Kerti betolakodót a (nem) túrásáról

Bár a vakondról hallani a legtöbb panaszt a kertet művelőktől, mégis van még további három kisemlős, ami kellemetlenségeket okozhat. Ahhoz, hogy hatékonyan védekezzünk ellenük, ki kell derítenünk, hogy milyen betolakodóval is állunk szemben!

Vakond

A közönséges vakond kedveli a megművelt területeket, ahol sok a földigiliszta. Évente kétszer rak almot, ahol négy-öt utóddal bővül a család, és még ugyanazon évben ivaréretté is válnak. Nem alszik téli álmot! Ezért az ínséges időszakra földigilisztákat halmoz föl. Védett állat, eszmei értéke 25.000 Ft. Tévhit, hogy megrágja a zöldséget, hiszen rovarevő. Bár a látvány, amit maga után hagy, sokak által nem kívánatos, mégis hasznos munkát végez a földben.

Honnan ismerhető fel?

50-150 méter hosszú járatrendszer jellemző rá, ahol a túrás a ki- és bevezető nyílás is egyben. A felszínhez közelebbi járatokat táplálkozáshoz használja, ezért életmódjához képest gyakran jön a felszín közelébe.

A vakond túrásai sűrűn helyezkednek el, nem túl nagyok.
A vakond túrásai sűrűn helyezkednek el, nem túl nagyok.

 

Földikutya

A nyugati földikutya szintén védett, eszmei értéke viszont már 1 millió Ft. A sztyeppterületeket kedveli, viszont a nedves, mocsaras élőhelyeket nem. Itthon három fajával találkozhatunk, azonban nagyon ritka, kihalással veszélyeztetett. Bár főként növényi gyökereket fogyaszt, lakott területeken már alig fordul elő, ezért nem igazán kell tőle tartani. Ha megrágott sárgarépát találunk a kertben, akkor valószínűleg földikutyával vagy kószapocokkal van dolgunk.

Honnan ismerhető fel?

Soha nem hagyja el földalatti járatrendszerét, a vakondnál mélyebben helyezkednek el járatai. Általában 2 méterig is leás, de télen a 4 méter sem ritka. A járatok komplexek és hálózatosak. A túrása hasonlít a vakondéhoz, de nagyobb méretű.

Földikutya nagyméretű túrásai egymástól viszonylag távol esnek, gyakran egyenes vonalba rendezve. Jobbra egy megbontott járat és táplálékraktár (fent), valamint a földikutya redukált szemeivel (lent)
Földikutya nagyméretű túrásai egymástól viszonylag távol esnek, gyakran egyenes vonalba rendezve. Jobbra egy megbontott járat és táplálékraktár (fent), valamint a földikutya redukált szemeivel (lent)

 

Pocok

Régebben a vízpartok, mocsarak lakója volt, napjainkban inkább kertekben és művelt területeken fordul elő a közönséges kószapocok. Táplálékát magvak és gyökerek alkotják, és egy évben 3-4-szer is ellik. Szintén védett állat, eszmei értéke 500.000 Ft. A legtöbb kerti túrás felelőseként emlegetett földikutya helyett a legtöbb esetben a pocok áll. A nagy mértékben elszaporodott mezei pocok mezőgazdasági kártételét pedig senkinek nem kell már bemutatni.

Honnan ismerhető fel?

Járatrendszere a felszín közelében fut, túrásokkal tarkított. A járatok felfelé oválisak, a kiemelkedések kicsik. A túrás inkább egy földön tátongó lyukhoz hasonlít, amiből több irányba mutatnak jól látható járatok. Onnan is tudhatjuk, hogy vele van dolgunk, hogy a fűben hosszú, elágazásokkal tarkított útvonalakat is láthatunk.

Kószapocok kivezető nyílása: nincsenek túrások vagy csak ritkán (balra); A mezeipocok a szárazabb mezőgazdasági területeket kedveli, a fotón a kártétele látszik (jobbra)
Kószapocok kivezető nyílása: nincsenek túrások vagy csak ritkán (balra); A mezeipocok a szárazabb mezőgazdasági területeket kedveli, a fotón a kártétele látszik (jobbra)

 

Patkány

A vándorpatkány nagy családokban él, egész évben folyamatosan szaporodik. Almonként 7-11 utód várható.

Honnan ismerhető fel?

Föld alatt és fölött is él. Általában van egy fő be- és kijárat (kapu), ezen kívül van még legalább két vészkijárat. Mivel ezeket elrejtik a figyelő szemek elől, ezért, ha eldugott helyeken (pl: farakások alatt, védett kerítés tövében, kerti komposzt környékén) találunk ilyen túrásokat, akkor vándorpatkánnyal van dolgunk.

Vándorpatkány és ürüléke, amely főként a táplálkozóhelyek környékén gyakori
Vándorpatkány és ürüléke, amely főként a táplálkozóhelyek környékén gyakori

 

Mi a teendő, ha már vannak betolakodóink?

Igyekezzünk olyan módszert választani, ami nem veszélyezteti az állat életét. Már csak azért is, mert ha védett fajtával állunk szemben, súlyos pénzösszegeket is fizethetünk a kiirtásáért. Vakond ellen sok helyen alkalmazzák a törött üveg lyukba helyezését. Ez azonban csak szeles időben hatásos, mivel ekkor az üveg hangot ad ki (fütyül), ami elriasztja az állatot. Már kapható egy ezen elv alapján készült riasztó készülék, ami a vakondon kívül a patkányt és a pockot is távolt tartja. Másik lehetőség, hogy a borászatban használt kénlapot helyezünk a túrásokba, aminek a kellemetlen szagát nem viselik el a föld alatt élők. Ha pedig a legtermészetesebb utat szeretnénk választani, olyan növényt (pl: fokföldi fokhagyma) kell ültetni, aminek a szaga szintén kellemetlenül hat rájuk. A méreg alkalmazását nem ajánlott, hiszen a patkány óvatos állat, gyakran kikerüli. Arról nem is beszélve, hogy a haszonállataink és házi kedvenceink is veszélybe kerülhetnek a méreg miatt.

Készült az eletestudomany.hu cikke és fotói alapján.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A Nébih rágcsálóirtószer használatát engedélyezte ... A pocokinvázió megakadályozása érdekében többlet rágcsálóirtószer forgalomba hozatalát és felhasználását engedélyezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztons...
„Vonzástörvények” a veteményesben Tudta, hogy az irtószereknél praktikusabb és hasznosabb módja is van annak, ha el akarja űzni a csigákat, tetveket és egyéb kártevőket a veteményesből...
Helyes növénypárosítással a megfelelő fejlődésért... Biztosan sokan hallottak már az önvédő növénytársulásokról, amikor az egymás mellé vetett növények pozitívan befolyásolják egymás fejlődését. Ez nem e...
Vegyszer helyett madarakkal a kártevők ellen Gyümölcsösökben és szőlőültetvényekben eredményesen megtelepíthető madárfajokat vizsgáltak a Debreceni Egyetem (DE) hallgatói. A vizsgálat célja, hogy...
Karácsonyi könyvajánló: Kártevők elleni védekezés ... Keszthelyi Sándor kötete a növényevő kártevők elleni védekezés lehetőségeit foglalja össze. A könyvet olvasva a gazda áttekintést kap a jelen védekezé...
Egerek és patkányok az otthonunk környékén –... Magyarországon a patkány- és egérinvázió bizony igen gyakori jelenség. Az idei évben ráadásul régóta nem látott növekedés indult meg a kártékony rágc...