A kínaiak feleszik a spanyolok sonkakészleteit

A spanyolok imádják a sonkájukat. A turisták hamar megtanulják, ha betérnek egy vendéglőbe, és azt mondják, hogy jamón ibérico de bellota, a hajszálvékony sonkaszeletek, ropogós kenyér és vörösbor jelenik meg az asztalon.

Azonban miután a tehetős kínaiak felfedezték a francia borok és sajtok, az olasz konyha, valamint a kaviár és a szarvasgomba kínálta örömöket, rábukkantak a spanyol sonkára, és divatba is jött. Olyannyira, hogy félő: kifogy a készlet. Az árak már szépen emelkednek, pedig a sonka az egyik legfontosabb eleme a spanyol karácsonyi asztalnak. Ma már egy 7,5 kilós darab ára – minőségtől és a márkanévtől függően 150 és 600 euró között van, vagyis az átlagára 375 euró (117 ezer forint).

A spanyol sonka bajba kerülhet az óriási keresletnövekedés miatt (Forrás: Pixabay, slavikfi)
A spanyol sonka bajba kerülhet az óriási keresletnövekedés miatt (Forrás: Pixabay, slavikfi)

Mondhatnánk: akkor termeljenek többet, Csakhogy annak feltételei vannak.

Először is a disznónak legalább 50 százalékig ibériai feketelábú sertésnek kell lennie. Aztán, mivel a „de bellota” azt jelenti, makkon hízott, ezeknek a sertéseknek az évek több hónapját el kell tölteniük a dehesán, a tölgyekkel beültetett legelőn, amely fűvel és makkal táplálja őket. A vágás előtt hónapokban pedig kizárólag ilyen diétán kell élniük. Arról nem is beszélve, hogy a sópác után a disznólábakat 36-48 hónapig kell szárítani a megfelelő hőmérsékleti és páraviszonyok között. Úgyhogy többet termelni nem lehet az egyik napról a másikra.

Forrás: Syngenta Magyarország blogja

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hagyományos vagy gyorspácolt? Melyik sonkát tegyük... Közeleg a Húsvét és vele együtt a hazai sonkapiac kiemelt időszaka. Vásárlás előtt azonban célszerű mindenkinek tájékozódni, mit is tesz az ünnepi asz...
Mire figyeljen sonka vásárlásakor Ugyan már nagypéntek van és a boltok ma zárva tartanak, de holnap még mindenki megveheti az ünnepi asztalra való finomságokat. Sonkát és tojást azonba...
Az EU tesz róla, hogy eggyel kevesebb gond miatt f... Nem is gondolnánk, hogy egy kiadós fejfájást akár egy kiadós étkezés is okozhat. Kutatók ugyanis felfedezték, hogy némely élelmiszeradalék túlzott has...
2 milliárd forintból fejlesztenek a pápai húsüzemb... Összesen 2 milliárd forintból korszerűsödik a húsfeldolgozás és a csomagolás a Pápai Hús Kft. központi telepén. A 2019-ben megkezdett fejlesztés 2021...
Mi kerül a húsvéti asztalra? A húsvét, Jézus feltámadása vallási és egyben családi ünnepet jelentett az emberek számára, a családi együttlét meghitt pillanataként élték meg. A há...
Új takarmányfajtával készíthet spanyol típusú sonk... Újfajta takarmány kifejlesztésére, ezzel spanyol típusú sonka előállítására nyert el csaknem 309 millió forint uniós támogatást a tiszafüredi Hegedűs...