Komoly gondba kerül a magyar tojástermelés, ha valóban betiltják a ketreces tartást

Dinamikusan növekszik a tojás fogyasztása az utóbbi években, ahogy a hazai előállítás volumene is. A Tojás Világnapja alkalmából a tojás fogyasztását népszerűsítette az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (MTTSZ). A program célja a tojás kiváló minőségének, értékeinek és sokszínűségének bemutatása. A tojás a legolcsóbban előállítható teljes értékű fehérjeforrás, az egyik legkönnyebben emészthető étel. 40 féle fehérjét tartalmaz, ezen belül 18 féle aminosavat, amiből 9 esszenciális.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy 2021. január 1-től a nem előre csomagolt (ömlesztett) tojás esetében nem csak az országkód magyarázata, hanem maga a származási ország megnevezésének jól láthatóan és könnyen olvasható módon való feltüntetése, valamint a nemzeti zászló megjelenítése is kötelező. A szabályozás célja a termelők pozíciójának megerősítése és a vásárlók választásának megkönnyítése. 

Komoly gondba kerülhet a magyar tojástermelés, ha valóban betiltják a ketreces tartást
Komoly gondba kerülhet a magyar tojástermelés, ha valóban betiltják a ketreces tartást

Hazánk tojásból nettó értékben nettó exportőr, mennyiségben nettó importőr. Az utolsó adatok alapján 84 százalék az önellátottsági szint, ezért fontosak a tojótyúk-telepek fejlesztései.

Az Európai Bizottság az „End of the cage age” elnevezésű civil kezdeményezés kapcsán bejelentette, hogy 2023-ig megvizsgálja a ketreces állattartás teljes tilalmának lehetőségét. Az Agrárminisztérium a szakmai szervezetekkel együtt úgy ítéli meg, hogy ez a lépés a tojáságazat és a fogyasztók érdekeit is sértené, illetve ellentétes a környezeti fenntarthatósággal, ezért kiáll a tartástechnológia értékeiért. Minden tartásmódban termelt tojás kell ahhoz, hogy fel tudják tölteni a boltok polcait. A feljavított ketreces tartás a leginkább környezetkímélő, ez a legköltséghatékonyabban előállítható tojás, amely meghatározza a termék fogyasztói árát – mondta a politikus.

Ezért értékes táplálék

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte, hogy az idei tojás-fogyasztásösztönző kampány a Tojás Világnapja alkalmából közterületi hirdetésekkel, rádiószpottal és közösségi média megjelenésekkel is a tojás sokszínűségét mutatja be a fogyasztóknak.

Hozzátette, hogy az egy főre eső tojásfogyasztás 2013 óta folyamatosan emelkedik. Jelenleg évente több mint 240 darab tojást fogyasztunk fejenként.

Ennek az alapját a folyamatosan növekvő tojástermelés teremtette meg. Arról is beszélt, hogy a tojás a legolcsóbban előállítható teljes értékű fehérjeforrás és az egyik legkönnyebben emészthető étel. 40 féle fehérjét tartalmaz, ezen belül 18 féle aminosavat, amiből 9 esszenciális. Ezen kívül megtalálható még benne A, D, E, B1, B2, B5, B6, B9, B12-vitamin is. D-vitamin tartalma pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin. Kiemelte, hogy minden boltban árult tojáson megtalálható, hogy az adott tojás honnan származik. Majd arra kérte a fogyasztókat, hogy a nehéz piaci helyzet miatt érdemes a biztonságos, finom és egészséges tojást keresni a boltok polcain.

Önellátás, takarmánydrágulás, ketreces tartás és tiltás

Szép Imre, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke elmondta, hogy a cél a teljes önellátottság megteremtése étkezési tojásból.

Mára az igény 85-90 százalékát termelik meg a magyar vállalkozások. 2013-tól 2020-ig 30 százalékkal nőtt a regisztrált termelés, 860 millió darabról 1,1 milliárd darabra.

Jelenleg a termelőknek sok nehézséggel kell szembenézniük, hiszen az elmúlt fél évben a takarmányár 35 százalékos drágulását a tojás felvásárlási ár 11 százalékos emelkedése nem kompenzálta. Ennek ellenére az Európai Unió úgy szigorítaná a termelési feltételeket, hogy a fogyasztói választás szabadságának korlátozásaként megtiltaná a ketrecben történő tojástermelést. A termelőket tömörítő szövetség és a Baromfi Termék Tanács úgy véli, hogy mind a 4 termelési rendszer (ketreces, alternatív, szabad- és biotartás) egyformán szükséges a biztonságos élelmiszerellátáshoz, egyiket sem lehet eltüntetni a termékkínálatból. A vásárlókra kell bízni a döntést, hogy melyik terméket választják, a termelők pedig készek a valós fogyasztói igényeknek megfelelni a biztonságos előállítással – írta az AMC közleménye.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Tojásszövetség: a láthatóan feltüntetett kilós ár ... A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint áttörést hozhat a tojáspiacon, és visszaszoríthatja az importot, hogy az étkezési t...
Lopott sertéshús Máriakálnokon A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság beosztottjai szerdán hajnalban Máriakálnok belterületén ellenőriztek egy tehergépkocsit. A megállított tehergépko...
Asszonyélet: Tények és érdekességek a tojásról... Növeli a koleszterint, szinten tartja a zsírsavakat, egészséges, kevésbé egészséges. Sok mindent mondtak és mondanak a tojásról, cikkünkben összeszedt...
Ilyen a japán találékonyság! Sosem látott ’találmánnyal’ rukkoltak elő japán gazdák, ugyanis sikerült kifejleszteniük a citrusos ízű és illatú tojást! A különleges tojást ’yuzu t...
A tojások áfájáért is lobbiznak Szakértők szerint sürgősen csökkenteni kell a tojás általános forgalmi adóját annak árletörő hatása miatt. Emellett a sokszor ellenőrizetlen tojásimpo...
Mutáns tojásról beszél a Facebook Előfordul, hogy a szokásos tojás helyett kicsit nyúltabbat talál a gazda a fészekben, de amivel most találkozott egy termelő, arra még nem volt példa....