Készül az új agráradózási reformcsomag, kiderültek a legfontosabb változások

Várhatóan 2021-től léphetnek hatályba azok a jogszabály-változások, amelyek gyökeresen átalakítják a hazai agráradózás rendszerét. Az új előírások kiterjednek az őstermelőkre és a családi gazdaságokra, így több 100 ezer mezőgazdasági szereplőt érintenek. A változtatások fő célja az agráradózási rendszer egyszerűsítése. Olyan új kategóriák is létrejönnek, mint az őstermelők családi gazdasága és a családi mezőgazdasági társaság. A 2021-től várható legfontosabb változásokról, illetve az új agráradózási szabályokról Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára beszélt.

A Portofolio Agrár Klub rendezvényről az Agrárszektor tudósított. Eszerint hosszas előkészületek után dolgozta ki a kormány azt a jogszabálytervezetet, amely jelentősen átalakítja a hazai agráradózási szabályokat. A tervek alapján az új szabályozási elképzelésekről az idén szavazhat a parlament, így a változtatások 2021-től hatályba léphetnek. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium Agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerint ez lehet az agrártárca idei évének egyik legfontosabb törvényalkotási folyamata. Szerinte fontos azonban kiemelni, hogy a mostani tervezet elkészítését hosszas egyeztetés előzte meg a Pénzügyminisztériummal, valamint az Igazságügyminisztériummal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslataira támaszkodva. A helyettes államtitkár a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a most bemutatott változtatások egyelőre csak tervezetek. Ez egészen addig így lesz, amíg az Országgyűlés nem dönt az agráradózási reformcsomag elfogadásáról.

Komoly változásokat hozhat jövőre az agráradózási reformcsomag - Fotó: Magro.hu, CSZS, Oszkó, illusztráció
Komoly változásokat hozhat jövőre az agráradózási reformcsomag – Fotó: Magro.hu, CSZS, Oszkó, illusztráció

Az új agráradózási reformcsomag létrehozásának fő célja az agráradózási rendszer egyszerűsítése. Ezáltal a tervezet szerint az őstermelői adózásra is egyszerűbb és kedvezőbb adózási szabályok vonatkoznak majd jövőre.

A 2021-es változtatások terve:

 • Adóbevallás nélküli adómentességi értékhatár növekszik az éves minimálbér felét kitevő bevételig.
 • Átalányadózó bevétele adómentessé válik az éves minimálbér 5-szörösét kitevő bevételig.
 • Átalányadózó kedvezményes adózást választhat az éves minimálbér 5-10-szerese közötti bevételig.
 • Méhészeti tevékenységnél előbbi, kedvezményes átalányadózás is adómentes.
 • Adókedvezmény nélküli tételes költségelszámolást kell alkalmazni a minimálbér 10-szeresét meghaladó bevétel felett.
 • A kapott támogatás összege nem számít bevételnek.

Az őstermelői szabályok létrehozásakor az életszerű működési feltételek meghatározása volt a cél:

 • Az agrárigazgatási szabályok kikerülnek az Szja tv. alól és az új agrárigazgatási törvényben kapnak helyet.
 • Kibővül az őstermelők tevékenységi köre a mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységek körével.
 • Az őstermelői bevételben kiegészítő tevékenységből származó bevétel is megjelenhet a teljes őstermelői bevétel 25 százalékáig.
 • Ez utóbbi két feltétel lehetővé teszi, hogy az életszerű gazdálkodáshoz nem szükséges egyéni vállalkozást is működtetni.
 • Az őstermelők személyi köre változatlan marad.

Újdonság az őstermelők családi gazdaságának (ŐCSG) létrehozása, erre a kategóriára a tervek szerint a következő szabályok vonatkoznak majd:

 • A közös őstermelői tevékenység és a családi gazdaságok összevonásával új működési forma, az őstermelők családi gazdasága (ŐCSG) kerül bevezetésre.
 • Új ŐCSG alapítása 16 éven felüli tagokkal történhet, azzal az átmeneti szabállyal, hogy a jelenlegi családi gazdaságok 16 éven aluli tagjai az ŐCSG-ben is tagok maradhatnak.
 • Az ŐCSG tagok egyéni vállalkozóként nem folytathatják ugyanazt a tevékenységet.
 • Az ŐCSG tagjainak nem szükséges közös háztartásban élniük és mezőgazdasági tevékenységet életszerűen folytatniuk.
 • Az elővásárlási és előhaszon-bérleti jogosultsági sorrendben az első helyre kerültek az ŐCSG tagok.

Az őstermelők családi gazdaságának (ŐCSG) adózása során egyszerűbb és kedvezőbb szabályok kerültek meghatározásra – közölte Juhász Anikó. Ilyen például, hogy az őstermelők családi gazdaságában (ŐCSG) résztvevők száma nem kerül korlátozásra, azonban az átalányadó választásának lehetősége legfeljebb 4 fős bevételig, vagyis legfeljebb a minimálbér 40-szeresét kitevő bevételig lehetséges, emellett fontos kiemelni, hogy a minimálbér 40-szeresét meghaladó bevétel fölött tételes költségelszámolást kell alkalmazni és nincs adókedvezmény.

További új kategória a családi mezőgazdasági társaság (CsMT), amely szabályainak létrehozása során fontos volt a versenyképes generációváltás alapjainak megteremtése:

 • Legalább 2 taggal rendelkező gazdasági társaság számára új minősítő kategóriaként kerül bevezetésre a családi mezőgazdasági társaság (CsMT).
 • A CsMT minősítést kaphat a hozzátartozók által mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenység folytatására alapított bármely gazdasági társaság, szövetkezet, vagy erdő-birtokossági társulat.
 • Az elővásárlási és előhaszon-bérleti jogosultsági sorrendben az első helyre kerültek a CsMT tagok (az őstermelők családi gazdaságának tagjaival együtt).

A családi mezőgazdasági társaság (CsMT)-re vonatkozó adózási szabályok:

 • Minden társas vállalkozás tag számára (így a CsMT tagjainak is) személyi jövedelemadó mentessé válik az átengedett összeg amit a következő címeken a társaságtól kap: termőföld használata, mezőgazdasági támogatások, termőföld-vásárlással jelzáloghitel törlesztésére, termlőföld vásárlása.
 • A mentesített jövedelem a társaság szintjén nem haladhatja meg az 50 millió forintot.
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Vegyél! Egyél! Tegyél! pályázat döntője hamarosan... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a legnagyobb fővárosi termelői piac, a Termelői.hu egy játékos vetélkedőre hívja a budapesti és a pest ...
Országos ellenőrzés – célpontban az őstermel... A megyei kormányhivatalok földművelésügyi szakemberei országos ellenőrzést tartottak az őstermelők körében. A vizsgálatok során kiemelt figyelmet ford...
Felelevenítik a selyemhernyó tenyésztését A selyemhernyó tenyésztés felelevenítésére nemzetközi kutatási pályázatot nyújtott be európai uniós források elnyerésére egy magyar-olasz-szlovén társ...
Kevesebb adó sújtja a vadon gyűjtött termékeket... Januártól egyszerűsödött a vadon gyűjtött növények értékesítése. Azok a gyűjtők, akik magánszemélyként felvásárlónak értékesítenek, kevesebb adminiszt...
Kedves Őstermelő: ismeri Ön a hatályos törvényeket... A kérdés joggal merülhet fel, ugyanis ismét több olyan módosítás érkezett, amelyek érintik az őstermelőket is. Adózás, könyvelés, földtörvény, haszonb...
Felfelé ívelhet az őstermelők pályája Nagy lehetőségek előtt állnak a gazdák, köztük az őstermelők is az aktuális Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően. A támogatási rendszer megváltozo...