Kritikus jelentőségű adatokat nyújt a NASA a mezőgazdaságban dolgozó szakemberek számára

Gazdák, kutatók és meteorológusok is hozzáférhetnek nagy felbontású NASA talajnedvességi adatokhoz, köszönhetően az USDA Nemzeti Agrárstatisztikai Szolgálat, az űrkutatási központ és a George Mason Egyetem közösen fejlesztett, új platformjának.

A növényi állapot és a talajnedvesség elemzése (Crop-CASMA) felhasználóbarát formátumban biztosít lehetőséget a NASA talajnedvesség-küldetéséből származó nagy felbontású adatokhoz és a mérsékelt felbontású képalkotó spektrofotométer eszközhöz.

A talajnedvesség nagyon fontos információ a mezőgazdasági hozam és a termelékenység szempontjából
A talajnedvesség nagyon fontos információ a mezőgazdasági hozam és a termelékenység szempontjából (Forrás: NASA)

Alaposabb térbeli lefedettség és konzisztencia

Rajat Bindlish, a NASA Goddard Űrrepülési Központ földtudománnyal foglalkozó szakembere szerint az eszköz alaposabb térbeli lefedettséget és konzisztenciát biztosít, mint más talajnedvesség-mérési módszerek – írja az agdaily.com nyomán a sygenta.hu .

„A talajnedvesség nagyon fontos információ a mezőgazdasági hozam és a termelékenység szempontjából”, mondta Bindlish. „A fejlesztés lehetőséget nyújt a NASA távérzékelési adatainak felhasználására a nedvességi viszonyok és a víz rendelkezésre állásának előrejelzéséhez. A szántóföldi körülményekről szóló információk fontosak a mezőgazdasági műveletek szempontjából.”

A Crop-CASMA elsődleges felhasználói közül néhányan a NASS kutatói és statisztikusai lesznek, akik hetente közzéteszik a termés előrehaladásáról szóló jelentéseket, amelyek jelenleg az állapotokat kategóriákba sorolják, hogy segítsék a gazdálkodókat és a gazdálkodókat. A jelentések nyomon követik a növények egészségét és a növekvő haladást is. Az eszköz a gazdálkodók, a kutatók és a hallgatók számára is elérhetővé válik majd.

Alkalmazásokba építik

„Az USDA kutatói és statisztikusai beépítik az eszközt számos alkalmazásba” – mondta Rick Mueller, a NASS Spatial Analysis Research vezetője. „Például a Crop-CASMA segíthet azonosítani azokat a területeket, amelyeket nedves, telített, fagyott, túlságosan száraz vagy nehezen hozzáférhető mezők miatt nem lehet bevetni.”

Mueller megjegyezte: a mezőgazdasági műveletek támogatása mellett a Crop-CASMA lehetővé teszi a fenntarthatóság és a szélsőséges időjárási események hatásainak kutatását.

Első kézből mutatják az amerikai mezőgazdaság folyamatosan változó táját
Első kézből mutatják az amerikai mezőgazdaság folyamatosan változó táját (Fotó: Pixabay)

Ezek a műholdas eredetű növényállapot-mutatók és a talaj nedvességállapot-térképei első kézből mutatják az amerikai mezőgazdaság folyamatosan változó táját, tette hozzá.

A talajnedvességre vonatkozó adatok kritikus jelentőségűek a mezőgazdaság és a természeti erőforrások ágazatában dolgozó szakemberek számára, akik a talajnedvességet más adatokkal párhuzamosan használják a növények vetésének megtervezéséhez, a hozamok előrejelzéséhez, az aszályok vagy árvizek figyelemmel kíséréséhez és az időjárás-előrejelzések javításához.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Milliós károk helyett százezres felújítás „Szépülő gazdaság” sorozatunkban praktikus tanácsokat gyűjtünk össze azon olvasóinknak, akik gazdaságuk fejlesztésére készülnek. Első javaslatunk: kez...
Mezőgazdasági épületek felújítása, utólagos hőszig... Figyelem: szakember igénybe vétele elengedhetetlen, de nem árt, ha magunk is tisztában vagyunk azzal, milyen megoldások közül választhatunk, ha állatt...
Energetikai felújítások a mezőgazdaságban – ... Jelentős energia megtakarításról számoltak be a ’70-es években épült, és 2008-ban a Hoesch Planeel® Siding sávos burkolatával szinte passzívházzá alak...
Sürgős segítségre van szüksége a mezőgazdaságnak?... Az AGRO.bio Hungary Kft sajtótájékoztatóján jártunk, ahol a cég vezetői és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa ismertette meg velünk a je...
Amikor igény az épületen belüli speciális körülmén... Mezőgazdasági termények tárolása, élelmiszer feldolgozás során gyakran elvárás az épületen belüli, az átlagostól eltérő klíma kialakítása. Különleges ...