„Kedves krumplibogár, szíveskedjék eltávozni a veteményemből és másutt keresni táplálékot!”

A címhez hasonló mondat ember száját még aligha hagyta el, sokkal inkább azonnal elkezdik keresni a kevésbé vonzó külsejű kártevők végleges eltávolításának, kiirtásának lehetőségét. Pedig léteznek finomabb módszerek is arra, hogy elvegyük a bogarak kedvét a dézsmálástól.

Például alaposan megnehezíthetjük a dolgukat a kertben május közepén megjelenő krumplibogaraknak azzal, ha a burgonyaágyásokat az előző évitől minél messzebbre alakítjuk ki. Az őszi és tavaszi kapálással is csökkenthetjük a jelenlétüket.

Az ágyások távoli kialakításán, valamint az őszi és tavaszi kapáláson kívül ugyancsak hatékony, ha a sorközöket és körben az ágyást szalmával takarjuk
Az ágyások távoli kialakításán, valamint az őszi és tavaszi kapáláson kívül ugyancsak hatékony, ha a sorközöket és körben az ágyást szalmával takarjuk (Fotó: Pixabay)

Rábízhatjuk a tyúkokra is

A krumplibogarat úgy ritkíthatjuk a legegyszerűbben, ha hajnalban összefogdossuk őket, vagy a tyúkokra bízzuk ezt a munkát, ha tartunk baromfit a kertben.

Először az áttelelt bogarak keresnek maguknak táplálékot, amit a földön gyalogolva közelítenek meg, ritkán röpülnek.

Az ágyások távoli kialakításán, valamint az őszi és tavaszi kapáláson kívül ugyancsak hatékony, ha a sorközöket és körben az ágyást szalmával takarjuk, mert az megnehezíti a bogár mozgását, és kedvező mikroklímát teremt a lárvákat szívesen fogyasztó futóbogaraknak.

Bogárfogó árok

A korai betelepedés meggátlására alkalmas még az úgynevezett bogárfogó árok, amit az ágyás körül, 45 fokos dőlésszögű parttal alakítsunk ki és béleljük ki műanyag fóliával.

A belegyalogoló bogarak zöme nem tud kimászni belőle.

Ide rázhatjuk le a már burgonyára jutott kártevő bogarakat és lárvákat is. Ezek kis zavarásra is a földre vetik magukat. A sorközökbe ültetett bab, fokhagyma vagy torma némileg riasztja a bogarakat.

Azt is ajánlják, hogy ültessünk néhány tő padlizsánt a burgonyától távolabb, mert azt szívesebben fogyasztja a krumplibogár, így az elsőként megjelenő egyedek ott gyűlnek össze, és megfoghatjuk őket. Tápnövénye még a burgonya és a padlizsán mellett a paradicsom, az ördögcérna, a földicseresznye, a nadragulya és a beléndek, bár ez utóbbi két mérgező növényt valószínűleg nem tűrjük meg a kertben.

Biológiai növényvédő szerekkel inkább a kis lárvák ellen lehet védekezni.

Azadiraktin és spinozad

A neem-fa terméséből sajtolt olaj hatóanyaga, az azadiraktin felszívódik a növények levelébe, és az abból fogyasztó lárvák átalakulását akadályozza meg, mert gátolja a kitinszintézist. Hatása csak néhány napig tart, a veszélyes időszakban rendszeresen ismételni kell a védekezést.

A krumplibogár rendkívül szapora, egy nőstény több száz narancssárga petét rak 20-30-as csoportokban a tápnövények levelének fonákjára
A krumplibogár rendkívül szapora, egy nőstény több száz narancssárga petét rak 20-30-as csoportokban a tápnövények levelének fonákjára (Fotó: Pixabay)

A másik biológiai készítményt egy talajlakó baktériumból állítják elő. A spinozad hatóanyagú készítményt (Laser Duplo) a kis lárvák ellen időzítve kell először használni, aztán 7-10 naponként ismételni a permetezést. 

Az érési táplálkozást folytató bogarak falánkabbak

A krumplibogár rendkívül szapora, egy nőstény több száz narancssárga petét rak 20-30-as csoportokban a tápnövények levelének fonákjára. A kikelő lárvák csoportosan rágnak, majd szétszélednek. Teljes kifejlődésük 2-3 hét, azután a földben bábozódnak. Hazánkban két nemzedék fejlődik. Az érési táplálkozást folytató bogarak sokkal falánkabbak, mint a lárvák, ezért is ajánlott hatékonyan fellépni ellenük.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A pattogós lepkekabóca Önnek is ismerős a parkok és kertek növényein előforduló, fehéres, vattaszerű bevonat? Vagy az apró, ide-oda röpködő bogarak? Most megtudhatja, mi is ...
Veszélyben egy kontinens kukoricatermése A bagolylepkék már jó ideje megkeserítik a kukoricával foglalkozó gazdálkodók életét. Évről-évre képesek a kártevők komoly károkat okozni a világ bárm...
Idén is „lerohanják” a kerteket a spanyolcsigák... A meztelen csiga – más néven spanyolcsiga – az utóbbi években egyre több kárt okoz hazánk kertészeti kultúráiban is. Kiskertekben gazdálkodók és nagy ...
Krumplibogár-katasztrófa Kónyban, több tízezer pél... Krumplibogár-invázióval küzdöttek a Győr-Moson-Sopron megyei Kóny kerttulajdonosai. Tömegével lepték el ugyanis földjeiket a bogarak és szinte mindent...
Drasztikusan visszaütött, hogy tömegével pusztítot... Nagyon kevesen mertek szembeszállni Mao Ce-tung, a Kínai Népköztársaság egykori teljhatalmú vezetőjének akaratával, de az állatvilágban akadtak olyan...
Biotechnológiával irthatják ki a burgonyabogarakat... Olyan biológiai kártevőirtó megoldáson dolgozik egy vegyipari és biotechnológiai cég, amely csak egyetlen kiválasztott faj egyedeit pusztítja el, min...