Ha ma körülnézünk a piacon, hektikus burgonyaárakkal találkozhatunk. Ami ma még 100 forint, a következő vásárlásnál már duplája vagy akár háromszorosa lesz. Mivel a piac átnyúlik a határokon, érdemes megnézni, miként állunk összevetve a nagy krumplis országokkal.
Hazai vetőburgonyás cégek állítják, hogy ősszel a szokásos mennyiséget rendelték be a termelők, majd tavasszal az érdeklődés visszaesett. Mi ennek az oka? A pandémiának köszönhetően a vendéglátás Európában tetszhalott állapotba került, az éttermek nem rendeltek, így felesleg halmozódott fel.
A nagy burgonyás cégek szabadulván a készleteiktől, nyomott áron jelentek meg a piacon – állapítja meg a magyarmezogazdasag.hu cikke. Mindez arra kényszerítette a magyar gazdákat, hogy akár olcsóbban is, de igyekezzenek kiüríteni a raktáraikat.
Ugyanakkor az idei évet nemzetközi szinten nézve elgondolkodtató, hogy a hűvös tavasz nem kedvezett a vetőburgonya előállítóknak. Nehezen keltek a gumók, s ha utol is érik magukat, kétséges, hogy a szezon végére elegendő mennyiségű és a választéknak megfelelő vetőburgonyával állnak rendelkezésre a fajtatulajdonosok.
Ráadásul az időjárás is megtréfálhatja az étkezési burgonyát előállító gazdákat, hiszen a hűvös tavasz miatt a növények lassan és vontatottan keltek, így könnyen megeshet, hogy a korai burgonya és a szabadföldi tételek összeérnek, s relatív dömping jelentkezik a piacon. Ezzel pedig azt a plusz bevételt bukják el, ami a koraiságból adódik.
Árérzékeny ágazatról van szó – szakmai körökben hiába sulykolják az ötéves átlagot –, a termelők könnyedén feladják, s váltanak általuk sikeresebbnek ítélt kultúrákra.