Középpontban az áfacsökkentés – heti agrárhír-összefoglalónk

Rövid híreink: áfacsökkentést szeretne mindenki, milliárdok növényvédő szerekre, közel másfél milliárd forint támogatás jut a méhészeknek, már rendelhető az Alakor/bio sör, és készüljön fel, jön a fagy!

sertés
sertés

 A „sertés áfa” csökkentése óta szinte minden agrár- és élelmiszeripari szektor felszólalt az áfa csökkentés érdekében a saját területén. A zöldség-gyümölcs ágazatra lenne a legnagyobb hatással az áfa csökkentés, ahol a becslések szerint itt egyes időszakokban akár 60% lehet a feketekereskedelem aránya. A FruitVeb elnöke, Mártonffy Béla szerint ezen a területen az ágazat kifehérítése és a versenyképesség javítása is elérhető lenne az alacsonyabb áfával, illetve munkahelyteremtő beruházások is újra beindulhatnának. A Baromfi Termék Tanács a forgalmazás és az ágazati szereplők adóbevallásának adminisztratív szigorításában lát javulást, ha jelentős áfacsökkenésre nem is számíthatnak a szektor szereplői. A Gabonaszövetség főtitkára, Pótsa Zsófia pedig a keveréktakarmányok fordított áfa fizetés hatálya alá tartozásában látja a megoldást.

 A magyar gazdák évente összesen 100 milliárd forintot költenek növényvédő szerekre, mely a termelési költségük 8-15 százaléka – a szántóföldi növénytermelők évente, hektáronként 19.000 Ft-ot, a gyümölcstermelők 100.000 Ft-ot költenek.

 Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a héten elmondta, hogy alapvető agrárpolitikai cél, hogy fokozatosan nőjön a méhészet versenyképessége és hatékonysága. Ennek érdekében 1,4 milliárd Ft-hoz jutnak hozzá a magyar méhészek, és az ökológiai célterületek kijelölése is kötelező lesz a természetes méhlegelők növekedése érdekében.

fagykár
fagykár

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint országosan eddig búzából 346.000, durumbúzából 6.500, rozsból 25.000, tritikáléból 86.000, őszi árpából 168.000, míg repcéből 211.000 hektárnyit vetettek el, összesen több mint 600.000 hektáron. A közeledő fagy azonban tízmilliós károkat is okozhat a gazdáknak, egy biztosító felmérése szerint. A legveszélyeztetettebb megyék Borsod, Szabolcs, Hajdú Bihar és Pest megye.

 A nyáron adtunk hírt arról, hogy elkészült az első magyar bio sör, az ősi alakor búzából. Akkor többen kérdezték tőlünk, hogy hol kapható. A részletekről blogcikkünkben írtunk.

„Hihetetlen gyorsan hatalmas piacokra lehet eljutni az internet segítségével, ami egy Magyarország-méretű GDP-jű ország számára valóban óriási lehetőség”- nyilatkozta Valner Szabolcs, a Digital Factory Zrt. ügyvezető partnere. A Magro.hu mezőgazdasági piactér pedig azért született meg, hogy a mezőgazdaság szereplői is kihasználhassák az internet nyújtotta lehetőségeket, kedvezőbb árat érjenek el, vagy még több üzleti partnert ismerjenek meg – akár a nemzetközi kereskedést is bekapcsolva.

 A Magro.hu-n az ajánlatok egy hét alatt közel 15.000 tonnányi gabonával bővültek. Kukoricát nagy mennyiségben (2000 t) keresnek megvételre 44.000 Ft/t áron, de 41.500 Ft-ért is lehet kapni egy-egy tonna tengerit. 3000 tonnányi takarmány búza tonnájáért 46.500 Ft-ot adna valaki, sima búzáért pedig 52.000 Ft-ot.

lilahagyma
lilahagyma

Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye töltötte fel a legtöbb zöldség-gyümölcs ajánlatot a héten piacterünkre, mely csak ezalatt az idő alatt több mint ezer mázsányi zöldség és gyümölcs adás-vételi lehetőséggel bővült. Még mindig nagy mennyiségű alma kapható, de már vajretek és lilahagyma ajánlattal is lehet találkozni, emellett számos fokhagyma, dió, káposzta, borsó és zeller ajánlat is keresi a megfelelő vásárlót vagy eladót.

Sertés koca, választási malac, tenyész nyúl, vágóbika, nőstény kecske, juh, ló (csikó és kanca), mangalica, szarvasmarha… csak néhány azok közül az eladásra szánt állatok közül, amelyeket a Magro-n keresztül lehet megvásárolni.

Folyamatosan bővül a megvásárolható bála mennyisége is, múlt hét óta több mint 15.000 darabbal nagyobb a kínálat, kis és nagybálák, szalma-, rétiszéna-, rozs- és árpabálák. A napraforgó elárasztotta a piacteret, több mint 2000 tonna eladási és vételi ajánlattal növekedett a kínálat.

 Használja Ön is az online kereskedelem adta lehetőségeket, ahol gyorsan, kedvezőbb áron, országosan köthet üzleteket. A sikeres kereskedéshez gyűjtöttünk össze néhány tippet, de a hatékony üzleteléshez is nyújtunk segítséget.

Forrás: Agrárhírek, napigazdasag.hu, Veddamagyart.info, Biztosítási Szemle, Piac&Profit, Magro.hu, MagroBlog

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyate... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal88/2013 (V.30.) számúKÖZLEMÉNYEA 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényl...
Június 17-től lehet LEADER támogatási kérelmeket b... Megjelent az EMVA-ból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről sz...
Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Egy évesek lettünk! Nézze meg köszöntő videónkat!... Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy egy évesek lettünk! :-) Eseménydús volt ez a 12 hónap. Sokat dolgoztunk a Magro.hu-n azért, hogy Önök egyre jobb sz...