Közkedvelt cseresznyefajták, érési idők

A cseresznyefajták palettája igen színes, ám ennek ellenére sokan csak 1-2 fajtát ismernek. Pedig a cseresznye az egyik legelterjedtebb gyümölcs hazánkban. Érett gyümölcsei sokféleképpen hasznosíthatóak kezdve a frissen történő fogyasztástól egészen a befőzésig.

Katalin cseresznye

A Katalin cseresznye a Gelmersdorfi és a Podjebrád fajták keresztezéséből jött létre és 1989 óta van forgalomban. Július első hetében érik, a Hedelfingeni óriás érését követően néhány nappal. Feldolgozásra és frissen történő elfogyasztásra is kiválóan alkalmas. A gyümölcsfa korán termőre fordul és bő termésűnek is mondható. Gyümölcse nagy, olykor igen nagyméretű, 6-11 grammos.

Fotó: nyiregyhaza-kerteszet.hu
Fotó: nyiregyhaza-kerteszet.hu
Hedelfingeni óriás

Származását tekintve egy német cseresznyéről van szó, Németországban az egyik legjelentősebb fajtának tekintik. Hazánkban 1956 óta van köztermesztésben, első sorban pollenadóként kezdték termeszteni. Érését tekintve az egyik legkésőbbi fajtának tekinthető, június végén-július elején kezdhető meg szüretelése. Gyümölcsei középnagy méretűek, 4-7 grammosak, színűk majdhogynem feketének látszik. Húsa nem ropogós, inkább félkemény, csapadékos időjárás esetén könnyen szétreped. Termőképessége kiváló, a Germesdorfinál akár 50 százalékkal is több gyümölcsöt képes érlelni.

Germesdorfi óriás

A Németországból származó Germesdorfi cseresznye Magyarországon már több, mint 110 éve, egészen pontosan 1903 óta van forgalomban. Június végén érleli gyümölcseit. Friss fogyasztásra és befőzésre is egyaránt alkalmas ez a nagy/igen nagyméretű (6-12 gramm), bordóspiros színű, ropogós húsú gyümölcs. Manapság már csak a Germesdorfi 1, -3, -45 jelzésű, szelektált klónok szaporíthatóak sikeresen.

Fotó: lovaskerteszet.hupont.hu
Fotó: lovaskerteszet.hupont.hu
A cseresznyefajták királya a Bigarreau Burlat

A korai Bigarreau Burlat cseresznye már június elején szüretelhető. Korai szedéséből adódóan inkább friss fogyasztásra vagy exportra ajánlott használata. Gyümölcse 5-6 grammos, bordóspiros, enyhén ropogós. Bőtermő fajta, friss fogyasztás esetén kézi betakarítás javasolt, ipari célú felhasználás esetén azonban a gépi rázás is jó alternatíva lehet. Minőségben képes felvenni a versenyt a külföldi piacok elit áruival is.

Linda cseresznye

A Germesdorfi óriás érése előtt néhány nappal, június közepén érő fajta. Termése nem kényes, sokáig a fán hagyható. Bordó bogyói nagyméretűek (7-9 gramm), igen kemény, ropogós húsúak, kiváló édes-savas ízű. A Linda cseresznyefa nagyon hamar termőre fordul, rendkívül sokat terem. Sokak szerint a Germesdorfi óriásnál is jobb minőségű, annak kiváló helyettesítője lehet, több felhasználási célra is kiváló alternatívát biztosít.

Fotó: gyumolcsfa.hu
Fotó: gyumolcsfa.hu
Margit cseresznye

Ezt a fajtát a GyDKFV Érdi Állomásán, a Germesdorfi óriás szabadmegporzású magoncaiból szelektálta Brózik Sándor. 1987-ben lett minősített ez a fajta. A gyümölcs június második hetétől kezd érni, exportra, friss fogyasztásra, befőzésre is kiválóan alkalmas. 6-8 grammos, bordópiros termése hasonlóan a Germesdorfi óriáshoz ropogós, kellemes ízű, kiváló minőségű. A nemesítő adatai szerint közepes termőképességű fajtáról van szó, 20-25 százalékkal kevesebbet terme a Germesdorfinál. A kézi és a gépi betakarítást is egyaránt jól viselik a gyümölcsök.

Szomolyai fekete cseresznye

A Szomolyai fekete az Egri fekete fajtakörből került szelektálásra, jelenleg csak kisebb arányban termesztik hazánkban. Korán, június első felében érik, felhasználását tekintve az ipari cseresznyefajták közé tartozik. Gyümölcsei nem nőnek nagyra, 4-5 grammot érnek el. Húsa édes, félkemény. Esős időben gyümölcsei könnyen repednek, a repedéseken keresztül a monilia könnyen fertőzi a termést. A kézi szedés és a gépi rázás egyaránt jó alternatíva lehet a betakarításra.

Fotó: gyumolcsfa.hu
Fotó: gyumolcsfa.hu
Valerij Cskalov cseresznye

Ez a fajta a volt Szovjetunio területéről származik, az Érdi Gyümölcskutató és Fejlesztő Vállalat honosította, azóta a fő árufajták közé tartozik. Korán, június elején érik, friss fogyasztásra alkalmas. Közepes méretű, 5-6 grammos gyümölcsei bordópiros színűek, ízük kellemes, de nem ropogós. Csapadékos időben sem hajlamos repedésre. Kiemelkedően bőtermő fajta, továbbá termésre fordulási ideje is rövid. Elsősorban kézi betakarítása javasolt friss fogyasztása miatt.

Vega sárga húsú cseresznye

Kanadából származó fajta, termesztését 1967-ben kezdték szülőhazájában. Külföldön már ismert fajta, de Magyarországon még nem terjedt el, pedig már 1976 óta forgalmazható. A Germesdorfi óriás előtt 1 héttel érik, június közepén. 7 grammos, nagy méretű gyümölcse sárga alapszínű, napsütötte oldalán piros márványozottság fedi. Húsa ropogós, közepesen kemény. Világos színe miatt könnyen foltosodik ütésre, így kézi szedése javasolt. Termésmennyiségét tekintve jobb, mint a Germesdorfi óriás, de szedést követően minél előbb fel kell dolgozni.

Fotó: bokorfaiskola.hu
Fotó: bokorfaiskola.hu
Carmen cseresznye

Ez a középkorai érésű fajta hatalmas méretű gyümölcsöket nevel. A Bigarreau Burlat fajta után egy héttel érik. 10-12 grammos gyümölcse fényes bordó színű, kemény húsú, édes-savas ízű.

Van cseresznye

Kanadai nemesítésű fajta, de Amerikában és Európában is elterjedt. Magyarországon 1976 óta forgalmazható, az egyik fő árufajtának tekinthető. Június végén érő fajta, frissen fogyasztva és ipari célokra is ideális. Gyümölcseinek mérete kicsi, közepes és nagy is lehet, 3-8 gramm között változik. Húsa nagyon kemény és ropogós, színe bordópiros, íze sokszor jellegtelen. A vírusos aprógyümölcsűségre nagyon fogékony, ez méretét és ízét is nagyban befolyásolja. A moníliára érzékeny cseresznyefajták közé sorolható.

Fotó: gyumolcsfa.hu
Fotó: gyumolcsfa.hu

Forrás: tuja.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Megfelelő mennyiségű lesz a termés gyümölcsből az ... A szerződéses viszonyban álló termelőktől biztosan felvásárolják a gyümölcsöt – értékelték a piaci várakozásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)...
Így maradt bio a nem bio cseresznye Személyes hangvételű cikket olvastunk a Kapanyél oldalán, mely a cseresznyefák hasznosságáról szól. Pro és kontra érvek kerülnek egymással szembe, szó...
Közkedvelt cseresznyefajták – II. rész Az előző, népszerű cseresznyefajtákkal foglalkozó cikkünkben többek között a Szomolyai fekete cseresznyéről, a Margit cseresznyéről és a Germersdorfi ...
Érik a cseresznye – de pontosan mikor? Itt a nyár és ezzel együtt a cseresznyefák is kezdenek piros színbe burkolózni. Pontosabban a cseresznyeszezon a legkorábbi fajtákkal már el is kezdőd...
Közkedvelt cseresznyefajták és érési idők – III.... Még mindig tudunk újat mutatni! Cikksorozatunk első és második részében azt gondoltuk, kiveséztük az összes híres cseresznyefajtát, de idő közben szer...
Elmarad az idei meggytermés a tavalyitól Hazánk második legfontosabb gyümölcse a meggy az alma után, de nem túl jók a hírek az idei terméssel kapcsolatban. A tavaszi fagyok miatt az idei megg...