Könnyebb lesz az idei év a mezőgazdasági őstermelők számára

Idén már nem lesz szükség külső segítségre az adóbevallás elkészítéséhez, mert azt a mezőgazdasági őstermelők helyett is megcsinálja az adóhivatal. A 360 ezer érintettnek csak ki kell egészítenie a bevallási tervezet, amelyben az összes munkáltatótól, kifizetőtől származó adat szerepel.

A kevesebb közteher mellett az adóadminisztráció alóli mentesülés is egyre több magánszemélyt érint. Folytatódnak az adócsökkentések, 2018-ban a családoknál és lakosságnál mintegy 60 milliárd forintot hagynak a kormány adócsökkentő intézkedései – mondta Tállai András, a NAV vezetője, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. A hírt a Magyar Távirati Iroda (MTI) közölte.

Az adóhivatal készíti a bevallást a mezőgazdasági őstermelők helyett - Fotó: Pixabay, Paul Brennan, illusztráció
Az adóhivatal készíti a bevallást a mezőgazdasági őstermelők helyett – Fotó: Pixabay, Paul Brennan, illusztráció

2018-ban 5 százalékra csökkent az internet, a halhús, a sertésbelsőség és -vágási melléktermék, az éttermi szolgáltatás és a Braille-nyomtatók, illetve -kijelzők áfakulcsa. Erről itt számoltunk be korábban.

Idén a szociális hozzájárulási adóval párhuzamosan az eho is 2,5 százalékponttal kevesebb lett. Így az üdülési szolgáltatás, a munkahelyi étkeztetés, az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, a képzési költségek átvállalása, vagy az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári munkáltatói hozzájárulás közterhe 43,66-ról 40,71 százalékra csökkent. Január 1-jétől az egyéb jövedelem után is 19,5 százalék ehót kell fizetni, a korábbi 22 százalék helyett.

Változnak az áruszállításban dolgozók napidíj-elszámolási szabályai. Ezáltal a bérfuvarozást végző vállalkozások gépkocsivezetőin, árukísérőin kívül a saját árut szállító cégek említett munkavállalói is igazolás nélkül levonhatják napidíjukból az adómentesnek minősülő napidíjátalányt.

Nem sérül a termőföldszerzés illetékmentessége, könnyebb lesz a mezőgazdasági őstermelők adózása

További változás, hogy a termőföldszerzés illetékmentességének feltétele (5 éven át történő saját művelési kötelezettség) akkor se sérül, ha a földműves termőföldjét az a termelőszervezet műveli, amelyben a földműves vagy hozzátartozója legalább 25 százalékban tag.

Az államtitkár elmondta, hogy az idei év a könnyebbség éve a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfás magánszemélyeknek is:

idén már nem lesz szükségük külső segítség igénybevételére a bevallásuk elkészítéséhez, mert azt helyettük is megcsinálja az adóhivatal.

A 360 ezer érintettnek mindössze csak ki kell egészítenie a bevallási tervezet, amelyben az összes munkáltatótól, kifizetőtől származó adat szerepel. Tavaly még 30 ezer cég készítette el 660 ezer dolgozójának az szja-bevallását. Idén viszont a munkáltatók válláról is leveszi a bevalláskészítés terhét az adóhivatal.

Arról pedig itt írtunk, hogy mire figyeljen oda, ha őstermelő és nem akar problémát a piacon.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Őstermelők figyelem! Januártól új őstermelői igazo... 2015. január elsejétől új őstermelői igazolvánnyal kell rendelkeznie minden őstermelőnek, ezért a NAK arra kéri az érintetteket, hogy még 2014. decemb...
Aktuális az őstermelői igazolványok cseréje A Földművelésügyi Minisztérium (FM) felhívja a gazdák figyelmét, hogy a 2013. január elsejét megelőzően kiváltott igazolványok folyamatos cseréjének u...
Hogyan adóznak az őstermelők? Nyakunkon az adóbevallás beküldésének határideje, így mai cikkünkben összeszedtük, hogy az őstermelőkre milyen szabályok vonatkoznak az adózás terén! ...
Őstermelők figyelem! Közeleg a végső határidő!... Január elsejével az illetékes hatóság korszerű, elektronikus kártya alapú őstermelői igazolványt vezetett be a régi, papír alapú helyett. Az új igazol...
Jövő hét hétfő a végső határidő az őstermelőknek... Eredetileg március 20. a határidő az új őstermelői igazolványok kiváltására. Azonban a határidő március 21-re módosult, mivel az eredeti időpont vasár...
Ezekre az őstermelőkre figyel a NAV a nyáron Itt a nyár, egyre több növény érik be a szántóföldeken és a kertekben. A törvénytisztelő őstermelők mellet pedig ilyenkor eladóként megjelennek az ál-...