Kevés, mint magyar emberben a gyümölcs

Egyértelműen növekvő tendenciát mutat ebben az évtizedben a hazai gyümölcsfogyasztás. 2010 óta csak egy évben, 2014-ben mért csökkenést a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), így hat év alatt 37,8 kilogrammról 44,7 kilogrammra nőtt az egy főre eső fogyasztás éves mértéke. Eközben a gyümölcslevek iránti érdeklődés kismértékű csökkenést mutat: 6 év alatt 13 literről 12,4 literre esett vissza a magyar lakosság fogyasztása.

Az ajánlottnál kevesebb gyümölcsöt fogyasztanak a magyarok. A FruitVeb anyaga írta meg, hogy 2014-ben végezték el az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (OTÁP2014). Ez a korábbi, 2009-ben végzett adatfelvételhez viszonyítva csökkenést mutatott. Míg a 2009-es átlag valamivel több, mint napi 400 gramm zöldség- és gyümölcsfogyasztást jelzett, addig 5 évvel később az átlagos fogyasztás 340 gramm alá csökkent. A látszat ellenére a két adat között nincs ellentmondás. Egyrészt a KSH adatai is magasabbak voltak 2010 előtt, másrészt az OTÁP felvétele éppen abban az évben történt, amelyben a statisztikai adatokban is törés jelentkezett.

Ahhoz, hogy a hazai gyümölcsfogyasztás növekedjen, cselekvésre van szükség.
Ahhoz, hogy a hazai gyümölcsfogyasztás növekedjen, cselekvésre van szükség.

A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek szerint fontos, hogy minden nap fogyasszunk zöldség- és gyümölcsféléket. Az aktuális hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér® szerint naponta legalább 4 adag zöldség és gyümölcs ajánlott, amelyből egy adag nyers legyen (egy adagnyi gyümölcs egy közepes almának vagy narancsnak, esetleg egy bögre bogyós gyümölcsnek felel meg) – írja a FruitVeb.

Érdemes mindig az adott területre jellemző őshonos gyümölcsöt választani, mert ezek a leghasznosabbak az ott élők szervezete számára. Nálunk az alma, a körte, a ribizli, a dinnye, az eper, a málna, a szeder, szilva, a szőlő és azoknak is a szabadon termett változata a legjobb, méghozzá, természetes érésük idején.

Miért fontos zöldséget és gyümölcsöt enni?

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás rendkívül egészséges. Különböző kutatások igazolták azt, hogy ha megfelelő mennyiséget eszünk belőlük, az csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a kettes típusú cukorbetegség és bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ezen kívül azok, akik elegendő zöldséget és gyümölcsöt esznek, kisebb eséllyel lesznek túlsúlyosak. Továbbá jobban pótolják a szervezetük vitamin- és ásványi anyag szükségletét.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcstermelők téli továbbképzése rendezvénysoro... A szakmai fejlődés minden szakember számára fontos, így a gyümölcstermesztés területén dolgozóknak is. A programon résztvevők friss információkat tudh...
Mi lesz idén a zöldség-gyümölcs ágazatban? 2013-ban döcögősen indult be a szezon, köszönhetően a hosszúra nyúló télnek. Idén azonban enyhe volt a tél és korán megérkezett a tavasz is: előbb kez...
Rekordtermés helyett csak jó közepes várható a gyü... A korábban jelzett rekordtermés helyett csak jó közepes termés várható a magyarországi gyümölcsösökben, főként az elmúlt hét időjárása miatt - mondta ...
Így maradt bio a nem bio cseresznye Személyes hangvételű cikket olvastunk a Kapanyél oldalán, mely a cseresznyefák hasznosságáról szól. Pro és kontra érvek kerülnek egymással szembe, szó...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...