Az előrejelzések szerint a francia és olasz sárgabaracktermés a 2018-as gyenge év után visszatér a normál szintre. Az Europêch azt jósolja, hogy a tavalyi szerény eredmények után Európa legnagyobb termelői, Franciaország és Olaszország, a 2017-es mennyiségnél 43, illetve 36 százalékkal több sárgabarackot szüretelhet majd. Ezzel szemben a görög termés legfeljebb 1 százalékkal bővülhet. Spanyolországban – ahol tavaly remek volt a termés – idén 36 százalékos visszaesést jósolnak, mert Kasztília-La Mancha és Murcia területén nagyon rosszkor jött a február végi fagy.
Mindezek ellenére az Europêch derűlátó előrejelzése szerint a teljes európai mennyiség 19 százalékkal lesz több a 2013-2017-es évek átlagtermésénél. Az ágazati elemzés szerint az idei sárgabaracktermés várhatóan 632 ezer tonna fölé emelkedik – írta a Syngenta blogja. Európa legnagyobb sárgabarack termelője, Olaszország ugyanis a kedvező téli körülmények miatt az elmúlt évi 213 ezer tonnával szemben 286 ezer tonna termésre számíthat.
A Selyemúton érkezett gyümölcs
A kajszibarack Kínából származik, a hatalmas kiterjedésű ország 38-40. szélességi fokon fekvő övezetéből. Első nagy termőtája azonban Örményországban alakult ki – ahová a Selyemúton jutott el – és innen terjedt tovább, kezdetben a Földközi-tenger országaiba. Nálunk legelőször a 16. századból való Besztercei szószedetben fordul elő a “barack” szó, de nemsokára már minden kertészeti könyv megemlíti a kiváló ízű “magna et optima” (nagy és legjobb) magyar kajszit. Népies és irodalmi nevei igen változatosak: kajszi, kajszibarack, sárgabarack, tengeribarack, majombarack, kap szin. Valamennyi a kajszibarack valamelyik változatát vagy ősét jelzi. A legcélszerűbb a kajszibarack elnevezést használni, mert ez utal az őszibarackhoz való hasonlatosságra, de meg is különbözteti attól.