshoz azonban másra is szükségünk van. Magyarországon az állatvédelmi törvény biztosítja a szükséges jogi hátteret, de meggyőződésem, hogy szemléletformálás és oktatás nélkül valós eredmények nem érhetők el.

Kollégáimmal az elmúlt időszakban azon dolgoztunk, hogy mindenki által érthető formában, gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházzuk fel azokat az állattartókat és leendő állattartókat, akik komolyan gondolják a felelős állattartás fogalmát.

A gazdijogsi e-learning tananyaga és a későbbiekben bevezetendő gazda-kutya gyakorlati képzés is mind ezt a célt szolgálják.

Nem kérdés, hogy kutyával együtt élni jó, sok örömöt és élményt jelent. E kapcsolatban a felelősség meghatározó, hiszen már az állat beszerzése előtt felelős döntést kell hoznunk, hogy tudjuk-e biztosítani kedvencünknek mindazt, amire szüksége van és megvannak-e a lehetőségeink és képességeink mindehhez. Legyünk tehát tudatában annak, hogy egy életre választunk. A kulcsszó tehát a felelősség.

A felelősség egyfelől arra vonatkozik, hogy kedvencünk jóllétéről gondoskodjunk, hogy tartalmas és boldog életet élhessen, másfelől arra is, hogy állatunk ne okozzon kellemetlenséget sem embertársainknak, sem más állatoknak.

Országos főállatorvosként arra biztatok minden kutyatartót és leendő kutyatartót, hogy a Nébih szakemberei által összeállított Gazdijogsi tananyagot sajátítsa el, és legyen büszke arra, hogy a felelős állattartók táborához tartozik.

Bízunk benne, hogy a jövőben a gazdák megszerzett tudása révén kutya és ember békés harmóniában tud együtt élni. Jó tanulást kívánok – írta Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hazai állatlopási statisztika Rendszeresen hallani a médiából, hogy különböző használati tárgyakat, gépjárműveket eltulajdonítanak törvényt nem tisztelő állampolgárok. A lopások kö...
Gondolná, hogy ennyi szabálya van a kisállatok tar... Eljött a tavasz, ilyenkor sokan döntenek kisállat tartása mellett. Legyen szó kutyáról, macskáról, nyúlról, vagy bármilyen kedvtelésből tartott állatr...
Szabad a gazdi programmal segíti a felelős állatta... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adta ki a Fogadj örökbe! című új, ingyenes kötetet, ami a kutyák örökbefogadásához ad segítséget ...
A kuvaszok köszönik, nem halnak ki Bejárta a hír a magyar sajtót, hogy 10 éven belül kihalhat az egyik legősibb magyar kutyafajta, a kuvasz. Pischoff Ferenc, a Magyar Kuvasz Fajtagondo...
Tavasszal egyre bátrabbak a haszonállatokat veszél... A galambokon kívül a különféle kisragadozók is tavasszal szaporodnak. A kis termetű állatok nőstényei anyai ösztöneik által hajtva ilyenkor sokkal bá...
Súlyos bélrendszeri járványtól óvja a kutyákat Nor... A norvég élelmiszerlánc-biztonsági hatóság arról tájékoztatta az EU tagállamait, hogy az elmúlt hetekben Norvégiában súlyos bélrendszeri tünetekkel k...