Kombájn alatt a napraforgó

Igen, elérkezett ez is: megkezdődik a napraforgó betakarítása. Sok helyen nem lesz gond idén a napraforgószemek nedvességtartalmával, a hőhullám igencsak kikezdte a termést.

A napraforgó az egyik legjelentősebb ipari növény, amelyet Magyarország területén a gazdák termesztenek. A napraforgóból első sorban napraforgó-olajat (étolaj) állítanak elő, de a margarin és a szappangyártás is nélkülözhetetlen alapanyagként tekint rá. Az állattartás is profitál a napraforgó termesztésből, ugyanis az olajgyártás során visszamaradt termékek magas fehérjetartalmuk miatt kiváló táplálék lehet többek között a szarvasmarháknak.

Betakarításra érett napraforgótábla
Betakarításra érett napraforgótábla

 

Mivel most a napraforgó betakarítás küszöbén állunk, lássuk, mire kell figyelni a napraforgó aratása előtt és közben:

  • a napraforgó egyenetlenül érik, ezért nagyon nehéz kiválasztani a megfelelő időpontot a betakarításra,
  • a három érési fázis közül – sárga-érés kezdete, sárga-érés vége és teljesérés – a sárga-érés végén ideális elvégezni az aratást, ekkor a kaszat nedvességtartama megfelelő, 15-18 százalékos,
  • ha a sárga-érés kezdetén takarítjuk be a termést, sok lesz az éretlen, magas nedvességtartalmú szem, míg a teljes érés idején megkezdett aratáskor nagy lesz a pergési veszteség,
  • amennyiben a napraforgó nem szárad megfelelő ütemben, úgy mesterséges állományszárítást, deszikálást végezhetünk a napraforgótáblában, ekkor repülőgépről juttatunk érésgyorsító vegyszert a növényekre, amely leszárítja a terményünket,
  • a betakarítást napraforgó-adapterrel szerelt gabonakombájnokkal végezzük el. Nagyon ügyeljünk arra, hogy a dob fordulatszámát csökkenteni kell például a búza betakarítás esetén alkalmazott értékekhez képest.

A betakarítás után a tárolásnál is van néhány dolog, amire figyelni kell. Jól csak a tiszta és száraz mag tárolható, épp ezért a betakarított szemeket tisztítás után szárítani kell. A szárításra bármilyen terményszárító alkalmas, de ügyelni kell a fokozatosságra, mivel a magas hőmérsékleten történő szárítás a magvak magas olajtartalma miatt akár a termény meggyulladásával is járhat. A szárított termény tárolása is csak 15-25 cm-es vastagságban történhet. Ha vastagabb rétegben kívánjuk tárolni, úgy legalább 8 %-os nedvességtartalomig kell leszárítani a terményt, de az avasodás kockázata még ekkor is fennáll.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Drágább és veszélyesebb a termények szárítása a so... Országszerte megkezdődött az aratás. Azonban sok helyen előbb, és magasabb nedvességtartalommal kell megkezdeni a betakarítást ami nem csak a költsége...
Néhány szó a napraforgó aratásról Ugyan az első nyári betakarítási hullám még csak pár hete ért véget, a gazdák nem pihenhetnek sokáig, közeleg ugyanis a napraforgó betakarításának az ...
Hasznos tanácsok a napraforgó betakarításához Elérkezett a napraforgó betakarításának ideje és ezzel együtt sokan bosszankodnak a magas aratási termésveszteség miatt. Pedig ha tudnák, hogy mire ke...
Nyomott áraktól rettegnek a napraforgót termesztők... Fejér megyében felzúgtak a kombájnok, megkezdődött a napraforgó betakarítása. Az első adatok szerint közepesnél jobb termés lehet az idei össztermés a...
Ne rontsa el értékes terményét hibás szárítással... A WAXY kukorica értékesebb, mint a takarmánykukorica, ezért azok a termelők, akik képesek teljesíteni a magasabb agrotechnikai követelményeket, vélhet...
Amit a gabonaszárításról mindenkinek tudnia kell... Elkezdődött a szárítási szezon, amikor is számos gazdaságban már élvezhetik a szárítón sikeresen végrehajtott optimalizálási folyamat előnyeit. A prec...