Klímavédelmi projektek öt kistelepülésen a Belügyminisztérium és a WWF támogatásával

Öt kistelepülésen valósulnak meg olyan természetes vízmegtartásra épülő programok, amelyek Belügyminisztérium és a WWF (Természetvédelmi Világalap) Magyarország támogatásával segítik az alkalmazkodást a klímaváltozáshoz – tájékoztatta a két szervezet csütörtökön az MTI-t.

Közös közleményükben azt írták: “Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című LIFE-MICACC projektben Bátya, Püspökszilágy, Ruzsa, Rákócziújfalu és Tiszatarján községek vesznek részt.

Arra keresnek Magyarországon alkalmazható módszereket, miként válhatnak ellenállóbbá a kistelepülések a vízgazdálkodási szélsőségekkel szemben (Fotó: Pixabay, geralt)
Arra keresnek Magyarországon alkalmazható módszereket, miként válhatnak ellenállóbbá a kistelepülések a vízgazdálkodási szélsőségekkel szemben (Fotó: Pixabay, geralt)

A projektben a partnerek arra keresnek Magyarországon alkalmazható módszereket, miként válhatnak ellenállóbbá a kistelepülések az éghajlatváltozással egyre súlyosbodó vízgazdálkodási szélsőségekkel szemben – tették hozzá.

Emlékeztettek arra: az aszályok, árvizek, hőhullámok – a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbá válnak.

Püspökszilágyon a hegy- és dombvidékekre jellemző villámárvizek jelentenek veszélyt a település épített környezetére, Rákócziújfaluban a belvíz és az aszály okoz károkat a gazdálkodóknak. Bátyán a hirtelen lezúduló nagy esők, majd hosszú, száraz időszakok váltakozása jelent problémát, a Homokhátságon fekvő Ruzsa évtizedek óta küzd a vízhiánnyal és a talajvízszint folyamatos süllyedésével. Tiszatarjánban a hullámtéri vizesélőhelyek szárazodása és az özönnövények terjedése jelzik a környezeti változást – ismertették.

Hozzátették: a projekthelyszíneken országszerte tipikusnak mondható vízgazdálkodási problémák tapasztalhatók, éppen ezért lehetnek a modellmegoldások jó példák más településeknek.

A prototípusok idén június végére készültek el. Közös bennük, hogy kisléptékű, kisköltségű zöldinfrastruktúra-beruházással helyet biztosítanak az értékes víznek: vagyis – mint fogalmaztak – az nem okoz kárt, amikor sok van belőle, de nem folyik el, hanem megőrizhető a száraz időszakban.

Ugyancsak közös vonás, hogy a víz tározásához a természet adta lehetőségeket használják fel, a visszatartott vízzel pedig vizesélőhelyeket hoznak létre – tavakat, nádasokat, parti ligeteket táplálnak, ezáltal szaporodó- és búvóhelyet teremtenek a vízhez kötődő növény- és állatvilág számára – magyarázták.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy a vízzel jól ellátott táj az embereknek és a mezőgazdaságnak is kedvező, mérsékli a szélsőségeket: nyáron csökkenti a hőséget és az aszályt, kevésbé fenyegeti a fagyveszély, ráadásul “egyedi és izgalmas tájelemmel”, illetve rekreációs lehetőségekkel emeli a települések vonzerejét.

A 2021-ig tartó projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg – tartalmazza a közlemény.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 48. hét Norvégia is besegít hazánknak a klímaváltozásra való felkészülésben, elkészült az új agrárstratégia, vírus akadályozza a fehérorosz élőállat exportot,...
Alkalmazkodni tudni kell a klímaváltozáshoz Múlt hét pénteken jelent meg az MTI-n „A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től” elnevezésű ábra. Az üvegházhatás-prognózist ábrázoló grafik...
A kukorica és a klímaváltozás Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta szakértőnk, Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Ezúttal egyrészt a mezőgazdasági munkák, má...
Mi várhat a kukoricatermesztőkre a következő 10-20... Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Előző cikkéből pedig már sok mindent megtudtunk a kukor...
Mindig az a fránya időjárás! Ónos eső és belvíz okoz károkat az erdőkben, és a földeken; termésátlagok az őszi betakarítási és vetési munkákról; kevesebb idén a kárbejelentés, min...
A meteorológia világnapja – március 23. Egy nappal a Víz világnapja után tartjuk a Meteorológiai Világnapot, már több mint 50 éve. A főként meteorológusok ünnepelt világnapról mi is megemlék...