Kinek és milyen esetben áll jogában lelőni egy kutyát?

Egyre több hírt hallani vadászterületen történő kutyaelejtésről. A probléma sok esetben peres üggyé fajul, noha a kutyatartó és a vadász a rá vonatkozó szabályok betartásával megelőzhetnék az ilyen incidenseket. De hol is van a jogszerűség határa egy ilyen esetben? Mikor ki a vétkes? És miképpen lehet elejét venni az ilyen helyzeteknek?

A vadászati törvény 37.§ 4. bekezdése szerint egy kutya elejtése kizárólag vadászterületen történhet és csakis vadász által. A kutya elejtése minden esetben a vadállomány védelmének érdekében lehetséges, a lövést pedig csak akkor lehet elengedni, ha nem deríthető fel a kutya tulajdonosa, továbbá az adott kutya éppen a vadat űzi vagy elejti, és annak az űzött vagy elejtett vadnak a sérelme másként nem hárítható el.

A kutyatartók a vadászati hatóságtól tudhatják meg, hogy a kutyájukkal rendszeresen látogatott terület vadászterületnek minősül-e
A kutyatartók a vadászati hatóságtól tudhatják meg, hogy a kutyájukkal rendszeresen látogatott terület vadászterületnek minősül-e (Fotó: Pixabay)

Ezen kritériumoknak az együttes (!) megléte szükséges ahhoz, hogy a vadász élhessen kutyaelejtési jogával – foglalja össze az alapvető jogi ismereteket a magyarmezogazdasag.hu cikke.

Mi számít vadászterületnek?

Tehát kutyát csak vadászterületen lehet elejteni. Vadászterület minden olyan 3000 hektár kiterjedésű terület, ahol a két szemben lévő oldaltávolság eléri a 3000 métert, és független a művelési ágtól. A kutyatartók, ha szükségét érzik, a vadászati hatóságtól kideríthetik, hogy a kutyájukkal rendszeresen látogatott terület vadászterületnek minősül-e.

Mivel a kutya a gazdának a tulajdona, így ha a tulajdonában károkozás történik, az polgári igényként érvényesíthető.

A károsultnak mindenképpen ajánlatos felvennie a kapcsolatot a vadásszal vagy az ottani vadásztársasággal – általában per nélkül tisztázni lehet a problémát.

Ha mégsem, kártérítési pert indíthat a károsult, amelyek többségében elhúzódó, rendkívül költséges perek lesznek (akár több százezres szakértőivélemény-költséggel).

Foglalkozás körében…

A kutya elejtésekor a vadász a törvényben foglalt szabályok megsértése mellett további két tényállás alkalmazhatóságát vonhatja magával: az egyik az állatkínzás, a másik a foglalkozás körében elkövetett bűncselekményi tényállás.

Állatkínzást azt követ el, aki gerinces állatot gondatlanságból oly módon bántalmaz, hogy az az állat egészségromlását vagy pusztulását okozza.

Ez esetben, a törvény alapján, az illető két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A foglalkozás körében elkövetett büntető tényállás esetében, ha valaki a foglalkozására vonatkozó szabályokat oly módon szegi meg, hogy azzal mások testi épségét, életét veszélynek teszi ki, akkor egy évig terjedő szabadságvesztéssel terjedő bűncselekményt követ el.

Nyugalmat a vadaknak!

A vadász mellett a kutyatartónak is tisztában kell lennie a rá vonatkozó szabályokkal.

Ebből az egyik, ami a vadászati törvény 28.§ paragrafusában szerepel: „Vadászaton kívül a vad nyugalmát mindenki köteles megóvni”.

Tilos továbbá vadászaton kívül a vad fennmaradását veszélyeztetni; valamint a vad búvó, lakó, táplálkozási, szaporodási vagy költési helyét bármilyen módon zavarni.

Vadászterületre kutyát kizárólag pórázzal lehet(ne) kivinni
Vadászterületre kutyát kizárólag pórázzal lehet(ne) kivinni (Fotó: Pixabay)

Tehát korántsem céltalan az a szabály, hogy vadászterületre kutyát kizárólag pórázzal lehet kivinni – ez a vad védelmét szolgálja, és ez minden polgárnak kötelessége!

Aki póráz nélkül viszi ki kutyáját, természeti, természetvédelmi vagy vadászterületre, az szabálysértést követ el, és ez 150 000 forint bírsággal büntetendő.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Megnyílt a 22. FeHoVa Nemzetközi Kiállítás A kiállítás a számos megszokott program mellett rengeteg újdonsággal várja a látogatókat, így pl. bemutatnak egy új, hatalmas FEHOVA AKVÁRIUM-ot, amel...
Gondolná, hogy ennyi szabálya van a kisállatok tar... Eljött a tavasz, ilyenkor sokan döntenek kisállat tartása mellett. Legyen szó kutyáról, macskáról, nyúlról, vagy bármilyen kedvtelésből tartott állatr...
Szabad a gazdi programmal segíti a felelős állatta... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adta ki a Fogadj örökbe! című új, ingyenes kötetet, ami a kutyák örökbefogadásához ad segítséget ...
A kuvaszok köszönik, nem halnak ki Bejárta a hír a magyar sajtót, hogy 10 éven belül kihalhat az egyik legősibb magyar kutyafajta, a kuvasz. Pischoff Ferenc, a Magyar Kuvasz Fajtagondo...
Súlyos bélrendszeri járványtól óvja a kutyákat Nor... A norvég élelmiszerlánc-biztonsági hatóság arról tájékoztatta az EU tagállamait, hogy az elmúlt hetekben Norvégiában súlyos bélrendszeri tünetekkel k...
Lelőtték a Sziget fesztivál helyszínén kutyára tám... Kilőttek egy kan vaddisznót a budapesti Hajógyári-szigeten, miután több bejelentést kapott az Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyelete. A Közterület-...