Kínában terjeszkedne tovább az amerikai műhúsipar

A Kínában terjedő sertéspestis-járvány következménye, hogy megnövekszik a hatalmas ázsiai ország igénye az alternatív fehérjeforrások iránt. Legyen szó baromfi- és marhahúsról, vagy növényi eredetű fehérjéről. Ezek a helyettesítő termékek a sertéshús árának emelkedésével ráadásul valamivel olcsóbbak is. Két, amerikai egyesült államokbeli cégnél úgy gondolják, ezzel olyan rés nyílt a húspiacon, amin nagyon jól kereshetnek az alternatív fehérjéikkel. Ám nem biztos, hogy sikerrel járnak.

Az Agrárszektor írta meg a Farmprogress.com anyaga alapján, hogy két amerikai vállalkozás, a Beyond Meat és az Impossible Foods célja alapvetően az volt, hogy azoknak, akik bármilyen ok miatt nem fogyasztanak állati terméket, növényi alapú fehérjedús élelmiszert készítsenek. A Beyond Meat borsót és céklát használ fel, az Impossible Foods pedig a szójából dolgozik. Fontos, hogy ezekben a termékekben a növények molekuláikra bontva vannak jelen. Ez pedig nem tetszik a kínai fogyasztóknak. Igazi zöldségeket és gyümölcsöket akarunk használni az ételeinkhez, nem olyasmit, ami húsnak akar látszani – mondta egy kínai étteremtulajdonos.

Kínában terjeszkedne a lendületben lévő műhúsipar - képünkön egy vegán hamburger
Kínában terjeszkedne a lendületben lévő műhúsipar – képünkön egy vegán hamburger

Határozott lépéseket tett az ázsiai terjeszkedés felé az amerikai műhúsipar

A Beyond Meat május óta megháromszorozta részvényeinek értékét, és azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megkezdi a termelést Kínában még 2020 vége előtt. Eközben az Impossible Foods novemberben közel 50 ezer burgert vitt a sanghaji Kínai Nemzetközi Import Expo látogatóinak, hogy megkóstolhassák a termékeket. Az elemzők azonban kétkednek a két amerikai vállalkozás sikerében. Kínában ugyanis eleve nagy hagyománya van a növényi alapú étkezésnek, aki pedig húst eszik, az azért sem mond le róla, mivel ezzel a magasabb társadalmi státuszát fejezi ki – írja a cikk. Mindezen túl Kínában tartózkodnak a genetikailag módosított szójától és élesztőtől is. Csupán a lakosság 12 százaléka gondolja azt, hogy ezek nem jelentenek veszélyt az egészségre. Ezért a műhúsgyártóknak nehéz dolguk lesz az óriási ázsiai ország piacán.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Hogyan alakult a baromfihús ára? Következő cikkünkből kiderül, hogy hogyan alakult a baromfi ára hazánkban október és november hónapokban. Vágócsirke élősúlyú termelői ára A vágóc...
Növekedésnek indult a pulykaágazat a szakmai szöve... Ismét növekedésnek indult a pulykaágazat, az elmúlt másfél éves recessziót követően egyre kiegyensúlyozottabbá válik a piac. A Magyar Pulykaszövetség ...
Nőtt a sertés- és a szarvasmarha-állomány is Tovább emelkedik a szarvasmarha-állomány, így 2014 végére a számuk meghaladta a 800 ezer darabot. A sertéságazat sem panaszkodhat, a sertések száma is...
Ezért nincs hús a piacokon Hatalmas mértékben tisztul a budapesti húspiac. Több húsféléből is hiány alakult ki az utóbbi hetekben a budapesti piacokon, szakértők szerint ennek h...
Vágóhídi hírek A vágóhidakon csaknem minden állatfajtából többet vágtak 2014-ben Magyarországon, mint egy évvel korábban. A szarvasmarha vágások 4,3 százalékkal, a s...