Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) és vállalkozásfejlesztés: az európai piacban rejlő lehetőségek címmel rendeznek online workshopot 2021. január 21-én, amelyre hazai érdeklődőket is várnak. Az európai piac „zöld” termékek iránti igénye rendkívüli mértékben növekszik. Az élelmiszeripari termékek előállítása terén a fogyasztók egyre gyakrabban társítják az ökológiai szempontokat a kiegyensúlyozott termeléshez és az egészséges életvitelhez és mindez különösen igaz a fiatalabb generációkra.
A NAK számolt be róla, hogy az elkövetkezendő évtizedben a vállalkozásoknak szükségszerűen át kell térniük a fenntartható termelésre, azonban a hagyományos gazdaságról a „zöld” gazdaságra való átállás nem egyszerű feladat.
- Milyen támogatási lehetőségekre lehet számítani az átállást illetően?
- Mely kihívásokkal kell a vállalkozásoknak szembenézniük?
- Mely eszközöket kell a vállalkozásoknak igénybe venniük ahhoz, hogy környezeti szempontból fenntartható termelésre váltsanak?
Az Európai Bizottság LIFE EFFIGE (Environmental Foodprint For improving and Growing Eco-efficiency) projektje keretében szervezett online szeminárium 2021. január 21-én lesz, amelyre a fenti kérdésekre is válaszokat lehet kapni. Ezen a felületen keresztül lehet regisztrálni és a későbbiekben részletesebb információkat fogunk küldeni az eseménnyel kapcsolatban. További információt pedig a hamori.judit@nak.hu címre várják a kamaránál.
Nagy a felháborodás az unió új mezőgazdasági stratégiája körül, ellenzik a zöld megállapodást a gazdák
Az Európai Bizottság szerint az emberiségnek újra kell terveznie az élelmiszertermelést, ugyanis ez tehető felelőssé az üvegház-hatású gázok kibocsátásának közel egyharmadáért, a természetes erőforrások nagy részének felhasználásáért, a biodiverzitásban tapasztalható kedvezőtlen változásokért és olyan egészségügyi problémákért is, mint az alul- és a túltápláltság. Ráadásul nem nyújt tisztességes gazdasági megtérülést és megélhetést az ágazat elsődleges szereplőinek, írta az Európai Bizottság oldala. A Bizottság szerint azzal, hogy az emberiség fenntarthatóbb módon végzi az élelmiszer-termelését, új lehetőségeket nyit az élelmiszer-értéklánc szereplői számára. Az új technológiák és a tudományos felfedezések, az egyre növekvő termelői és fogyasztói tudatossággal kombinálva, továbbá az igénnyel a fenntartható módon megtermelt élelmiszereket illetően, minden érdekelt számára fontosak lehetnek. A stratégia az élelmiszer-előállítás, -feldolgozás, -elosztás és -fogyasztás területein is komoly változásokat eszközölne. Kapcsolódó cikkünket ezen a hivatkozáson lehet és érdemes is elolvasni.