Kulcsfontosságú a gyártási folyamatban a precíz adagolás és az összetevők nyomon követhetősége

A mai piac egyre inkább vevőközpontúvá válik. A vásárlók tisztában vannak az általuk vásárolt termékekkel és azok előállításának módjával. Tudni akarják, hogy milyen összetevőket használnak fel, és azok honnan származnak. Az emberek biztonságos és egészséges termékeket szeretnének vásárolni. Ugyanakkor a létfontosságú szükségletek költségei óriási mértékben megnőttek. És a nyersanyagok elérhetősége is bizonytalan.

Az állati takarmányozás az élelmiszer-ellátási lánc egyik kulcsfontosságú láncszeme. A teljes nyomon követhetőség elengedhetetlen, mind a láncon belül, mind a láncban.

A hagyományos gyártási folyamatokat vizsgálva sok adagolócsavart látni, amelyek miatt az adagolási mennyiség korlátozott. Nagyméretű mérőedényeket is látni, amelyekben maradványok éktelenkednek
A hagyományos gyártási folyamatokat vizsgálva sok adagolócsavart látni, amelyek miatt az adagolási mennyiség korlátozott. Nagyméretű mérőedényeket is látni, amelyekben maradványok éktelenkednek (Fotó: Pixabay)

Természetesen a tiszta termelés elengedhetetlen a szennyeződés kockázatának csökkentése érdekében. Az emberi hibák gyakran a termelési problémák okozói, ezért az emberi beavatkozást és függőséget a lehető legnagyobb mértékben ki kell küszöbölni.

A biztonságos termék előállítása mellett biztonságos és egészséges munkakörnyezetet is kell biztosítani az alkalmazottak számára. A piaci igények követéséhez maximális rugalmasságra van szükség a gyártási folyamatokban.

Termelési folyamatok

A hagyományos gyártási folyamatokat vizsgálva sok adagolócsavart látni, amelyek miatt az adagolási mennyiség korlátozott. Nagyméretű mérőedényeket is látni, amelyekben maradványok éktelenkednek. Emellett nehezen hozzáférhetők a tisztításhoz. A hagyományos adagolórendszereket egy meghatározott, rögzített tartományra tervezték, így a kis mennyiségek esetében sok kézi adagolásra van szükség.

A rugalmasság eléréséhez az első lépés egy olyan adagolóeszköz, amely nagy és kis mennyiségeket is képes adagolni. Ha összehasonlítjuk az Alfra adagolócsúszdát egy adagolócsavarral, hatalmas különbséget látunk az adagolási tartományban. A csavar 1:20-as tartományarányú, míg az adagolócsiga 1:1000-es.

Emellett a csúszda energiafogyasztása sokkal alacsonyabb, és rendszerenként csak egy meghajtásra van szüksége, míg minden csavarnak saját motorra. Egy másik nagy különbség az anyag aktiválása az adagolótartályban; az adagolócsiga kihúzza az anyagot, sok energiát juttatva a termékbe. Ez súrlódást és nyomásfelépülést eredményez a kisebb kifolyónyílásban. Az adagolócsiga-siló kimenete nemcsak nagyobb, de az anyagot is csak mozgatással aktiválja.

Sebesség és pontosság

Ha összehasonlítjuk az adagolási görbét, akkor például egy 5 kg/s kapacitású adagolócsúszda a célhoz közelítve 5 gramm/s-ra tudja csökkenteni az áramlást. Egy ugyanilyen kapacitású adagolócsiga csak 250 g/s-ra tudja csökkenteni az áramlást, ami nem pontos, ha kis mennyiségeket is szeretne adagolni. Ha egy olyan csavart veszünk, amelynek minimális áramlása 50 ges (még mindig 10x a csúszda legalacsonyabb áramlása), az adagolás 10-szer hosszabb ideig fog tartani!

A csavar mindig kompromisszumot jelent a sebesség és a pontosság között, míg az adagolócsúszda mind a sebességgel, mind a pontossággal rendelkezik.

A hagyományos adagolómérlegek tartománya is nagyon korlátozott, például egy 100 kg-os mérlegnek legalább 2 kg-ot kell adagolnia, hogy 1-2%-os pontosságot érjen el. Tehát minden 2 kg alatti adagolást kézzel vagy egy erre a célra szolgáló rendszerrel kell mérni.

Erre fejlesztették ki a „mérleg a mérlegben” rendszereket, például egy 100 kg-os mérleget, amelybe egy második 5 kg-os mérleg van beépítve. Ez lehetővé teszi az 50 grammos mennyiségek pontos adagolását. Mivel a mérleg a silók felé mozog, a kialakítás kompakt marad, és kisebb a szennyeződési kockázat. Emellett a mérleg olyan pozícióba is áthelyezhető, ahol könnyen hozzáférhető a tisztításhoz. Ez lehetővé teszi egyetlen géppel a nagy és kis mennyiségek adagolását.

A mozgó rendszereknél kihívást jelent a por kockázatának kiküszöbölése, mivel a csúszdákhoz való dokkoláshoz rugalmas tömítéseket használ. Egy aktív porszűrő negatív nyomás alatt tartja a rendszert, hogy megakadályozza a por kijutását. Nyomásérzékelőkkel korrigálják a mérési jelre gyakorolt hatást, ez mindig pontos mérlegelést eredményez.

Könnyűvé tett anyagadagolás

Egyes alapanyagok csak alkalmanként kerülnek felhasználásra. A hagyományos rendszerekben kézzel adagolják őket, hogy kíméljék az adagolótárolót. A tartályos adagolórendszer a rögzített silók helyett cserélhető tartályokat használ. Ez rugalmasságot biztosít a receptúrák és alapanyagok megváltoztatásához anélkül, hogy előbb ki kellene üríteni. A nyersanyagtartályok tárolhatók és szükség esetén targoncával vagy pick & place daruval a rendszerbe helyezhetők. A konténerek tökéletesen elkülönítik a tételeket a kiváló nyomon követhetőség érdekében. A konténeres adagolórendszer maximális rugalmasságot biztosít a gyártási folyamatban.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nem állnak le a tej- és tejtermékek ellenőrzésével... A múlt hét hétfői tüntetést követően kiemelt ellenőrzést rendeltek el a tej- és tejtermékekkel kapcsolatban. A vizsgálatok folyamatban vannak, de rész...
Újabb botrány a tejpiacon Továbbra is tartanak a tejpiaci ellenőrzések és már több eljárást is kellett indítani a vizsgálatokat lefolytató szakembereknek. Nagyobb mennyiségű kü...
Jobb minőségű tej létrehozása a cél Javulhat a takarmányozás színvonala Magyarországon: együttműködési megállapodást kötött a Syngenta Magyarország Kft. és a Tej Szakmaközi Szervezet és ...
Átfogó mezőgazdasági és élelmiszeripari ellenőrzés... Az Európai Bizottság október 23-án megjelent határozata szerint az agrár-élelmiszeripari láncra vonatkozó uniós jogszabályok alkalmazásának ellenőrzé...
A mezőgazdasági termények ellenőrzésén túl az élel... A mezőgazdasági termények ellenőrzésén túl, a piaci igényekre reagálva, az élelmiszeripari vizsgálatok is egyre inkább a fókuszba kerülnek a Mertcont...
A piacokon egy vagyonba kerül egy ebéd belőle – pe... Az utóbbi két év kedvezőtlen erdei gombás statisztikáin az idei ősz javítani látszik. Október közepére elözönlötték a vargányák és őzlábgombák a haza...