Korompenész pusztítja a növényeket a kertben – tudni kell jól időzíteni a permetezést

A júniusi meleg, párás, csapadékos időjárás kedvező hatással van a kórokozó fertőzéseknek, így már több helyen szembe találhatjuk magunkat a korompenésszel. A korompenész a levéltetvek, lepkekabócák és más növénykártevő rovarok által kibocsátott ragacsos mézharmaton elszaporodó sötét színű mikroszkópikus gombák tömege, amely nyár közepétől gyakran borítja a növények lombját.

Nemcsak a szántóföldeken, terjeszkedik  a korompenész, hanem az otthonunkban is. Az előrejelzések alapján pedig már a kalászosokon is megjelent, és ez a későbbiekben igen jelentős minőségi problémát fog okozni.

 A korompenész csak olyan növényeken jelentkezik, amelyeket megtámadott valamilyen kártevő, egészen pontosan a tetvek valamelyik faja: a levéltetű, a gyapjastetű vagy a pajzstetű
A korompenész csak olyan növényeken jelentkezik, amelyeket megtámadott valamilyen kártevő, egészen pontosan a tetvek valamelyik faja: a levéltetű, a gyapjastetű vagy a pajzstetű (Fotó: Pixabay)

A fertőzés a növények felületén barnásfekete vagy zöldesfekete, aránylag könnyen letörölhető bevonatot alkot. Szűkebb értelemben korompenésznek nevezzük gyümölcsfákon, komlón stb. a levéltetvek cukros váladékában (mézharmat), vagy legyengült, főleg üvegházi növények levelein fellépő sötét színű gombákat. Ezek akadályozzák a növények asszimilációs tevékenységét és így károsak. Tágabb értelemben korompenésznek nevezünk minden feketés színű, szaprofiton gomba-bevonatot. Így az érett vagy gyengült gabonán, borsón, hagymán, elszáradt növényi részeken gyakran fellépő Cladosporium, Alternaria, Stemphylium fajokat is.

Elzárja a fény és a levegő útját

A korompenész egy sötét bevonat, amely nemcsak a leveleken, hanem a virágokon és a terméseken is megtalálható. Olykor annyira elterjed, hogy az érintett növényi részek teljesen elfeketednek. Ebben a fázisban a betegség már nagymértékben gátolja a növekedést, hiszen az eltömődött pórusokon keresztül sem a fény, sem a levegő nem jut el a levelekhez. Így a növény képtelen felvenni a létéhez fontos anyagokat.

A gomba szerencsére nem hatol be a növény szöveteibe, de a kár így is jelentős. A sötét lepedék különféle gombák jelenlétének hatására alakul ki. A korompenész csak olyan növényeken jelentkezik, amelyeket megtámadott valamilyen kártevő, egészen pontosan a tetvek valamelyik faja: a levéltetű, a gyapjastetű vagy a pajzstetű. Ezek a rovarok ugyanis cukortartalmú váladékot bocsátanak ki magukból, az úgynevezett mézharmatot.

Teendők levéltetű-fertőzés esetén

Jó szolgálatot tehetnek – különösen a szabadban tartott növényeink esetében – a tetvek számának kordában tartásában azok természetes ellenségei. Ilyenek például a katicabogarak, a fátyolkák vagy a fürkészdarazsak. Súlyos fertőzés esetén, vagy ha az említett módszerek nem hatásosak, akkor kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó szereket is alkalmazhatunk.

A kontakt szereket közvetlenül a rovarokra kell szórni vagy permetezni, úgy fejtik ki leginkább a hatásukat. Míg az úgynevezett szisztemikus, azaz felszívódó szerek a növények nedveit teszik mérgezővé, így különösen hatékonyak a rendkívül mohó levéltetvek ellen.

Arra ügyeljünk, hogy bizonyos növények érzékenyen reagálhatnak az egyes permetszerekre. Ha még nincs tapasztalatunk a szer használatával kapcsolatban, akkor a növény egy kis részén érdemes tesztelnünk. Ha egy hét elteltével sem látunk kárt a növény felületén, bátran használhatjuk az egész növényen.

Megelőzéssel kell védekeznünk

Érdemes tudni, hogy a korompenész növényvédő szerrel utólag hatékonyan nem távolítható el, így a kártevők ellen időben elvégzett kezelésre kell hagyatkoznunk, és megelőzéssel kell védekeznünk. A levéltetvek elleni kezelést már kora tavasszal el kell kezdenünk, növényeinket rendszeresen át kell vizsgálnunk. A rovarölő szerek közül több is rendelkezésünkre áll, mint pl. a lambda-cihalotrin, flonikamid, pirimikarb hatóanyagok. A kártevők sikeres elpusztítása után esetlegesen megpróbálhatjuk, főként kisebb fák és dísznövények esetében, hogy erősebb vízsugárral lemossuk a szennyeződést.

A megoldás tehát megelőző védekezés, amely a levéltetvek elpusztításából áll. Ha időben permetezünk, akkor megelőzzük a korompenész kialakulását. A gazdaboltokban találhatóak igen hatásos szerek, amelyeknek egészen sajátos hatásmechanizmusai vannak: a rovarok kitinvázának kialakulását gátolja, tehát egyéb élőlényekre nem mérgező; a madarakra, a halakra és a méhekre is ártalmatlan.

A vegyszeres levéltetű elleni permetezést végezve nem szabad elfeledkezni a levéltetvek elsődleges gazdanövényeiről. Például a kecskerágó megpermetezése kiküszöböli a fekete levéltetűt. Ezeket a permetezéseket tavasszal, az adott félfedelesszárnyú megfelelő fejlődési időszakában ajánlatos végezni.

Létezik természetes út is

A vegyszeres készítmények esetében fontos a permetezés megfelelő időzítése és a termék helyes arányainak betartása. Ha túl korán vagy túl későn hajtjuk végre a permetezést, nem szabadulunk meg a levéltetvektől. Ugyanez érvényes akkor, ha a szer koncentrációja túl alacsony. Ha nem hígítjuk fel eléggé, szennyezhetjük a környezetet, sőt akár el is pusztíthatjuk a növényeket.

Ha mégis természetes úton próbáljuk felvenni a harcot a levéltetvek ellen, hatékonynak bizonyulnak a biopermetszerek. A levéltetveket csalánból, gyermekláncfűből, fokhagymából, gilisztaűző varádicsból és közönséges cickafarkból összeállított készítménnyel kezelik. Jó megoldás a fokhagymaillatú káliumszappan is.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A kalászos gabonák legveszélyesebb vírusbetegségei... Az agráriumban az időjárás sok mindent befolyásolhat: az érést, betakarítást, talajmunkákat, de még a vírusok és fertőzések megjelenését és felszaporo...
A szívogatás mesterei már a kertekben vannak! Ki ne ismerné az 1-2 mm nagyságú, olykor szárnyakkal rendelkező levéltetveket? Ők azok, akik szívogatásukkal végzik ki növényeink leveleit és ezzel ak...
Egyre nagyobb gondot okoznak a cserebogarak Pontosabban a cserebogarak lárvái, a pajorok keserítik meg a gazdálkodók életét és mindennapjait. Ezek a talajlakó lárvák akár komplett gyümölcsösöket...
A diót sem kímélik a kártevők A diófa rügyei pattannak ki legkésőbb a gyümölcsfák közül, de ettől még ugyan olyan veszélyek fenyegetik, mint más gyümölcsfákat. Az áttelelő gubacsat...
Sok veszély leselkedik növényeinkre Tökéletes az időjárás a termesztett növényeink számára. Nappal jóval 20 fok felett alakul a hőmérséklet és éjszaka sem megy 10 fok alá a hőmérő higany...
Kabóca okoz gondot a gabonában Védekezzen a levéltetű és kabóca, valamint más gabonakártevők ellen idejében! Bár már megérkezett a hideg, vannak kártevők, amelyek még mindig gondot ...