Közel 40 százalékkal visszaesett a műtrágya értékesítés volumene az első negyedévben tavalyhoz képest

A műtrágya-értékesítés 2023 első 3 hónapjában az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 39 százalékkal csökkent. Bár az értékesítési átlagárak 2023 első negyedévében folyamatosan mérséklődtek, a műtrágyák iránti kereslet jóval elmaradt az időszakra jellemző forgalomtól. A tárgyidőszaki árak az előző év ugyanazon időszakához képest még mindig 10–40 százalékkal magasabbak voltak, bár néhány termék ára a tavalyi szintre mérséklődött. Ilyen a szuperfoszfát és a karbamid.

A növényvédő szerek esetében a 2023. I–III. havi adatok alapján megállapítható, hogy a megfigyelt termékekből 37 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A különböző kategóriák közül a gombaölők értékesített volumene nem változott 2022 első negyedévéhez mérten, ezzel szemben a rovarölőké 35, míg a gyomirtóké 37 százalékkal csökkent. A vizsgált termékek értékesítési átlagára nőtt (+12–57 százalékkal) a tárgyidőszakban az előző év első negyedévéhez képest, a Fozát 480 kivételével (–8,5 százalékkal). A legnagyobb mértékben a Wing P ára emelkedett. A műtrágya kereslet komolyan visszaesett.

Közel 40 százalékkal visszaesett a műtrágya értékesítés volumene az első negyedévben tavalyhoz képest - Fotó: Magro.hu, CSZS, Pápa, műtrágyaszóró
Közel 40 százalékkal visszaesett a műtrágya értékesítés volumene az első negyedévben tavalyhoz képest – Fotó: Magro.hu, CSZS, Pápa, műtrágyaszóró

Az Agrárközgazdasági Intézet “Mezőgazdasági inputok havi forgalma” című statisztikai jelentésének részletes összefoglalóját szemléztük. A kiadvány az Agrárközgazdasági Intézet által üzemeltetett Agrárstatisztikai Információs Rendszer adatai alapján készül.

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 385 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2022-ben. Ez 65 százalékkal haladta meg a 2021. évi forgalmat. A gazdálkodók 80 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, ami 12 százalékos növekedés az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A mezőgazdasági inputok 2023. január havi forgalma 

2023 januárjában, az egy hónappal korábbihoz mérten növényvédő szerekből volumenben három és félszer többet adtak el a forgalmazók. A gombaölők forgalma az 1,4-szeresére, a gyomirtóké 1,3-szeresére, míg a rovarölőké öt és félszeresére nőtt – elsősorban a talajfertőtlenítő szereknek köszönhetően –, a bázishónaphoz képest. A tárgyhónapban a legtöbbet a gombaölők közül Pictor SC-ből, a rovarölőknél a Force 1,5 G-ből, a gyomirtó szerek közül pedig Gardoprim Plus Goldból adtak el.

A tárgyhavi eladások, az előző év januárjához viszonyítva, 33 százalékkal nagyobbak voltak, ezen belül is a rovarölőké az 1,6-szeresére, míg a gombaölőké és a gyomirtóké valamivel kevesebb mint a felével esett vissza.

A növényvédő szerek iránti kereslet ebben az időszakban elsősorban a talajfertőtlenítésekről szól, a tavalyi rendkívül száraz év ismeretében a gazdák megfontoltabban készülnek a következő idényre a beszerzéseket illetően. Az egy hónappal korábbihoz képest, a tárgyhavi értékesítési árak ismét vegyesen mozogtak. A legnagyobb áremelkedést a Tebusha 25 EW könyvelhette el (+13,1 százalék), míg a Listego és a Karate Zeon ára több, mint 30 százalékkal esett vissza. A 2022. januári árakhoz képest minden megfigyelt termék ára emelkedett, a Roundup Megaé több, mint a kétszeresére, a Listego és a Karate Zeon ára csak pár százalékkal.

Mezőgazdasági inputok 2023. február havi forgalma 

2023 februárjában, az egy hónappal korábbihoz képest, majdnem másfélszer több műtrágyát értékesítettek a kereskedők a megfigyelt termékekből. A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya a mészammonsalétrom (MAS) volt, ezt követte a Nitrosol, DAM. A teljes havi értékesítés 80,4 százalékát a MAS és a Nitrosol, DAM forgalma adta. A 2022. februári kereslethez viszonyítva, a műtrágya forgalom 40 százalékkal maradt el a vizsgált hónapban. Ugyanebben az összehasonlításban a MAS eladott mennyisége 38 százalékkal, míg a Nitrosol, DAM-é 46 százalékkal esett vissza. Az ammónium-nitrát (AN) iránti kereslet is 62 százalékkal mérséklődött.

Az ammónium-nitrát értékesített volumenének aránya 2021 februárjától kezdve alacsonyabb lett a karbamidénál. Akkoriban az AN még a négyötödét tette ki a karbamidnak, a tárgyhónapban ezzel szemben ez az arány már az egytizedére zsugorodott.

A vizsgált termékek értékesítési átlagárai a vizsgált hónapban egyöntetűen csökkentek, átlagosan 10–15 százalékkal. A megfigyelt műtrágyák értékesítési árai az elmúlt év februárjához viszonyítva, mintegy 1,1–1,9-szer lettek magasabbak, a karbamid ára viszont 1,7 százalékkal mérséklődött. Amennyiben 2021 februárjához hasonlítjuk az árakat, akkor 1,9–5,5-szeresére módosultak a tárgyhónapban. A két évvel ezelőtti árakhoz mérten a MAS, az AN és a Nitrosol, DAM ára nőtt a legnagyobb mértékben – írták.

Mezőgazdasági inputok 2023. március havi forgalma 

2023 márciusában, az egy hónappal korábbihoz képest 50 százalékkal több műtrágyát értékesítettek a kereskedők a megfigyelt termékekből. Ha összevetjük az elmúlt 4 év március havi értékesítésével, akkor megállapítható, hogy még mindig 20–30 százalékkal elmarad a szezonra jellemző forgalomtól. Ez nem csak a korábbi évekhez képest magasabb áraknak köszönhető, hanem az egyre több uniós szabálynak és a modernebb termesztéstechnológiának. 

A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya a mészammonsalétrom (MAS) volt, ezt követte a Nitrosol, DAM. A teljes havi értékesítés 84,6 százalékát a MAS és a Nitrosol, DAM forgalma adta. A 2022. márciusi kereslettől 20 százalékkal maradt el a műtrágyaforgalom a vizsgált hónapban.

Ugyanebben az összehasonlításban a MAS eladott mennyisége 33 százalékkal esett vissza, a Nitrosol, DAM-é pedig hasonló szinten alakult. Az ammónium-nitrát (AN) iránti kereslet nagyjából megegyezett az előző év márciusival. Az AN aránya jelenleg az egytizedére zsugorodott a karbamidhoz mérten. A vizsgált termékek értékesítési átlagárai a vizsgált hónapban egyöntetűen csökkentek, a szuperfoszfát kivételével. Legnagyobb mértékben, 27 százalékkal a MAS-é mérséklődött az AN-é, alig 1 százalékkal. A szuperfoszfát ára az elmúlt hónapokban hektikusan mozgott, hol nőtt, hol csökkent, az okok elsősorban a kiszerelésben, illetve a felhasználási területben keresendők. Az értékesítési árak az elmúlt év márciusához viszonyítva – a MAS és a karbamid kivételével – 12–52 százalékkal voltak magasabbak.

2023. márciusban, az egy hónappal korábbihoz mérten közel négyszer többet adtak el a forgalmazók a megfigyelt növényvédő szerekből. 

A gombaölők forgalma két és félszeresére nőtt, a rovarölők közül volt olyan termék, amelynek forgalma tízszerese lett, míg a gyomirtók közül egyes termékeket 16-szor nagyobb mennyiségben értékesítettek a bázishónaphoz képest. A tárgyhónapban a legtöbbet a gombaölők közül Falcon Pro-ból, a rovarölőknél a Force 1,5 G-ből, a gyomirtó szerek közül pedig a Gardoprim Plus Goldból adtak el. A tárgyhavi eladások volumenben az előző év márciusához viszonyítva mintegy 35 százalékkal voltak alacsonyabbak, ezen belül a gombaölőké nem változott, a rovarölőké 33, míg a gyomirtóké 50 százalékkal maradt el. 

A visszaesés oka valószínűleg az, hogy a tavalyi rendkívül száraz időjárás miatt bizonyos készletek bennragadtak, elsősorban a gyomirtók esetében.

A tárgyhavi értékesítési árak az egy hónappal korábbihoz képest ismét vegyesen mozogtak. Az árak fele-fele arányban nőttek, illetve csökkentek. A legnagyobb mértékben a Mospilan 20 SG ára nőtt (+34,7 százalék). Az adatvédelem miatt a legnagyobb árcsökkenés a Listego (–14 százalék) esetében volt megállapítható. A 2022. márciusi árakhoz viszonyítva a megfigyelt termékek értékesítési átlagárai egyöntetűen emelkedtek, a Wing P-é 57 százalékkal, a Mospilan 20 SG ára viszont csak 15 százalékkal. A többi árnövekedése a két érték között mozgott.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban i...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Védje meg kukoricáját, paprikáját! Támad a tőzeglégy, a tőzegszúnyog és a gyökértetű. A kukoricában megjelent a gyökértetű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, hogy az ...