Konganak az ürességtől az üvegházak – nemcsak Angliában

A korábbi évektől eltérően még február közepén is sok üvegház maradt üresen a Lea-völgyben. A zöldséghajtatók 60-70 százaléka még nem ültetett, mert úgy vélik, hogy az anyagilag nem éri meg, árulta el a helyi termelők egyesületének titkára.

A Lea folyó völgye az Egyesült Királyság legnagyobb hajtatási központja, több mint 110 éves múlttal, több mint 100 termelővel és körülbelül 350 hektáros termőterülettel.

Túlzottan nem derűlátóak, hiszen már 2015-től, a brexit-szavazás óta tárgyalnak a gondokról, és erőfeszítéseik 5 vagy 6 év alatt sem hoztak változást
Túlzottan nem derűlátóak, hiszen már 2015-től, a brexit-szavazás óta tárgyalnak a gondokról, és erőfeszítéseik 5 vagy 6 év alatt sem hoztak változást (Fotó: Pixabay)

Főként uborkát és a paprikát hajtatnak – kivéve az idei évet. A drága fűtő- és üzemanyag, valamint a munkaerőhiány lehetetlenné teszi a termesztést – tudósít a magyarmezogazdasag.hu.

Az üresen hagyás is pénzbe kerül, de…

Bár az üvegházak üresen hagyása is pénzbe kerül, valószínűleg többet veszítenek, ha ültetnek. A napról napra változó gázár miatt pedig szinte lehetetlen tervezni, adta hírül a freshplaza.fr. 

A zöldségek áremelkedését a kereskedők nem fogadják el, a kertészek pedig nem akarnak ráfizetni a munkájukra. Ezért sem termesztenek már évek óta télen, pedig szinte mindenkinél van ledlámpás pótmegvilágítás. A baj csak az, hogy annak többletköltségét nem fedezi a zöldségekért kapott összeg.

Inkább jött az import, hiszen Marokkóban olcsóbb a termesztés. Manapság ugyanez a helyzet: a termelési költségek növekednek, de az árak nem, így nem érdemes korán ültetni.

A hollandokat és spanyolokat is sújtja a gázáremelkedés

Nem csak a Lea-völgyi kertészeket sújtja a gázáremelkedés, a hollandok ugyanebben a helyzetben vannak, ahogyan a fűtést használó spanyol termelők is. Marokkó jelenleg több zöldséget exportál Nagy-Britanniába, mint Spanyolországba. A brit szupermarketekben pedig gyakran látni üres polcokat, mert sok beszállító nem tudja tartani a megállapodott árakat, ha költségei növekednek.

De még ha a gáz megfizethető is lenne, hangsúlyozta az egyesület titkára, a brexit hatásaként nincs, aki ápolja növényeket, leszedje a termést.

Európai munkaerőt szeretnének találni

A brexit véget vetett a munkavállalók szabad mozgásának. Most azért küzdenek a kertészek, hogy európai munkaerőt találjanak. Az eddigi idénymunkások azonban, ha nem szerezték meg határidőig a letelepedési státuszt, inkább a kontinensen dolgoznak. Mert az egyszerűbb, és az árfolyam is nekik kedvez.

Ráadásul úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyság sem fogadja őket nagyon szívesen. A britek pedig soha nem akartak kertészeti munkát végezni. Az Egyesült Királyságban jelenleg egymillió üres álláshely van, könnyen találnak más megélhetést.

Egy közelmúltbeli felmérés szerint a brit felnőttek mindössze 22%-a fontolgatná, hogy mezőgazdaságban vagy kertészetben dolgozzon. Ráadásul a többség úgy utasítja el az ilyen munkát, hogy sosem próbálta. 

Csökken a megrendelés, visszaesik a forgalom

Azok a kertészek, akik nem tudnak megfelelő munkaerőt találni, kénytelenek csökkenteni megrendeléseiket, ami azt jelenti, hogy visszaesik a forgalmuk. 

A jelenlegi 12 hónapos munkavállalási engedélyek nem működnek. A kertészek azt szeretnék, hogy ezen változtassanak, és csökkentsenek a terheken.

Nincs eredmény a brexit óta

Jelenleg a minimálbér évente 25 600 angol font, de különböző díjak, illetékek miatt egy ember foglalkoztatása 30 000 fontba kerül. Az idénymunkásoknak jelenleg kiadott 30 000 vízumot pedig szeretnék 70 000-re növeltetni.  

Néhány éve már felhívták a figyelmet erre a gondra, de megtartották a 30 000-es korlátot, és a dísznövény-termesztőket is ebbe a rendszerbe vonták be. Most pedig az élelmiszer-feldolgozókkal is versenyeznek az engedélyekért, dolgozókért.

A termelők többsége várhatóan csak április után ültet, és szeptemberben befejezi a kultúrát. Valószínűleg csak uborka lesz a házakban, mert áprilisban vagy májusban már késő lesz elkezdeni a paprika-vagy paradicsomhajtatást.

Ha lesznek is kedvező intézkedések, azok már nem oldják meg az idei gondokat.

Túlzottan nem derűlátóak, hiszen már 2015-től, a brexit-szavazás óta tárgyalnak a gondokról, és erőfeszítéseik 5 vagy 6 év alatt sem hoztak változást. 

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A zöldséghajtatás technológiai korszerűsítése... A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a különböző fejlesztéseknek, manapság már sok hazai termelőnek és befektetőnek fontos, hogy a legkorszerűbb zöld...
Tökéletes komposzt néhány hónap alatt A kertben és a konyhában nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amit számos gazda szemetesbe dob vagy eléget, ezzel rontva a környező lakosok él...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Vizespalackból melegházat! Gondolkodjon nagyban, és keresse az újszerű megoldásokat! Hasznosítsa újra műanyag palackjait, és fólia helyett, vagy azt kiegészítve, 1000 db műanyag...
A hobbiüvegház két hónap többletet hozhat Akinek kedve van, megnyújthatja a szabadtéri vagy balkonkertészkedést. Ehhez télikertre vagy hobbi célra létesített üvegházra, fóliaviskóra, növénybar...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...