A Kárpát-medence valamennyi borvidékéről érkezett, jellegzetes helyi szőlőfajtákból készült fehérborok házasításából készíti el az Összetartozás borát a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete. A Czap Sándor felvidéki bortermelő ötlete alapján, a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én meghirdetett felhívás célja, hogy a Kárpát-medence összes borvidékéről összeállított fehér házasítást egy másik szimbolikus napon, augusztus 20-án mutathassák be. A borból a tervek szerint 1100 litert palackoznak majd.
100 éve választják el egykori történelmi borvidékeinket egymástól országhatárok. Az évforduló alkalmából egy közös borban szeretnénk újra egyesíteni a Kárpát-medence szőlőterületeit. Felkérjük ezért a magyar borászokat, csatlakozzanak felhívásunkhoz, és készítsük el közösen összetartozásunk borát, olvasható a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete által a Magyar Távirati Irodához eljuttatott felhívásban.
Az Összetartozás bora programhoz bármely magyar bortermelő csatlakozhat száraz fehér, 2019-es évjáratú borával, amely jellegzetes kárpát-medencei szőlőfajtákból készült. Az érdeklődők az info@borhirado.sk email-címen regisztrálhatnak. A közös bor arculatára a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete hamarosan szintén pályázatot ír ki.
A Külhoni Magyar Borászok Egyesülete tevékenysége
A Budafoki Borvárosban 12 alapító taggal alakult meg 2018-ban a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete, melynek célja a jelenlegi Magyarország államhatárain kívül eső magyarlakta borvidékek szőlő- és borkultúrájának, a hozzá kapcsolódó szakmai közösségeknek a fejlesztése, az évszázados hagyományok felkutatása és megőrzése.
Az alapító tagok a határ túloldalára került egykori magyar borvidékek meghatározó borászai. A szőlő- és borkultúrára a magyarság megmaradásának egyik fontos eszközeként tekintenek. Ennek érdekében szorosabbra kívánják fűzni a kapcsolatot a Kárpát-medence borászai és borkedvelő közösségei között, tekintet nélkül az államhatárokra. Mindehhez elengedhetetlennek tartják a szigorúan vett szakmai fejlesztéseken felül gazdasági, turisztikai, kulturális és oktatási eszközök bevonását. Úgy vélik, hogy a Kárpát-medence borvidékeinek, borászati vállalkozásainak megerősödése, önfenntartóvá válása erősíti a lokálpatriotizmust, a magyar identitást, elősegíti a külhoni magyarság életerejét és önbecsülését – írta róluk a Bor és Piac.
Az alapító borászok névsora:
Dr. Balla Géza (Arad-Hegyalja), Bereczky István (Kárpátalja), Bott Frigyes (Felvidék), Cuk Lajos (Lendva-hegyalja), Dujmovics László (Délvidék), Geönczeöl Attila (Felvidék), Heit Lóránd (Érmellék), Maurer Oszkár (Délvidék), Pinkert Krisztina (Dél-Baranya), Rozsman István (Lendva-hegyalj), Sass Károly (Kárpátalja), Sütő Zsolt (Felvidék).