Két év múlva a zöldségek és a gyümölcsök csomagolásának újrahasznosíthatónak kell lennie

A zöldség és gyümölcs csomagolására felhasznált csomagoló- és címkézőanyagok mindegyikének újrahasznosíthatónak kell lennie 2025-től az Európai Unió tagállamaiban – hívta fel a figyelmet a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. A megfelelés érdekében a zöldségek és gyümölcsök csomagolásában és címkézésében fokozatosan át kell térni a biológiailag lebomló anyagok használatára, és az exportáló vállalatoknak is meg kell felelniük az előírásoknak.

A szabályozás szerint az újrahasznosíthatóság fokát az energiahatékonysághoz hasonlóan egy A-tól E-ig terjedő skálán osztályozza az EU, és a legrosszabb, E minősítésű csomagolásokat 2030-tól ki fogják vezetni a piacról, az A-D osztályt pedig eltérő díjkötelezettség sújtja majd – írták.

Két év múlva a zöldségek és a gyümölcsök csomagolásának újrahasznosíthatónak kell lennie az EU tervei szerint
Két év múlva a zöldségek és a gyümölcsök csomagolásának újrahasznosíthatónak kell lennie az EU tervei szerint

A rendelet célja, hogy elejét vegye a csomagolóanyag-hulladékok dinamikus növekedésének, amelyet az EU 2030-ra 19 százalékosra prognosztizál. Becslések szerint 2030-ra csak a műanyag csomagolóanyagok mennyisége 46 százalékkal nőne a jelenlegi ütem szerint. A szabályozás bevezetésével az Európai Bizottság szerint az ágazat 2050-re éri majd el a klímasemlegességet – közölte a szervezet.

2024-től új szabályok vonatkozhatnak a zöldségek és gyümölcsök csomagolásaira

Az Európai Unió szerint az új szabályozásnak köszönhetően 2050-re lehet klímasemleges a zöldségek és gyümölcsök csomagolása. 

Az Európai Unió minden tagállamára vonatkozik majd az a két, egyelőre szakmai egyeztetés alatt álló intézkedés, amelyek közül az első az Európai Bizottság menetrendje szerint legkorábban 2024. májusában lépne hatályba. A FruitVeB anyaga szerint ennek zöldség-gyümölcs ágazat szempontjából két meghatározó eleme van:

  1. Nem alkalmazható egyszer használatos csomagolás 1,5 kg-nál kisebb kiszerelésű friss gyümölcs és zöldség esetében, kivéve, ha a csomagolás a vízveszteség, a turgornyomás vesztés, vagy a mikrobiológiai és fizikai vagy egyéb veszélyek és megrázkódtatások elkerülése érdekében bizonyítottan szükséges.
  2. A gyümölcsökre és zöldségekre ragasztott öntapadós címkéknek teljes egészében komposztálhatónak kell lenniük a rendelet hatálybalépését követő 24 hónapon belül.

A rendelettervezet célja, hogy elejét vegye a csomagolóanyag-hulladékok mennyiségének EU által 2030-ra jósolt 19%-os növekedésének. Becslések szerint 2030-ra csak a műanyag csomagolóanyagok mennyisége 46%-kal nőne a jelenlegi ütem szerint. A szabályozás bevezetésével az Európai Bizottság szerint az ágazat 2050-re éri majd el a klímasemlegességet.

A lengyel Sad24 és az angol Printweek értesülései szerint kiegészülhet a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló 94/62/EK irányelv is (bár egyelőre benyújtott módosító javaslat a NAK szakértői szerint még nem érhető el), amely a csomagolási hulladékok kezelésére vonatkozik. Ez az irányelv írja elő, hogy 2025. december 31-ig az összes csomagolási hulladék legalább 65%-át, 2023-ig pedig 70%-át újra fel kell dolgozni (ez egy átlag, az egyes anyagtípusokra vonatkozó célarányokat az irányelv külön-külön is meghatározza). A kiegészítés lényege az lenne, hogy az energiahatékonysági címkékhez hasonlóan egy A-tól E-ig terjedő skálán osztályozná az Unió az egyes csomagolóanyagok újrahasznosíthatóságát, és a legrosszabb, E minősítésű csomagolásokat 2030-tól ki fogják vezetni a piacról, az A-D osztályt pedig eltérő díjkötelezettség sújtja majd – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vételi lendület a Magro.hu-n! A világ más tájaihoz hasonlóan, összességében hazánkban is kedvezőek a terméskilátások a gabonák tekintetében. Csak búzából 1 millió tonnával többet a...
Más kerül terítékre? Javában folyik az aratás és a zöldség- gyümölcs betakarítás. Minden év okoz meglepetést, így az adott szezonnak mindig megvannak a nyertesei és a vesz...
Bajban a borsó, de mindjárt itt a magyar dinnye! Ötven éves negatív rekord Nem éppen a legjobb hírek érkeznek a zöldborsó idei termésmennyiségéről. Bár a konzerv- és a hűtőipar is felkészülten vár...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...
Nem pazarol a magyar Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 200...
Újabb piac, újabb lehetőségek A Kína és Magyarország közti tavalyi agrárkereskedelem átszámolva több mint 7 milliárd forintot ért el, amit a két ország még tovább kíván növelni a j...