Közel 24 millióval verte át a gazdákat egy zalai szarvasmarha-felvásárló ellen, elkapták

Csalás miatt emeltek vádat egy zalai szarvasmarha-felvásárló ellen, aki nem fizette ki az átvett állatok árát. Ezzel csaknem 23,5 millió forint kárt okozott 39 gazdának – közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője. Pirger Csaba tájékoztatása szerint az 51 éves zalatárnoki férfi 1995 óta foglalkozik egyéni vállalkozóként szarvasmarha-felvásárlással, a Vas, Zala és Somogy megyében átvett állatokat vágóhidakon adta el. Az állatok egy részéért azonnal, készpénzzel fizetett, egyes tenyésztőkkel azonban többnyire 30 napon belüli fizetési határidőről állapodott meg. Utánajártunk a részleteknek.

A férfinak 2010 óta anyagi nehézségei voltak, hitelei törlesztőrészleteit nem tudta fizetni és jelentős adótartozást is felhalmozott. Nehézségei áthidalására 2016 végétől egyes tenyésztőktől úgy vett át szarvasmarhákat eladásra, hogy tudta, a vételárat nem, vagy csak részben lesz képes kifizetni. A vágóhidakat üzemeltető cégektől kapott vételár jutalékkal csökkentett összegét nem adta át a tenyésztőknek, a pénzt saját megélhetésére, tartozásainak rendezésére fordította. A Nagykanizsai Járási Ügyészség 39 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen.

39 állattartó gazdát károsított meg egy Zala megyei szarvasmarha-felvásárló, akár 4,5 év börtönbüntetésre is ítélhetik - képünk illusztráció - Fotó: Magro.hu - CSZS
39 állattartó gazdát károsított meg egy Zala megyei szarvasmarha-felvásárló, akár 4,5 év börtönbüntetésre is ítélhetik – képünk illusztráció – Fotó: Magro.hu – CSZS

Dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője a Magro.hu megkeresésére leírta az ügy részleteit:

A gyanúsított a tenyésztőket az állatok átvételekor fizetési képessége és szándéka tekintetében, jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette. A kérdéses csalás bűntette miatt a büntetési tétel 3 évi szabadságvesztés, halmazati büntetésként 4,5 évi szabadságvesztés szabható ki. Hasonló jellegű, és volumenű felvásárlási csalásról nincs tudomásunk – írta.

A csalássorozatban a következő szarvasmarha fajtákat találták, vegyesen üszők és bikák:
 • vöröstarka, egyéb húshasznú
 • feketetarka, Holstein-Fríz
 • zsemletarka, magyar tarka
 • egyéb tarka, egyéb húshasznú
 • egyszínű vörös, Limousin
 • egyszínű, egyéb
 • vöröstarka, magyartarka
 • vöröstarka, egyéb húshasznú
 • egyszínű vörös, Aberdeen Angus
 • feketetarka, egyéb húshasznú
 • zsemletarka, magyar tarka

A felvásárlási csalások részletei

1./ A gyanúsított 2018. január 18-án megvásárolta és elszállította a murarátkai lakos sértettől a 300.000,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

2./ A gyanúsított 2018. január 3-án megvásárolt és elszállított egy beleznai lakos sértettől 2 db szarvasmarhát 470.490,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

3./ A gyanúsított 2017. december 5-én megvásárolta és elszállította a gellénházi lakos sértettől a 66.310,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

4./ A gyanúsított 2018. január 24-én megvásárolta és elszállította a pusztamagyaródi lakos sértettől a 186.320,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

5./ A gyanúsított 2018. január 4-én megvásárolta és elszállította a pálfiszegi lakos sértettől a 253.200,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

6./ A gyanúsított 2017. novemberében megvásárolt és elszállított egy zalabaksai sértettől 2 bikaborjút. A gyanúsított az egyik borjú árát kifizette a sértettnek, míg a másik borjúval kapcsolatban azt az ígéretet tette, hogy annak vételárát, 130.000,- Ft-ot a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a borjút eladta egy kálócfai lakosnak, azonban annak vételárát nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

7./ A gyanúsított 2017. október 16-án megvásárolta és elszállította a becsehelyi lakos sértettől a 2 db szarvasmarháját 500.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídon értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

8./ A gyanúsított 2017. december 11-én megvásárolta és elszállította a cserszegtomaji lakos sértettől a 434.074,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

9./ A gyanúsított 2017. július 26-án, illetve július 31-én megvásárolt és elszállított egy nagykanizsai lakos sértettől 2 db szarvasmarhát 500.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte. Ott azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

10./ A gyanúsított 2017. október 3-án megvásárolt és elszállított egy dióskáli lakos sértettől 7 db bikaborjút és 9 db üszőborjút 2.847.947,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát legkésőbb 2017. október 20-ig kifizeti. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte. Ott azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

11./ A gyanúsított 2018. január 3-án, február 26-án és március 8-án megvásárolt és elszállított egy galamboki lakos sértettől összesen 5 db szarvasmarhát 400.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte. Ott azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

12./ A gyanúsított 2017. december 5-én és december 13-án megvásárolt és elszállított a csokonyavisontai sértettől 12 db szarvasmarhát 837.770,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

13./ A gyanúsított 2017. augusztus 7-én megvásárolta és elszállította egy marcali lakos sértettől a 70.000,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

14./ A gyanúsított 2017. év augusztusában és novemberében megvásárolt és elszállított egy novai lakos sértettől 16 db bikaborjút 2.879.184,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

15./ A gyanúsított 2018. február 5-én megvásárolta és elszállította egy lenti lakos sértettől a 300.000,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg,.

16./ A gyanúsított 2017. december 28-án megvásárolta és elszállította egy kustánszegi lakos sértettől a 200.000,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

17./ A gyanúsított 2017. február 25-én, július 11-én és augusztus 1-jén megvásárolt és elszállított egy zalaszentjakabi lakos sértettől 3 db szarvasmarhát 350.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

18./ A gyanúsított 2018. január 11-én megvásárolt és elszállított egy bókaházai lakos sértettől 2 db szarvasmarhát 600.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

19./ A gyanúsított 2017. július 26-án és augusztus 28-án megvásárolt és elszállított a egy bókaházai sértettől 2 db szarvasmarhát 430.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

20./ A gyanúsított 2017. év közepén megvásárolt és elszállított egy zalaszentgróti lakos sértettől 3 db szarvasmarhát 1.000.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárból csak 500.000,- Ft-ot adott át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott 500.000,- Ft kár a nyomozás során nem térült meg.

21./ A gyanúsított 2018. január 15-én és március 29-én megvásárolt és elszállított a egy szombathelyi sértettől 3 db szarvasmarhát 140.259,- Ft értékben azzal, hogy azok vételárát 2018. február 13-ig, illetve április 26-ig fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte. Ott azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem fizette ki a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

22./ A gyanúsított 2017. május 17-én megvásárolt és elszállított egy sértett rumi telephelyéről 3 db szürkemarhát 650.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát egy héten belül kifizeti. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte. Ott azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem fizette ki a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

23./ A gyanúsított 2017. november 9-én megvásárolta és elszállította egy belegi lakos sértettől a 248.062,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát 2017. december 20-ig kifizeti. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte. Ott azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem fizette ki a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

24./ A gyanúsított 2017. július 3-án megvásárolt és elszállított egy felsőszenterzsébeti lakos sértettől 2 db szarvasmarhát 700.350,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a későbbiekben fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte. Ott azokat értékesítette, azonban a fenti vételárból csak 500.850,- Ft-ot adott át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott 199.500,- Ft kár a nyomozás során nem térült meg.

25./ A gyanúsított 2018. év tavaszán megvásárolta és elszállította egy velemi lakos sértettől a 60.000,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte. Ott azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

26./ A gyanúsított 2017. február 8-án megvásárolta és elszállította egy somogyszentpáli lakos sértettől a 173.600,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte. Ott azt értékesítette, azonban az érte kapott vételárból csak 50.000,- Ft-ot adott át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott 123.600,- Ft kár a nyomozás során nem térült meg.

27./ A gyanúsított 2018. év februárjában megvásárolt és elszállított egy vései lakos sértettől 8 db szarvasmarhát 661.906,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat vágóhídra vitte. Ott azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

28./ A gyanúsított 2018. március 13-án megvásárolta és elszállította egy holládi lakos sértettől a 200.000,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte. Ott azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

29./ A gyanúsított 2017. november 2-án megvásárolt és elszállított a egy nagykorpádi sértettől 5 db szarvasmarhát 757.281,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte. Ott azokat értékesítette, azonban az értük kapott vételárból csak 500.000,- Ft-ot fizetett ki a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott 257.281,- Ft kár a nyomozás során nem térült meg.

30./ A gyanúsított 2017. október 18-án megvásárolta és elszállította egy ötvöskónyi lakos sértettől az 52.762,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát 2017. október 24-ig fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte. Ott azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

31./ A gyanúsított 2016. novemberében és 2017. februárjában megvásárolt és elszállított egy pusztaedericsi lakos sértettől 10 db szarvasmarhát 1.800.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte. Ott azokat értékesítette, azonban a fenti vételárból csak 500.000,- Ft-ot adott át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott 1.300.000,- Ft kár a nyomozás során nem térült meg.

32./ A gyanúsított 2018. áprilisában megvásárolta és elszállította egy petrikeresztúri lakos sértettől a 200.000,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte. Ott azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

33./ A gyanúsított 2017. december 13-án megvásárolt és elszállított egy becsvölgyei lakos sértettől 2 db szarvasmarhát 200.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte. Ott azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

34./ A gyanúsított 2018. január 30-án megvásárolt és elszállított egy nemessándorházai lakos sértettől 8 db szarvasmarhát 1.780.257,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte. Ott azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

35./ A gyanúsított 2017. év nyarán megvásárolt és elszállított egy körmendi lakos sértettől 2 db szarvasmarhát 600.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat vágóhídra vitte. Ott azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

36./ A gyanúsított 2017. december 6-án megvásárolt és elszállított egy szalafői lakos sértettől 8 db szarvasmarhát 1.700.000,- Ft értékben. Azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte. Ott azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

37./ A gyanúsított 2017. december 6-án megvásárolt és elszállított egy szalafői lakos sértettől 1 db szarvasmarhát 300.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte. Ott azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

38./ A gyanúsított 2017. április 18-án megvásárolt és elszállított egy magyarszecsődi lakos sértettől 4 db szarvasmarhát 3.704.400,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát 2017. június 3-ig kifizeti. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte. Ott azokat értékesítette, azonban a fenti vételárból csak 2.000.000,- Ft-ot utalt át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott 1.704.400,- Ft kár a nyomozás során nem térült meg.

39./ A gyanúsított 2017. december 4-én megvásárolt és elszállított egy vashosszúfalui lakos sértettől 4 db szarvasmarhát 868.507,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte. Ott azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyate... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal88/2013 (V.30.) számúKÖZLEMÉNYEA 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényl...
Hírekben gazdag volt és mozgalmas lesz a hét A tartalomból: Programajánló Milliárdos károk, milliárdok a mezőgazdaságban Friss, heti piaci körkép Elkezdődött a Hajdúhét Hajdúbö...
Mi a helyzet a szarvasmarha piacon? – Interj... A termelési költségek növekednek, a takarmány drága, az eladási árak pedig ezeket nem követik – a mezőgazdaságban sok állattenyésztő küzd ezzel a prob...
Állatkínzás vagy az év mezőgazdasági találmánya? &... A hónap egyik legkülönösebb híre, hogy az argentin kormányzati kutatóintézet, az INTA kifejlesztett egy olyan hátizsákot, amit a szarvasmarhákra csato...
Jön az újabb pénz szarvasmarha és juh tenyésztőkne... Folytatódik a kifizetés a húsmarha és a juh ágazatokban nyújtott kérődző szerkezetátalakítási nemzeti program Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból f...
Tejelő szarvasmarha állomány az Európai Unióban... Melyik uniós országban mennyi tejelő szarvasmarhát tartanak? Vajon ki a tejhatalom Európában? Mi a helyzet a magyar tejelő szarvasmarha állománnyal? E...