Küldje „vérvételre” növényét, többletterméssel hálálja meg

A hatékonyság igénye a növénytermesztésben megköveteli, hogy egyre többet tudjunk a talajainkról és a fejlődő növényeink aktuális állapotáról is, hogy ha szükséges, be tudjunk avatkozni. Ehhez az AlphaPlant egy kiváló terméket kínál, és egy olyan új szolgáltatást vezetett be a magyar piacra, ami forradalmasíthatja a tápanyag-gazdálkodást. Mindezekről Tánczos István üzletág igazgatóval beszélgettünk.

Mi jellemzi a hazai talajokat?

A magyarországi talajok nagyon heterogének, de nem csak országos, hanem nagyon gyakran táblaszinten is. Ahány országrész, annyiféle talajjal találkozunk. Somogy megyében homoktalajokkal, Zala és Vas megyében kavicsos vagy épp agyagos, Fejér megye egy részén mezőségi, a Duna-Tisza közén megint homok-, de szikes talajokkal is találkozunk. Nem tudunk úgy gazdákkal beszélni, hogy ne panaszkodnának a talajviszonyaikra. Érdemes tehát a talajparaméterek, a szerkezetesség, a humusztartalom javításán elgondolkodni.

Tánczos István az AlphaPlant üzletág igazgatója
Tánczos István az AlphaPlant üzletág igazgatója

Ennek az első lépése a talajvizsgálat.

Így van, amire az AKG miatt is szükség van. Szerencsére egyre több helyen találkozom azzal, hogy nem csak az alap, hanem a bővített talajvizsgálatot is elkészíttetik a gazdák. Árban elenyésző a különbség, viszont utóbbi a mikroelem-ellátottságra is választ ad.

Mi a teendő, ha kedvezőtlen eredményt kapunk?

Erre megoldás a HuminForce (dudarit) nevű talajkondicionálónk, egy 50%-ban huminsavat tartalmazó anyag, amit kifejezetten talajjavításra ajánlunk. Egy pelletizált termékről van szó, aminek műtrágya helyettesítő szerepe is van.

Mondana egy példát, hogy mikor indokolt a használata?

Tapasztalatom szerint, a talajok egy jelentős része nagyon jól ellátott foszforral és káliummal, ennek ellenére, a kukorica lilul, ami foszforhiányra utal. Ez amiatt lehet, mert savanyú a talaj pH-ja, amikor a foszfor már teljesen immobilizálódik, de magyarázható alumínium-ionoknak a jelenlétével, ami szintén gátolja a foszforfeltáródást. Ezekre az esetekre nagyon ajánlott a HuminForce, mert felvehetővé teszi a növény számára a foszfort és a káliumot. Ha a talajban lévő készleteket „megmozdítjuk”, akkor a műtrágyaköltségeket jelentősen mérsékelni tudjuk. A készítmény a pH-t semleges irányba mozdítja el, javítja a talajszerkezetességet, valamint a víz- és tápanyaggazdálkodást, de a szikes talajokat is javítja, tehát egy általános talajszerkezet javító hatása van.

A HuminForce talajkondicionáló magas (50%) humusztartalmának köszönhetően, nagyban segíti a tápanyagok felvételét, raktározását, és a talaj regenerálódását.
A HuminForce talajkondicionáló magas (50%) humusztartalmának köszönhetően, nagyban segíti a tápanyagok felvételét, raktározását, és a talaj regenerálódását

Miben számít egyedinek?

Az elképesztően magas, 50%-os huminsav tartalma miatt. Itthon és külföldön is vannak hasonlóak, de alacsonyabb koncentrációban. Egyébként Magyarországon bányásszák és exportra is értékesítjük, elsősorban Olaszországba. Ott a talajok nagyon rossz állapotban vannak, nem véletlenül terjedt el a kertészetekben a hidropónia, vagyis a talaj nélküli növénytermesztés. Gyakorlatilag talajt építünk.

Ha jól tudjuk, nemrég egy egészen különleges szolgáltatást is bevezettek a magyar piacra.

Igen, ez a növényi nedv analízis. Jelenleg egyetlen labor van a világon, Hollandiában, ahol ilyennel foglalkoznak. Az AKG miatt sokan végeztetnek levélanalízist, ami 2-3 hét alatt készül el, és azt tárja fel, hogy a növényben aktuálisan milyen hiánytünetek mutatkoznak. Már ez is egy nagyon jó mankó ahhoz, hogy be tudjunk avatkozni.

Ezzel szemben a növényi nedv analízis sokkal gyorsabb folyamat: egy tábla mintavételezése körülbelül 5 percig tart, nagyon könnyű az adminisztrációja, a mintát futár viszi ki Hollandiába, és három napon belül pdf-formátumban küldik az eredményt.

Hogyan kell ezt elképzelni?

Ez olyan, mint a növényi vérvétel. Nem azt mutatja meg, hogy jelenleg milyen hiánytünet van a növényben, hanem azt, hogy mintegy 3 hét múlva milyenek lesznek.

A levél nedv analízisből azt is láthatjuk, hogy milyen transzformációs folyamatok mentek végbe a vegetáció során
A levél nedv analízisből azt is láthatjuk, hogy milyen transzformációs folyamatok mentek végbe a vegetáció során

A tápelemeket 3 csoportba sorolja: gyenge, kielégítő és túlzott ellátottságú. Még azt is ki tudjuk számolni, hogy mennyi tápanyagra van szükség ahhoz hektáronként, hogy a gyenge tápanyagszintből a kielégítőbe jussunk.

A fiatal és az idős levelekből is tudunk mintát venni, így azt is láthatjuk, hogy milyen transzformációs folyamatok mentek végbe a vegetáció során. Az elemzés átfutási idejét is beleszámolva bő 2 hét áll rendelkezésre a beavatkozáshoz. Ezt a szolgáltatást idén augusztusban indítottuk. Vettünk már mintát szójából, szőlőből és kukoricából, de bármilyen növénynél alkalmazható, akár a kertészetekben, akár a szántóföldi kultúrák esetén.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Ahol már mánia a huminsavas termékek tökéletesítés... Jelentősen csökkenthető a felhasznált műtrágya, illetve növényvédő szer mennyisége, ha a gazda megerősíti a termesztett növény saját védekező rendsze...
Humin Force a talajunk védelmében, termésünk érdek... Sajnos, jelenleg Magyarország szerves trágya kapacitása, messze nem elég a termőterületek kezelésére. Ezért érdemes, a megfelelő összetételű és belta...
Tudatos tápanyag-utánpótlás és növénykondicionálás... A növény egészséges fejlődése, a betervezett terméshozam és a megfelelő minőség a tudatos és optimális tápanyag-ellátottságon alapul. Minden kultúra ...
HuminForce – Talajunk védelmében, termésünk érdeké... A humuszanyagoknak, ezen belül a huminsavaknak, mint talajalkotóknak fontos szerepéről számos tankönyv, szakkönyv és tanulmány nyújt leírást. Humusz ...
Lombtrágyázás az AlphaPlant kínálatában A szigorodó növényvédelmi előírások között valódi alternatívát kínálnak a lombtrágyák és növénykondicionálók a gazdálkodók számára. Ráadásul ezek – a...
HumicQuattro, négyszeres erő a növénykondícionálás... A változékony időjárási anomáliák minden évben egyre nagyobb kihívást jelentenek a gazdáknak. Erre kiváló példa az idei március, amikor is mindenki t...