Könnyedén – és fillérekből – állatbaráttá varázsolható bárki kertje

Kertjeink állatbaráttá tétele nem feltétlenül jelenti azt, hogy hagynunk kell, hogy udvarunk vad dzsungellé növekedjen. Legyen szó hatalmas birtokról vagy forgalmas családi kertről, otthont adhat a különböző ház körüli vadállatoknak, és kicsit közelebb hozhatja a természetet.

Rengeteg egyszerű dolgot tehetünk annak érdekében, hogy segítsünk az állatoknak, akikkel közös helyen élünk, kezdve a különböző élőhelyekhez való hozzáférés biztosításától a jól felszerelt táplálkozási helyek ápolásáig.

Az ember környezetalakító tevékenysége közben sokszor akarattal, néha akaratától függetlenül erősen megváltoztatja a táj élővilágát.
Az ember környezetalakító tevékenysége közben sokszor akarattal, néha akaratától függetlenül erősen megváltoztatja a táj élővilágát (Fotó: Pixabay)

A vadon élő állatok számára fenntartott kert mindenki számára hasznos lehet. Hiszen mi is gyönyörködhetünk a természet csodáiban, viszont sokat is tehetünk ezáltal a környezetünkért és a különböző állatfajokért. A hellovidek.hu olyan tippeket gyűjtött össze, amelyek révén bármilyen kert könnyedén – és fillérekből – állatbaráttá alakítható.

Miért kell segítenünk a ház körül élő állatoknak?

A Földön a természetes élőhelyek nagysága egyre csökken, az őshonos élővilág mindenütt visszaszorulóban van. Az ember környezetalakító tevékenysége közben sokszor akarattal, néha akaratától függetlenül erősen megváltoztatja a táj élővilágát.

A településeink helyén egykor élő növény- és állatvilágnak az a része, amely a megváltozott körülményekhez nem képes alkalmazkodni, eltűnik a területről. Helyüket új fajok foglalják el, amelyek egy része kevésbé kívánatos (gondoljunk csak a vándorpatkányra vagy az ürömlevelű parlagfűre), másokat pedig szívesen látunk, illetve mi magunk telepítünk be.

Amennyiben egy kert megtervezésekor, beültetésekor figyelembe vesszük a helyi élővilág igényeit, esetleg új fajok megtelepedését is szeretnénk segíteni, akkor a számukra kedvező feltételek megteremtése után beköltöző ízeltlábúak, békák, gyíkok, madarak, sünök számos kellemes percet szerezhetnek – írja felhívásában a Szegedi Füvészkert.

Hogyan kezdjünk neki?

Egy „átlagos” kert tervezésekor a kezelhetőséget, könnyű fenntarthatóságot vagy éppen a hasznosságot vesszük elsődlegesen figyelembe. Érdemes néhány állatbarát szempontot is becsempészni, főleg, hogy ezek jó része nem kerül sem hatalmas energiánkba, sem külön pénzünkbe!

A kertet igyekezzünk változatossá tenni! Ne csak gyepben és egy tujasövényben gondolkozzunk, hanem próbáljunk minél „vadregényesebb” kertet megálmodni! A veteményeskert mellett egy félreeső sarokban hagyjuk meg a csalánt (számos nappali lepkénk hernyójának a tápnövénye), ne vágjuk hetente a füvet és egyéb, virágzó lágyszárúakat – tanácsolja a Füvészkert.

Ne csak gyepben és egy tujasövényben gondolkozzunk, hanem próbáljunk minél „vadregényesebb” kertet megálmodni!
Ne csak gyepben és egy tujasövényben gondolkozzunk, hanem próbáljunk minél „vadregényesebb” kertet megálmodni! (Fotó: Pixabay)

A szakemberek azt javasolják, igyekezzünk a kertben minél változatosabb növényfajokat ültetni, természetesen a környezeti tényezők figyelembevételével. Fákból válogathatunk össze többféle gyümölcsfát, árnyékot adó, nagyobb termetű díszfát és télen is oltalmat nyújtó örökzöldeket egyaránt. Emellett a tavasszal virágzó, nyáron és ősszel termést érlelő cserjék számos madár számára jelentenek kiváló csemegét

A virágágyások, a gondos tervezés, a megfelelő növények beültetése és azok helyes gondozása esetén tavasztól késő őszig vendégül látják a nektáron torkoskodó lepkéket és a gyümölcsfáink megporzását segítő méheket. Érdemes kisebb szigeteket kialakítani, úgynevezett méhlegelőket, hogy zavartalan legyen számukra a gyűjtögetés.

Ha a meglévő gyepből nem akarjuk mindenáron kiirtani a makacsul újból és újból megjelenő százszorszépet, pongyolapitypangot, veronikafajokat vagy a kerek repkényt. Ezek a vadvirágok már kora tavasztól segítenek a méhek táplálékának a biztosításában és a megfelelő nyírás, öntözés mellett szinte az egész vegetációs periódusban virágoznak – írják a szakemberek.

Számos, manapság is divatos kertépítészeti elem nemcsak a szemünket gyönyörködteti, hanem állatbarát céljainknak is nagyszerűen megfelel. Ha marad még időnk, energiánk és egy kis pénzünk a kert csinosítására, tegyük azt olyan elemek létrehozásával, amelyek leendő társbérlőink megtelepedését is segítik!

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gyógy- és fűszernövénykertek, levendulaágyások, folyamatosan virágzó évelőágyások kiváló lepkecsalogatók, emellett bármikor fel tudjuk használni terméseiket, leveleiket ételeinkhez.

Zengőlegyek, lepkék, darazsak – lábukon a virágpor

A beporzásért felelős rovarok kapcsán elsőként mindenki a méheket említi, de ugyanebbe a csoportba sorolandók a zengőlegyek, nappali és éjszakai lepkék, valamint bizonyos darazsak és rovarok is. Ezek az apró állatkák táplálkozásuk során virágról virágra szállva viszik a lábaikra és testükre tapadt virágport, amik jelentősen hozzájárulnak a magok és gyümölcsök megkötéséhez. Erre 5-ből 4 virágzó növénynek szüksége is van, hogy termőre fordulhasson. Ez pedig nemcsak a minket körülvevő flóra, hanem az emberiség számára is létfontosságú, ugyanis élelmiszereink mintegy 70%-a igényli a beporzó állatok közreműködését. Ezért is fontos, hogy a méhek számára kedvelt virágokat is ültessünk, vagy egyenesen méhlegelőt alakítsunk ki kertünk egy szegletén.

Élelmiszereink mintegy 70%-a igényli a beporzó állatok közreműködését
Élelmiszereink mintegy 70%-a igényli a beporzó állatok közreműködését (Fotó: Pixabay)

Madáretetőt többnyire saját magunk szórakoztatására helyezünk ki, hogy közelebbről megfigyelhessük csodálatos madarainkat. A szakember azt tanácsolja, ha valaki nagyon szeretne etetőt kihelyezni a kertjében, akkor alapvetően két dolgot kell biztosítania a madaraknak: az ivóvizet és a fekete napraforgót. Ki lehet még tenni gyümölcsöt, például almát. Ezen kívül minden más felesleges és általában káros is. 

Share Button