Kettős kerthasznosítás: tányérra kerülnek a dísznövények is

Számos olyan növény beültethető a díszkertbe, vagy a terasz balkonládáiba, ami díszértékén túl zöldségként, gyümölcsként és fűszerként is fogyasztható. A kettős hasznosítású növények kiválóan alkalmasak arra, hogy egy díszkert az esztétikai élményen és a kikapcsolódáson túl hasznot is termeljen. A teljesség igénye nélkül a citromillatú muskátli, színes csilipaprika, fodros petrezselyem, ibolya, sarkantyúka, dísztök és díszalma is ehető dísznövények.

Amennyiben a díszkertben kettős hasznosítású növények kerülnek, akkor a növények szépségén és illatán túl konyhai alapanyagokat is szolgáltat a terület. A Magyar Mezőgazdaság írta meg, hogy érdemes például megkóstolni a sarkantyúka kellemesen fűszeres levelét és virágát is. A zsenge hajtása és virága jellegzetesen fűszeres ízű, körözöttekbe, krumplipürébe és tányérdíszítésre remek választás. Balkonládában nem csak hagyományos muskátlit lehet ültetni, hanem citromillatút is. Ennek levelei kellemes utóízt adnak a limonádénak. Helye lehet továbbá a balkonládában a színes csilipaprikáknak is. A díszpaprikák csípős fűszerekként is felhasználhatók frissen, vagy szárítva , ráadásul az egynyári virágok alternatívái lehetnek. Többféle kis növésű cserepes paradicsomfajta is létezik, ezek elsősorban díszítenek, de kevés termést is hoznak.

Az ehető dísznövények a szépségükön túl étel-alapanyagként is hasznosulnak - képünkön petrezselyem
Az ehető dísznövények a szépségükön túl étel-alapanyagként is hasznosulnak – képünkön petrezselyem

Hagyományos helyett fodros

A fodros petrezselyem íze olyan, mint a hagyományosé, azonban a levelei sokkal dúsabb hatásúak és látványosabbak. A levendula fűszer-, gyógy- és dísznövény is egyben, rajta kívül több további fűszer, mint például a zsálya vagy a kakukkfű is rendelkezik különféle díszváltozatokkal, melyek színes leveleiknek köszönhetően esztétikai élményt is nyújtanak. Az ibolya levelei is ehetőek. A kedvelt tavaszi dísznövény levelét salátákba, virágszirmait süteményekbe érdemes tenni.

Tökök, almák, rózsák

A dísztök virágai és zsenge termései is ehetők. Akár savanyítva, rántva, vagy főzeléknek elkészítve is érdemes tálalni, éppúgy, mint a tökök nagyobb termésű változatait. Az almaféléknek számos díszváltozata van, ezek termései kicsik, színesek, és közülük sok igazán ízletes (néhány pedig szörnyű ízű). Egyes rózsafélék teremnek, a nemesebb változatok ritkábban teszik ezt meg. A rózsatermések a csipkebogyóhoz hasonlóan használhatók fel. A krisztustövis, bár kevés gyümölcshúst hoz, ízletes téli étek. A bodzának, az őszibaracknak, a szilvának és a mogyorónak is vannak vöröslevelű díszváltozatai, melyek díszértékkel bírnak, és teremnek is.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vételi lendület a Magro.hu-n! A világ más tájaihoz hasonlóan, összességében hazánkban is kedvezőek a terméskilátások a gabonák tekintetében. Csak búzából 1 millió tonnával többet a...
Más kerül terítékre? Javában folyik az aratás és a zöldség- gyümölcs betakarítás. Minden év okoz meglepetést, így az adott szezonnak mindig megvannak a nyertesei és a vesz...
Bajban a borsó, de mindjárt itt a magyar dinnye! Ötven éves negatív rekord Nem éppen a legjobb hírek érkeznek a zöldborsó idei termésmennyiségéről. Bár a konzerv- és a hűtőipar is felkészülten vár...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...
Nem pazarol a magyar Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 200...
Újabb piac, újabb lehetőségek A Kína és Magyarország közti tavalyi agrárkereskedelem átszámolva több mint 7 milliárd forintot ért el, amit a két ország még tovább kíván növelni a j...