Tavasszal megjelennek az erdőn-mezőn gyűjthető finomságok is. A viszonylag jól ismert medvehagymán kívül igazi tavaszi különlegességnek számít a kucsmagomba is. Ez a gomba a süveg (ennél a gombánál nem kalapnak nevezik) báránybőr fejfedőre emlékeztető kinézetéről kapta a nevét. A süveg gyűrött vagy méhsejtszerű, az üreges tönkkel részben vagy egészben összenőtt lehet.
Az Agrárágazat írta meg, hogy hazánkban a leggyakrabban a cseh kucsmagombával lehet találkozni, ami már márciustól terem a lomberdőkben, a nyárasokban. Egy kis idő múlva, áprilisban jelenik meg bokros, erdős élőhelyeken a valódi, ízletes kucsmagomba, valamint a hegyes kucsmagomba, amelyek ugyan kevésbé gyakoriak, viszont finomabbak. Az egyszeri szemlélő a kucsmagombát könnyen összekeverheti a szintén április-májusban megjelenő, mérgező papsapkagomba (pl. homoki és vörösbarna papsapkagomba) fajokkal. Emiatt a gyűjtött gombát mindig gomba szakellenőrrel kell megnézetni.
Így lesz a legfinomabb
A különleges kinézetű gomba sokféleképpen elkészíthető: egyszerű tejszínes-kéksajtos mártással, vagy medvehagymával, valamint félbevágva és megtöltve is. A kucsmagomba elkészítésénél ügyelni kell arra, hogy alaposan (legalább 20 percig) süssük vagy főzzük meg, mert nyersen fogyasztva gyomorpanaszokat okozhat.