Közel 8,5 milliárd forintos beruházás piríthat oda a magyar napraforgómagoknak

A Mogyi Kereskedelmi Kft. 8,4 milliárd forintos beruházásra készül a Bács-Kiskun megyei Baján. A cég erre Magyar Közlönyben megjelentek szerint közel 4,2 milliárd forint állami támogatást kap. A pénzből az elsősorban olajos növények termesztésével, pörkölésével, csomagolásával és értékesítésével foglalkozó vállalkozás egy napraforgó-pirító és -csomagoló üzemet alakítana ki a szükséges szociális helyiségekkel, kibővítené készáruraktárát és a telepi infrastruktúráját is. 

Az Agrokép írta meg, hogy Baján működik a vállalat egyik leánycége, a Bácska Sütő és Édesipari Kft., amely tartósított lisztes áru gyártásával foglalkozik. A Bácska Kft. mellett további leány- és társvállalatai is vannak a Mogyi Kft.-nek, amelyek az értékesítést és az értéklánc egyes elemei erősítik. Az egyik bulgáriai érdekeltsége vetőmagot állít elő, a másik diót és magvakat, és ezekkel kereskedik is, ahogyan a saját előállítású egyéb élelmiszeripari késztermékekkel is teszi ezt.

A Mogyi Kereskedelmi Kft. 8,4 milliárd forintos beruházásra készül a Bács-Kiskun megyei Baján, a pénzből az elsősorban olajos növények termesztésével, pörkölésével, csomagolásával és értékesítésével foglalkozó vállalkozás egy napraforgó-pirító és -csomagoló üzemet alakítana ki a szükséges szociális helyiségekkel, kibővítené készáruraktárát és a telepi infrastruktúráját is
A Mogyi Kereskedelmi Kft. 8,4 milliárd forintos beruházásra készül a Bács-Kiskun megyei Baján, a pénzből az elsősorban olajos növények termesztésével, pörkölésével, csomagolásával és értékesítésével foglalkozó vállalkozás egy napraforgó-pirító és -csomagoló üzemet alakítana ki a szükséges szociális helyiségekkel, kibővítené készáruraktárát és a telepi infrastruktúráját is

Külföldön is meghatározó szereplő a Mogyi

A Mogyinak Szerbiában, Oroszországban, Olaszországban és Szlovákiában vannak cégei, termékei pedig a világ 27 országába jutnak el. Honlapja szerint a Mogyi a 70 százalék körüli piaci részesedésével abszolút hazai piacvezető, és komoly pozíciót foglal el további, elsősorban Kelet-Európai országokban. Közben nő egyes termékei iránt a kereslet Nyugat-Európában, például Olaszországban, Németországban és az Egyesült Királyságban.

Ezzel egybecsengenek a társaság utolsó elérhető éves beszámolójának adatai: 2020-ban nemcsak a konszolidált árbevételét növelte 7,2 milliárd forinttal 38,1 milliárdra, hanem ezen belül tovább emelkedett, már 57 százalékon áll az export aránya. Közben az üzemi eredményét a 2016-os hatodával, 4,2 milliárd forintra, korrigált adózott eredményét még nagyobb mértékben, 4,5 milliárd forintra növelte. Mindezt úgy, hogy a saját tőkéje is nagyobb lett 3 milliárd forinttal. Pedig a vállalatai eltérően szerepeltek. A vetőmagtermesztő bulgáriai Agro-Bio Semena és a kereskedő Mogyi Russia például negatív saját tőkét mutatott ki, a felerészben Mogyi-tulajdonú másik bulgáriai cégnek, a Bulseed Kft.-nek pedig 2020-ban nem volt árbevétele, illetve a részesedés bruttó értéke nem érte el a 10 millió forintot – írták.

A cég története és termeltetési rendszere

A Mogyit 1990-ben olyan magvak forgalmazására alapította a tulajdonos testvérpár – Kenyeres Zoltán és Kenyeres Imre –, amelyeket addig nem lehetett kapni Magyarországon. A weboldaluk szerint a kezdetben 5 alkalmazottal működő cég ma már több mint 800 fős, bár az éves beszámoló 2020-ra 580 fős konszernszintű átlagos statisztikai létszámot ír, amely az előző évi 102 százaléka. A Mogyi Kft. többféle kereskedelmi márkás termékek is gyárt, a többi között a Lidl, a Kaufland, a Penny Market, a Spar, a Tesco, a Biedronka, a Polomarket, a Carrefour, a Konzum, a Netto és a CBA számára.

A Mogyi Kft. az egyik legjelentősebb szereplője az olajos magvak és a popcorn kategóriának az európai piacon. Kiemelkedő termékei a napraforgómag, a popcorn, a tökmag és a mogyoró. Ez elsősorban annak az egyedi termeltetési rendszernek köszönhető, melyet a cég működtet és amely felöleli a teljes folyamatot a magok elvetésétől a csomagolt termékek polcra kerüléséig. Ez egy különösen jól kontrollált folyamat, ami a „termelőtől a fogyasztó asztaláig” ideológiát valóban kézzel foghatóvá teszi. A további termékekhez felhasznált alapanyagok szigorúan és következetesen ellenőrzött forrásból származnak, hogy megfeleljenek a legmagasabb minőségi követelményeknek – írták a technológiájukról.

Kapcsolódó cikkünk:

Szakdolgozat Óvárról: az étkezési napraforgó termesztése precíziós módszerekkel

A sárpilisi Erlich Réka a helyspecifikus gazdálkodás hatásait nézte meg az étkezési napraforgó termesztése során.
Tovább…

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kombájn alatt a napraforgó Igen, elérkezett ez is: megkezdődik a napraforgó betakarítása. Sok helyen nem lesz gond idén a napraforgószemek nedvességtartalmával, a hőhullám igenc...
Nyomott áraktól rettegnek a napraforgót termesztők... Fejér megyében felzúgtak a kombájnok, megkezdődött a napraforgó betakarítása. Az első adatok szerint közepesnél jobb termés lehet az idei össztermés a...
Nem is forog minden napraforgó, vannak renitensek A napraforgóval foglalkozóknak nem újdonság – de szerintünk senkinek sem – hogy a növény tányérja követi a nap járását. Azonban mint kiderült, nem min...
A tilalom adhat nagy lendületet a magyar napraforg... Magyarország a világ leghatékonyabb napraforgó-termesztő országa, és a környezetszennyezés miatt meghozott európai uniós intézkedés további lendületet...
Ukrajna alaposan rágyúrt a napraforgóra Egyre csak nő a napraforgó vetésterülete Ukrajnában. Megközelítették a technológiailag lehetséges felső határt, de a hozamok terén még mindig van fejl...
Szempontok, amiket be kell tartani, mielőtt fehérp... Egyre több a repce és a napraforgó az országban, emiatt pedig a gond is egyre több a fehérpenészes rothadással. A fertőzés egyik ellenszere a gombaevő...