Kombájntűz, exkluzív AXIÁL és KITE interjúk, gépkezelők a pácban, traktorok és rendőrök – itt a gépes összefoglalónk

Kombájnokról, traktorokról, bűncselekményről, precíziós gazdálkodásról is szóltak a mezőgazdasági gépek témájú híreink októberben. Továbbá írtunk szárítóról, a New Holland traktorújdonságáról, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei erőgépes versenyről, a helyes traktoros közlekedés szabályairól és a talajmarásról is. Ebben a hónapban interjút az átlagostól eltérő interjúkat készítettünk a KITE Zrt. és az AXIÁL Kft. egy-egy vezetőjével is, amiket mindenképp elolvasásra javaslunk. Itt a mezőgazdasági gépek novemberi hírösszefoglalója.

Füstölő kombájnhoz riasztották a tűzoltókat

Szerencsétlen hétvégéje volt egy termelőnek Szamosberence falu határában, a romániai Szatmár megyében. Szombat este 8 óra előtt 10 perccel értesítették a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőséget arról, hogy a földeken kigyulladt egy kombájn. A román-magyar-ukrán határponthoz közeli helyszínre egy tűzoltóautó érkezett a szatmári állomásról és a csapat szerencsére még időben érkezett, mert a mezőgazdasági munkagép még csak füstölt, a lángok nem kezdték el emészteni azt. A Laverda kombájn tulajdonosa a gyors közbelépésnek köszönhetően megúszta az anyagi kárt és szerencsére személyi sérülés sem történt. A tűzoltóság szakemberei szerint az esetet a kombájnban keletkezett hőhatás okozhatta.

Nagy István agrárminiszter beszél a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) 30 éves jubileumi ünnepségén - Fotó: Fekete István
Nagy István agrárminiszter beszél a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) 30 éves jubileumi ünnepségén – Fotó: Fekete István

A magyar mezőgépgyártók és a precíziós technológiák is segítették a hazai gépeladások növekedését

Az elmúlt 30 évben a traktorbeszerzés piacán enyhe, de folyamatos növekedés figyelhető meg, a kombájnok esetében pedig elmondható, hogy a 2000-es években megtörtént a korszerűsítés nagy hulláma. A mezőgazdasági gépek értékesítése a megelőző években tapasztalt dinamikus növekedést követve 2020-ban is újabb rekordot ért el, amely a minőségi magyar gépgyártásnak is köszönhető. A géppiac bővülésében egyre fontosabb szerepet játszik a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó eszközök iránti kereslet növekedése. A 21. századi mezőgazdaság a termeléstől a feldolgozáson át egészen a fogyasztók eléréséig nagymértékben múlik a technológiák fejlődésén és azok gyakorlati alkalmazásán – közölte a Bács-Kiskun megyei Lajosmizsén Nagy István agrárminiszter. A politikus a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) 30 éves jubileumi ünnepségén arról is beszélt, hogy a komplex környezeti és versenyképességi kihívásoknak a mezőgazdaság akkor tud megfelelni, ha a gazdálkodók modernizálni tudják az alkalmazott technológiáikat.

Gépkezelők a pácban: videókon a traktoros és kombájnos bakik

A mezőgazdasági gépkezelők jelentős része képzett, rutinos és ért ahhoz, amit csinál. Ám vannak szélsőséges esetek, sajnos nem mindenkire igazak az állítások. Ennek a szakmának is megvan a nehézsége, sok kihívással kell megküzdeni a gépes élet során. Balul elsülő kombájnvontatás, vízbe fordult erőgép, kiszakadó kerék, épületeket lezúzó rakodógép: néhány példa a videós összeállításokból, amelyeket érdemes megnézni, automata kormányzás használatával akár a traktor, vagy a kombájn fülkéjében is.

Komoly bajokba keverednek a gépkezelők

Több videót is összegyűjtöttünk azokról a néha szórakoztató, sokszor pedig inkább meglepő, vagy másodlagos szégyenérzetet keltő jelenetekről, amiket az internet egyik legnépszerűbb videómegosztó felületén, a Youtube-on találtunk. Egymás között most bevalljuk, hogy több jelenetnél visszatekertük a felvételeket, hogy újra megnézzük, tényleg jól láttuk-e, amit láttunk. Jó videózást kíván a Magro.hu csapata!

Ha Massey Ferguson vagy Güttler terméket vásárolna, akkor Agro-Alfa Kft.

A magyar Agro-Alfa Kft. közel 30 év alatt a Nyugat-Észak-Dunántúli régió egyik legjelentősebb mezőgazdasági gépkereskedőjévé nőtte ki magát. Prémium kínálatukban – többek között – megtalálhatók a Massey Ferguson, a Farmtech, a Lemken, a McHale és a Güttler termékei is. Virágh Csabával, a cég gépkereskedelmi üzletágának vezetőjével az elmúlt évekről és a jelen gazdasági helyzetről beszélgettünk. Az Agro-Alfa Kft.-t 1992-ben magyar magánszemélyek alapították. A vállalat a mai napig megőrizte induláskori tulajdonosi összetételét. Kezdetben csak mezőgazdasági gépalkatrész kereskedelemmel foglalkoztak, de az évek során folyamatosan bővítették a tevékenységi körüket, amibe mára a mezőgazdasági gépek értékesítése, a műszaki áruk kereskedelme és a mezőgazdasági gépszerviz is beletartozik. Szombathelyi székhellyel, jellemzően a Nyugat-Dunántúlt fedik le. Telephellyel rendelkeznek még Győrben, Nagykanizsán, Répcelakon, Pápán és Sümegen, illetve van még egy alkatrészekkel foglalkozó telepük is a szlovákiai Bátorkesziben. (X)

A közlekedési verseny résztvevői és rendezői - Fotó: Police.hu
A közlekedési verseny résztvevői és rendezői – Fotó: Police.hu

Közlekedési versenyt rendeztek a rendőrök a mezőgazdasági gépek vezetőinek – képekkel és videóval

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít a megye közútjain történő biztonságos közlekedésre, amelyben a vidékre jellemzően jelentős számban vesznek részt mezőgazdasági gépjárművek is. Ezért a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság az Encsi Balesetmegelőzési Bizottsággal karöltve 2021. szeptember 30-án rendezte meg azt az Európában is egyedülállónak mondható versenyt, amelynek célja a mezőgazdasági gépeket vezetők közlekedési ismereteinek fejlesztése a biztonságosabb közlekedés érdekében. A résztvevők a pályafeladatok elvégzése előtt elméleti közlekedési tudásukat is tesztelték. A vetélkedő bírái azt is felmérték, hogy a szokásos reggeli munkakezdés előtt, milyen módon, mit és mennyire pontosan ellenőriznek munkagépeiken, mielőtt kigördülnek telephelyükről.

Ha kitérő talajmaró, akkor az olasz Tortella IRSF 310

Donato Tortella és testvére, Michele 1949-ben kezdtek bele a mezőgazdasági gépek gyártásába az olaszországi Ortona-ban. A cég elnevezése, a T49, ennek megfelelően a családnév kezdőbetűjére és a gyártás elkezdésének idejére utal. Az azóta eltelt időben a több mint 70 éves tapasztalat és technológiai tudás révén a vállalat által gyártott termékek a világ legjobb gépei közé tartoznak. Számukra a cég egy nagycsalád, amelyet a kiváló szakemberek, az ügyfelek és beszállítók közösen alkotnak. Gépeik egyedi tervezéssel készülnek, amelyeket az évek során elvégzett tesztelések alapján fejlesztettek ki. Robusztusak és ellenállóak, mert számunkra elengedhetetlen a minőség és a részletekre való odafigyelés. Gépeik a világ minden táján elterjedtek, Lengyelországtól Új-Zélandon és Kaliforniám keresztül, Peruig, de Ausztráliában és Kanadában, valamint még sok más helyen is használják azokat. Csak olyan kiválasztott, megbízható és felkészült kereskedőkkel dolgoznak együtt, akik mindig a legjobb megoldást kínálják a gazdáknak. (X)

Külföldi tolvajok loptak el irányítórendszereket és monitorokat a mezőgazdasági gépekből, lebuktak – videóval

Mezőgazdasági gépek irányító rendszereit és a vezetőfülkék érintőképernyős monitorait lopta el három külföldi férfi Békéscsabán a gyanú szerint. A nyomozás eddigi adatai szerint máshol is követhettek el hasonló bűncselekményt. Békéscsabán, egy mezőgazdasági cég telephelyén 2021. szeptember 21-ről 22-re virradó éjjel megrongáltak több mezőgazdasági gépet. Leszerelték és ellopták róluk a GPS irányító rendszert, és a fülkéikből kiszerelték az érintőképernyős monitorokat. A céget a bűncselekmény miatt összességében több mint 10 millió forint kár érte. A nyomozás eddigi adatai szerint a 3 férfi a békéscsabai mellett több hasonló bűncselekményt is elkövethetett Békés megyében és az ország más részein is. A Békéscsabai Rendőrkapitányság lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt indított ellenük eljárást és őrizetbe vette őket.

Videón a külföldi tolvajok

A hatékony technológiával a környezetterhelést is csökkentik a gazdák

Az általánosan elfogadott nézet szerint a mezőgazdasági termelés nem jár együtt a környezet védelmével. Ez azonban nem fedi a valóságot. A termelés jelentős része ugyanis az élő környezetben történik, amire a mai művelési folyamatok kiemelt figyelemmel vannak. Az erőforrások felhasználása korunkban már sokkal hatékonyabb, amivel jelentősen csökken az agrárium okozta környezetterhelés. Többek között ezekről is beszélt Balogh Viktor, a KITE Zrt. marketingigazgatója. Szóba kerültek a Green Deal követelményei, a helyspecifikus gazdálkodás hatékonyságnövelő megoldásai és a cég tudásátadásban betöltött szerepe is. A fenntarthatóság manapság rendkívül népszerű és aktuális kérdés, aminek társadalmi, gazdasági és környezeti dimenziója is van. Ezeket sok mindennel ki lehet még egészíteni, amit nagy mértékben meghatároz az, hogy éppen melyik területről van szó. Teljesen mást jelent a fenntarthatóság a mezőgazdaság, az ipar és az egyén szempontjából. Azonban az említett dimenziók szoros együttműködésben állnak egymással, hiszen a társadalomnak és a gazdaság minden szereplőjének a környezetben, a meglévő adottságok között kell léteznie és dolgoznia – fogalmazott. (X)

John Deere előtt álló rendőr mutatja be, amit minden traktorosnak tudnia kell(ene) – videóval

Sok konfliktus forrása lehet, hogy a rendszerint lassan haladó mezőgazdasági gépek is közlekednek a közutakon. Az autósok és a motorosok néha túlzóan marasztalják el az agrárium hatékony termeléséhez nélkülözhetetlen gépek vezetőit, de utóbbiak között is vannak, akikre valóban ráfér néhány közlekedési szabály összefoglalója és részletezése. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság hiánypótló videóval jelentkezett, amit minden magyarországi traktorosnak és gépkezelőnek érdemes megnéznie. A videóból kiderül, hogy milyen járműszerelvényt milyen jogosítvánnyal lehet vezetni, ahogy az is, milyen gyorsan lehet menni, és mikor, milyen jelzéseket kell használni a mezőgazdasági gépekkel történő közlekedés során. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai ismertetik, hogy elindulás előtt nem csak azt kell ellenőrizni, hogy vezetheti-e valaki a szerelvényt, de azt is, hogy a szerelvény hatósági engedélye hatósági jelzése érvényes-e. Felhívják a figyelmet arra, hogy a traktorosoknak, mielőtt a mezőgazdasági területről a közútra hajtanának, gondoskodniuk kell a kerekek megtisztításáról.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Balesetmegelőzési Bizottság oktatófilmje

Balesetmentes mezőgazdasági gépközlekedésért dolgozik össze a Magyar Közút és a MEGFOSZ

Tavasztól őszig számos magyar közúton találkozhatnak a közlekedők mezőgazdasági járművekkel. Annak érdekében, hogy mindkét oldal résztvevői biztonságban használhassák az országos utakat és végezhessék munkájukat, együttműködési megállapodást kötött a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ). A társaságok ennek részeként többek között közös oktatóanyagokkal segítik majd a türelmesebb, biztonságosabb közúti közlekedést és a tájékoztatást. A mezőgazdasági lassú járművekkel kapcsolatban a közlekedés többi résztvevője általában információhiánnyal küzd, ennek következtében sok a türelmetlen sofőr az utakon. Azonban a lassú járművek sofőrjeinek is szükséges több olyan megelőző intézkedést vagy szabályt betartania, amivel a folyamatos és biztonságos közlekedési feltételeket is szavatolhatják. A két társaság a jövőben ezért közös kampányt indít. A megállapodást a MEGFOSZ részéről Harsányi Zsolt elnök, a Magyar Közút részéről pedig a társaság vezérigazgatója, Szilvai József Attila írta alá. 

Az érmés telefontól az agrárdigitalizációig: Harsányi Zsolt a gépészmúltról és az AXIÁL jövőjéről

Az AXIÁL Kft. hazai pályáján, Hódmezővásárhelyen, a XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár helyszínén, a CLAAS TRION kombájn sajtóbemutatója után adott exkluzív interjút a Magro.hu-nak Harsányi Zsolt, a cég ügyvezető-tulajdonosa. A szakemberrel a gödöllői gépészéletről, a precíziós mezőgazdaságról, az elmúlt időszak fejlesztéseiről, a megújult mAXI-NET 2.0 RTK korrekciós jelszolgáltatásról és az új kombájnokról is beszélgettünk. (X)

A mAXI-NET 2.0 rendszer hivatalos indításán, Gödöllőn - Fotó: Kürti Ivett, AXIÁL Kft.
A mAXI-NET 2.0 rendszer hivatalos indításán, Gödöllőn – Fotó: Kürti Ivett, AXIÁL Kft.

Megújult New Holland T7 HD traktorok: univerzális vezérgép a precíziós mezőgazdaság nehéztüzérségével

Megnövelt motor- és hidraulikus teljesítmény, amivel képesek a legmostohább talajokkal is gond nélkül megbirkózni. Ideális, 2995 mm-es tengelytáv és közel 13 tonnás tömeg elöl-hátul pótsúlyozva, a piaci szegmens vezető 1282 Nm maximális forgatónyomatékával. Így extrém széles munkagépekkel is hasítják a földeket, de gazdaságos velük a fuvarozás is. Jó oka van, hogy a New Holland traktorok közül a T7 széria Heavy Duty modelljei már eddig is közkedvelt mindenesek voltak a nagygazdák flottáiban vagy épp megbecsült vezérgépek a középgazdaságoknál. Azonban a márka mérnökei mertek újítani: a gazdálkodói visszajelzések mentén megnövelt műszaki tartalmat ötvözték a precíziós gazdálkodás úttörő technológiáival, ami eddig a T8 Genesis modellek kiváltsága volt. (X)

A Szal-Agro szárítóival a betakarított termény minősége érdemben javítható

Egy mobil vagy stabil szárítóval érdemben javítható a betakarított gabona vagy olajos növény minősége. Ráadásul egy 100 millió Ft-os, 50%-os támogatottságú pályázat keretében most kedvezményesen juthatnak hozzá a magyar gazdálkodók. Szalai László, a Szal-Agro Kft. ügyvezetője a cége ajánlatait mutatta be. Sok gazdálkodó azért gondolkodik benne, mert nem szükséges hozzá építési engedély, viszont a Mérésügyi Hivatallal a zajszintet és a környezetterhelést azért engedélyeztetni kell, és a telepítéséhez szükség van egy fix helyre is. (X)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Programok a veterán traktorokat szeretőknek Évről-évre rendeznek országszerte programokat, amelyek középpontjában a veterán traktorok állnak. Már tavasszal elkezdődtek a programok, de tartogat m...
Traktoros Forma-1 Eddig is elkényeztették az autó-motorsport rajongókat az idei programok, igaz, ebből a főváros környékiek részesülhettek igazán. A Forma-1 mezőgazdasá...
Harlem Shake traktorokkal – lehetséges! Hallott már a Harlem Shake őrületről? Lényege, hogy valaki egyedül kezd mozogni, majd egy képvágással többen csatlakoznak hozzá, minél képtelenebb ...
Nagyon örült a német győzelemnek Az idei foci VB győztes német csapat tiszteletére készítették ezt a művet, traktorral. Elismerésünk az olasz traktorosnak, nem semmi, amit csinált! ...
A legidősebb, még létező traktorok a világon Tudta, hogy a legidősebb traktor magyar? Pedig ez olvasható az agriculture.com-on. 1896-ban építették, jelenleg egy német múzeumban tölti nyugdíjas év...