A Kínában terjedő sertéspestis-járvány következménye, hogy megnövekszik a hatalmas ázsiai ország igénye az alternatív fehérjeforrások iránt. Legyen szó baromfi- és marhahúsról, vagy növényi eredetű fehérjéről. Ezek a helyettesítő termékek a sertéshús árának emelkedésével ráadásul valamivel olcsóbbak is. Két, amerikai egyesült államokbeli cégnél úgy gondolják, ezzel olyan rés nyílt a húspiacon, amin nagyon jól kereshetnek az alternatív fehérjéikkel. Ám nem biztos, hogy sikerrel járnak.
Az Agrárszektor írta meg a Farmprogress.com anyaga alapján, hogy két amerikai vállalkozás, a Beyond Meat és az Impossible Foods célja alapvetően az volt, hogy azoknak, akik bármilyen ok miatt nem fogyasztanak állati terméket, növényi alapú fehérjedús élelmiszert készítsenek. A Beyond Meat borsót és céklát használ fel, az Impossible Foods pedig a szójából dolgozik. Fontos, hogy ezekben a termékekben a növények molekuláikra bontva vannak jelen. Ez pedig nem tetszik a kínai fogyasztóknak. Igazi zöldségeket és gyümölcsöket akarunk használni az ételeinkhez, nem olyasmit, ami húsnak akar látszani – mondta egy kínai étteremtulajdonos.
Határozott lépéseket tett az ázsiai terjeszkedés felé az amerikai műhúsipar
A Beyond Meat május óta megháromszorozta részvényeinek értékét, és azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megkezdi a termelést Kínában még 2020 vége előtt. Eközben az Impossible Foods novemberben közel 50 ezer burgert vitt a sanghaji Kínai Nemzetközi Import Expo látogatóinak, hogy megkóstolhassák a termékeket. Az elemzők azonban kétkednek a két amerikai vállalkozás sikerében. Kínában ugyanis eleve nagy hagyománya van a növényi alapú étkezésnek, aki pedig húst eszik, az azért sem mond le róla, mivel ezzel a magasabb társadalmi státuszát fejezi ki – írja a cikk. Mindezen túl Kínában tartózkodnak a genetikailag módosított szójától és élesztőtől is. Csupán a lakosság 12 százaléka gondolja azt, hogy ezek nem jelentenek veszélyt az egészségre. Ezért a műhúsgyártóknak nehéz dolguk lesz az óriási ázsiai ország piacán.