Kellemetlen ismerős – és alig ismert – kártevők dúlják a kertünket

A balconygardenweb.com nem kevesebb mint 50-féle gyakori kerti kártevő rövid bemutatására vállalkozott. Mindegyiknél kiemelve, hogyan lehet megszabadulni tőlük. Az összeállításban akad számunkra ismeretlen kártevő is bőven, így azok részletesebb bemutatásától eltekintettünk. Angolul jó tudók azonban „csemegézhetnek”: olyan kártevőkről is olvashatnak, amelyekről még nem is hallottak.

A kert minden zöld és növekvő dolog paradicsoma, de a kártevők számára is forró pont lehet, akik ingyen étkezésre vágynak. Akár zöldségeket, akár dísznövényeket termeszt, fontos, hogy ismerje a leggyakoribb kártevőket, amelyek kárt okozhatnak a kertjében.

 a kerti kártevők elleni védekezéshez elengedhetetlen az integrált növényvédelmi megközelítés alkalmazása, amely magában foglalja a probléma azonosítását, a populáció megfigyelését, és szükség esetén a kulturális, biológiai és kémiai védekezési módszerek kombinációjának alkalmazását
a kerti kártevők elleni védekezéshez elengedhetetlen az integrált növényvédelmi megközelítés alkalmazása, amely magában foglalja a probléma azonosítását, a populáció megfigyelését, és szükség esetén a kulturális, biológiai és kémiai védekezési módszerek kombinációjának alkalmazását (Fotó: Pixabay)

A 11 leggyakoribb

Csigák

Botanikai név: Pulmonata

Ezek a nyálkás lények előszeretettel rágcsálják a fiatal palántákat és leveleket, árulkodó lyukakat hagyva maguk után.

Ellenőrzésük módja: kézzel szedje ki őket, vagy használjon sörcsapdákat.

Levéltetvek

Botanikai név: Aphidoidea

Ezek az apró rovarok kiszívják a nedvet a növények leveleiből, amitől azok elhervadnak és megsárgulnak. Ragadós anyagot is ürítenek, amely vonzza a hangyákat, és elősegítheti a korompenész szaporodását.

Hogyan kell ellenük védekezni: mossuk le a növényeket erős vízpermettel, és ösztönözzük az őshonos ragadozókat, például a levéltetvek szúnyogait, csipkeszárnyúakat és katicabogarakat.

Pikkelyek

Botanikai név: Coccoidea

Ezek az apró, páncélos rovarok a növények nedvével táplálkoznak, sárgulást és satnya növekedést okozva. Gyakran dudorok formájában jelennek meg a növények szárán vagy levelein, és nehéz lehet őket megfékezni.

Hogyan kell ellenük védekezni? Metssze meg a fertőzött részeket, ösztönözze az őshonos ragadozókat, és használjon nyugalmi vagy nyári olajos permetszereket.

Thripsek

Botanikai név: Thysanoptera

Ezek az apró, karcsú rovarok a levelek nedvével táplálkoznak, ezüstös csíkokat és torz növekedést okozva. Vírusokat is átvihetnek a növényekre.

Hogyan kell ellenük védekezni: használjon rovarölő szappant vagy kertészeti olajat!

Hernyók

Növényi neve: Lepidoptera

Ezek a falánk lények gyorsan lombtalaníthatják a növényt, és csak szárakat és gallyakat hagynak maguk után. Figyeljünk a leveleken lévő lyukakra és a gubók jelenlétére.

Hogyan kell védekezni? Ösztönözze az őshonos ragadozók és élősködők jelenlétét, és szedje kézzel.

Vágóférgek

Botanikai név: Noctuidae

Ezek a szürke vagy barna hernyók a talajban élnek, és a fiatal palánták szárán táplálkoznak, a talaj szintjén levágva azokat.

Hogyan kell ellenük védekezni? Használjon vágóféreg-nyakörvet az átültetett növényeken és kézzel szedje ki őket.

Pólyaatkák

Botanikai név: Tetranychidae

Ezek az apró, pókszerű kártevők a levelek nedvével táplálkoznak, sárga pettyezettséget és satnya növekedést okozva. Különösen meleg, száraz időben jelentenek problémát, és gyorsan szaporodnak, így a fertőzéseket nehéz megfékezni.

Hogyan kell ellene védekezni? Használjon rovarölő szappant vagy kertészeti olajat.

Fülbemászók

Botanikai név: Dermaptera

Ezek a jellegzetes rovarok különféle kerti növényekkel, köztük virágokkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel táplálkoznak. A szárak és levelek rágásával a palántákat is károsíthatják.

Hogyan kell ellenük védekezni? Használjunk rovarölő szappant vagy csapdákat!

Tökbogarak

Botanikai név:   Anasa tristis

Ezek a nagy, szürkésbarna rovarok az uborka- és tökfélék családjába tartozó növények nedvével táplálkoznak, ami a levelek sárgulását és hervadását okozza. Növényi betegségeket is terjeszthetnek.

Ellenőrzés módja: kézzel szedje le őket, vagy használjon rovarölő szappant.

Uborkabogarak

Botanikai név: Diabrotica spp.

Ezek az apró, sárga és fekete bogarak az uborka-, tök- és dinnyenövények levelein, szárán és termésén táplálkoznak, jelentős károkat okozva és csökkentve a terméshozamot. Ez az egyik leggyakoribb kertünk gyakori kártevőinek típusai.

Hogyan kell ellene védekezni: Használhatja a Neem olajat, egy természetes rovarölőszert. Permetezze a növényekre a bogarak elriasztására.

Káposztakukacok

Botanikai neve: Delia radicum

A káposztamolyok a káposztafélék családjába tartozó növényeket, különösen a kínai káposztát károsító kártevők, amelyek egész Észak-Amerikában előfordulnak.

Hogyan kell ellenük védekezni? A növény gyökereit égetéssel szabadítsuk meg, és szórjunk fahamut vagy pirospaprikaport a szárak köré, hogy akadályt képezzen.

És a többi, felsorolásszerűen…

Héjpoloskák

Fehérlegyek

Japán bogarak

Káposztahurok

Hangyák

Szöcskék

Paradicsomszarvacskák

Levélbányászok

Bolhás bogarak

Gombaszúnyogok

Levéltetvek

Fűrészlegyek

Büdösbogarak

Pillbogarak

Szőlőskabóca

Tűzhangyák

Sárgarépalárva

Burgonyabogár

Darazsak

Drótférgek

Oroszlántetvek

Százlábúak

Woodlice

Darulégy

Vakondtücsök

Tökszőlő-fertőzés

Tarka növényi poloska

Cikádák

Levélteknősök

Pókhálós férgek

Lóhereatkák

Darazsak

Almamoly

Négyvonalas növényi poloska

Csípőspoloskák

Szúnyoglárva

Következtetés

Összességében elmondható, hogy a kerti kártevők elleni védekezéshez elengedhetetlen az integrált növényvédelmi megközelítés alkalmazása, amely magában foglalja a probléma azonosítását, a populáció megfigyelését, és szükség esetén a kulturális, biológiai és kémiai védekezési módszerek kombinációjának alkalmazását.

A széles spektrumú rovarölő szerek használatának elkerülése, valamint a hasznos rovarok és természetes ragadozók jelenlétének ösztönzése szintén segíthet fenntartani az egészséges és kiegyensúlyozott ökoszisztémát a kertben.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...