Át kell térnünk a tevetenyésztésre?

Nem, a helyzet korántsem ilyen siralmas. A klímaváltozás hatására fél évszázad alatt 1 fokkal emelkedett a bolygó átlaghőmérséklete, de ha megfelelően felkészül erre a mezőgazdaság, továbbra is lehet termeszteni ugyanazokat a növényeket, mint eddig.

A gleccserek olvadnak, a pólusok jégtakarói is fokozatosan tűnnek el. Ez a hőmérsékletemelkedés szemmel látható következménye. A Kárpát-medencében ezt a változást hatványozottan érzékeljük a földrajzi fekvésből adódóan. Az átlag 12 trópusi napból rövid időn belül akár a többszöröse is előfordulhat hazánkban. Erre a mezőgazdaságnak is fel kell készülnie.

A klímaváltozás nem feltétlenül jelenti azt, hogy folyamatosan magasabb lesz a hőmérséklet, inkább a szélsőségek lesznek egyre inkább jelen. Többször fog előfordulni aszályos időszak és nedvesebb időszak, illetve ezek váltakozásához kell megfelelően tudni alkalmazkodni.

Folyópartok gazdái, készüljenek!

Bizonyított, hogy az elmúlt években az árvizek alkalmával mért legmagasabb vízszintek 1 méterrel emelkedtek. Fontos lehet ezért a töltések megerősítése és magasítása, továbbá új víztározók építésére is több forrást kell biztosítani. Az új tárazók létrehozásával lehetőség lenne nagyobb mennyiségű víz eltárolására, melyet később, az aszályos időszakban öntözésre lehetne használni.

Érdekli a téma?
Ha szeretne többet megtudni az éghajlatváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról, jöjjön el a Gazdag Gazda Konferenciasorozat valamely állomására szeptemberben!
Részletes program és kedvezményes jelentkezés a http://www.magro.hu/ konferencia/ oldalon.
A fúrt kút sem jelent életbiztosítást

A fúrt kutakkal rendelkező gazdáknak könnyű dolguk van, mondják sokan, pedig nem feltétlenül van így. A Duna-Tisza közén az öntözésre használt kutak jelentős részében folyamatosan apad a vízszint, egyre nehezebben lehet öntözni és egyre kevesebbet.

A kerekes öntözőrendszer is egy jó alternatíva, csak legyen hozzá elegendő víz
A kerekes öntözőrendszer is egy jó alternatíva, csak legyen hozzá elegendő víz

 

Mindenkit aggaszt, pedig eddig nem volt káros

Furcsa dolog ez a klímaváltozás. A csapból is a negatív hatásai folynak, de némely gazda másként vélekedik erről. Van, aki szerint például az előző hidegfronttal járó hatalmas esőzések a legjobbkor jöttek a kukoricának, és részben ennek köszönhetően akár 8 millió tonna kukoricát is betakaríthatnak a magyar gazdák a földekről.

Mások szerint csak meg kell nézni az elmúlt öt évet és abból kell levonni a tanulságot. Az 5 évben 1 aszályos év volt, a többi év esetén a csapadék mennyiségén túl a csapadék eloszlása is ideális volt, így a klímaváltozás egyelőre a gazdák mellett áll, legalábbis hazánkban.

Ettől függetlenül néhány növénykultúra esetében elengedhetetlen az öntözés. Ilyen növények például a cukorrépa, a csemegekukorica, valamint minden zöldségféle.

Mennyi az annyi?

Magyarországon jelenleg 100 ezer hektáron végeznek öntözéses növénytermesztést a gazdák. Szakértők szerint ennek a területnek a négyszeresét lehetne gazdaságosan öntözés alá vonni, persze ehhez szükség van fejlesztésekre. Többek között a Duna és a Tisza mentén is új víztározókat kellene építeni, valamint a Sió-völgyben is létre kellene hozni hozzá 1-2 új víztározót.

Érdekesség
A Sió-menti új víztározók megépítésével és használatba vételével a térség mezőgazdasága 30-40 milliárd forintos plusz bevételre tehetne szert!

 

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 48. hét Norvégia is besegít hazánknak a klímaváltozásra való felkészülésben, elkészült az új agrárstratégia, vírus akadályozza a fehérorosz élőállat exportot,...
5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, vala...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...