Kritikus a helyzet, a sertéságazatnak többletforrásokra van szüksége

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés, 170 partner – tulajdonosok, gyakorlati gazdák, döntéshozók – jelent meg az UBM szakmai fórumán. Szakmai napjukat – az afrikai sertéspestis, ASP miatt – a sertéságazat különösen nehéz,  mondhatni kritikus helyzetében rendezték.

A növekvő alapanyag árak a feldolgozóipar számára jelentős újabb kihívásokat jelentenek. Nyilvánvaló: mind az exportlehetőségek kiaknázása, mind a belföldi piaci helyzet erősítése érdekében a sertéságazatnak is többlet-forrásokra van szüksége! A versenyképesség nemzeti és uniós forrásokkal növelhető.

Az előadásokat nagyszámú hallgatóság kísérte figyelemmel

A szakmai napon az érdeklődés középpontjában a sertésegészségügyi (afrikai sertéspestis ASP), jövedelmezőségi, tenyésztési (genetikai) és pályázati kérdések, a takarmányozási újdonságok, a piaci esélyek valamint a szakmai világtendenciák álltak. A tanácskozást Fülöp Péter kereskedelmi igazgató vezette.

A nyolc kitűnő előadás gyakorlati megvalósításra érdemes módszereket, témákat ajánlott. A szakmai-baráti eszmecsere fehér asztal melletti hangulatos, baráti beszélgetéseken folytatódott.

A résztvevőket Varga Gábor vezérigazgató-helyettes, a menedzsment tagja köszöntötte és a cégcsoporthoz kapcsolódó néhány információt osztott meg a hallgatósággal.

Varga Gábor az UBM vezérigazgató-helyettese, a menedzsment tagja

A kezdetektől családias, hangulatos, baráti, szakmai kapcsolatokon alapuló, rugalmas, partnerközpontú vállalkozásként igyekszünk szervezni az UBM-et.

A cégünk alapozó éveiről olyan jelzők is elhangzottak, hogy laza, fiatalos, nagyratörő álmoktól vezérelt gyors társaság vagyunk.

A nagyratörő álmok megelevenedtek, életre keltek, a család egyre nőtt, számos felkészült kolléga csatlakozott hozzánk. A munkához mindenki hozzátette a magáét, az eredményeink szerint a kezdetek idején is jól működtünk.

Aztán változtatnunk kellett. Új szervezet kialakításán dolgoztunk, ám a korábbi értékeinket – a partner központúságot, a közvetlenséget, a problémamegoldó képességet, a rugalmasságot, az innovatív-gondolkodást, mellette a lazaságot és a vidámságot – nem engedtük el. Volt mire építkeznünk!

Az előre lendítő változások közben meg tudtuk tartani az értékeket, mindenek előtt megőriztük partnereink emberi és szakmai bizalmát, miközben az UBM a honi takarmányipar meghatározó cégcsoportjává fejlődött.

Az eseményen nyeremények kisorsolására is sor került

A két fő élkitűzésünk változatlan:
az egyik, hogy a partnerkapcsolatainkat – a kölcsönös érdekek mentén – tovább erősítsük,
a másik, olyan céggé kell fejlődnünk, ahová a kollégáink és mi továbbra is szívesen járnunk dolgozni.

A sertéságazatban  napjainkban lidérces idők járnak. Az Afrikai sertéspestis – aminek még messze nincs vége – nyomában piacvesztés, emelkedő költségek, bizonytalanságok sora jár.

Az elmúlt 20 évben felálltunk már gazdasági válságokból (két madárinfluenza, alacsony tejárak, orosz export-piacok elvesztése, nem sorolom). Közösen, együtt túljutunk a mostani nehézségeken is; ha elfogadják, együtt úrrá leszünk  a mostani  kihívásokon.

Az UBM szellemi és szakmai erőforrásai alapján azért dolgozik, hogy – és talán merész kimondani, de  – megerősödve lépjünk túl az ágazat jelenlegi problémáin is.

– mondta többek között Varga Gábor a nagy érdeklődéssel kísért bevezető előadásában.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sertésállomány az Európai Unióban Egy korábbi cikkünkben az Európai Uniós tagállamok tejelő szarvasmarha állományáról írtunk, mai cikkünkben pedig a sertésállományt térképezzük fel az ...
Czerván György: megfordult a sertésállomány évek ó... Megfordult a sertésállomány évek óta tartó csökkenése, az idén júniusban közzétett legfrissebb adatok alapján egy év alatt valamivel több, mint 200 ez...
Folyamatosan növekszik a sertéslétszám Harmadik éve folyamatosan növekszik a sertéslétszám és az ágazatba bekapcsolódó családi gazdaságok, valamint vállalkozások száma Magyarországon. 2012-...
Örülhetnek a kocatartók, új támogatás jöhet A Földművelésügyi Minisztérium egy új állatjóléti támogatás bevezetésével szeretné segíteni a kocatartókat: vissza nem térítendő támogatáshoz juthatna...
A sertés tenyésztési irányszámai Mekkora a normál tömege egy most született malacnak? Naponta mennyivel kellene nőnie a tömegének? Mikor válik tenyészéretté a tenyészkoca? Hogyan taka...
Sertéstartás – megéri? A kérdésre nem egyszerű a válasz, több tényező is komolyan befolyásolhatja a sertéstartás sikerességét. Így mielőtt belevágnánk, jól meg kell gondolnu...