Egyértelműen növekvő tendenciát mutat ebben az évtizedben a hazai gyümölcsfogyasztás. 2010 óta csak egy évben, 2014-ben mért csökkenést a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), így hat év alatt 37,8 kilogrammról 44,7 kilogrammra nőtt az egy főre eső fogyasztás éves mértéke. Eközben a gyümölcslevek iránti érdeklődés kismértékű csökkenést mutat: 6 év alatt 13 literről 12,4 literre esett vissza a magyar lakosság fogyasztása.
Az ajánlottnál kevesebb gyümölcsöt fogyasztanak a magyarok. A FruitVeb anyaga írta meg, hogy 2014-ben végezték el az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (OTÁP2014). Ez a korábbi, 2009-ben végzett adatfelvételhez viszonyítva csökkenést mutatott. Míg a 2009-es átlag valamivel több, mint napi 400 gramm zöldség- és gyümölcsfogyasztást jelzett, addig 5 évvel később az átlagos fogyasztás 340 gramm alá csökkent. A látszat ellenére a két adat között nincs ellentmondás. Egyrészt a KSH adatai is magasabbak voltak 2010 előtt, másrészt az OTÁP felvétele éppen abban az évben történt, amelyben a statisztikai adatokban is törés jelentkezett.
A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek szerint fontos, hogy minden nap fogyasszunk zöldség- és gyümölcsféléket. Az aktuális hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér® szerint naponta legalább 4 adag zöldség és gyümölcs ajánlott, amelyből egy adag nyers legyen (egy adagnyi gyümölcs egy közepes almának vagy narancsnak, esetleg egy bögre bogyós gyümölcsnek felel meg) – írja a FruitVeb.
Érdemes mindig az adott területre jellemző őshonos gyümölcsöt választani, mert ezek a leghasznosabbak az ott élők szervezete számára. Nálunk az alma, a körte, a ribizli, a dinnye, az eper, a málna, a szeder, szilva, a szőlő és azoknak is a szabadon termett változata a legjobb, méghozzá, természetes érésük idején.
Miért fontos zöldséget és gyümölcsöt enni?
A zöldség- és gyümölcsfogyasztás rendkívül egészséges. Különböző kutatások igazolták azt, hogy ha megfelelő mennyiséget eszünk belőlük, az csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a kettes típusú cukorbetegség és bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ezen kívül azok, akik elegendő zöldséget és gyümölcsöt esznek, kisebb eséllyel lesznek túlsúlyosak. Továbbá jobban pótolják a szervezetük vitamin- és ásványi anyag szükségletét.