Karácsony aszú nélkül? Na, még mit ne!

A Szupermenta legutóbbi terméktesztje az ötputtonyos aszúborokat vette górcső alá. Mielőtt a vizsgálat eredményét összegeznénk, tisztázzuk, hogy mit is nevezhetünk aszúnak és miért kívánkozik a karácsonyi asztalra…

Az tokaji borvidék klímája az, ami kimondottan kedvez az aszúképződésnek. A nemes rothadás során, a Botrytis cinerea az érett szőlőn elszaporodik és egy különleges túlérési folyamatot indít be. Ahogy a nemesen rothadt szőlőszem elveszíti víztartalmának jelentős részét, magas cukorkoncentrációt ér el, a savtartalom, savösszetétel is megváltozik, hiszen a nemes penész egyes savakat lebont, másokat pedig termel. Például ilyen, az aszúsodás során keletkező sav a glükonsav, melynek értéke fontos indikátora a botritiszes tevékenységnek. Ugyanúgy az emelkedett glicerintartalom, amely szintén a Botrytis cinerea tevékenységére vezethető vissza. Az aszú egyediségért egyrészt a nemes penész, másrészt az előállítása felel. A tőkén aszúsodott és szüretkor kizárólag kézzel szedett szőlőbogyókat, aszúszemeket azonos évjáratú mustban, részben erjedt szőlőmustban, még erjedésben lévő újborban vagy borban áztatják, ennek eredményeképpen kioldódó botritiszes aromák gazdagítják és egyedivé teszik az aszú karakterét. Ezt követően minimum 18 hónapig fahordóban  érlelik, legkorábban a szüretet követő harmadik év január 1-jét követően hozható forgalomba. Szigorán kötött, hogy aszúbor csak Furmintból, Hárslevelűből, Kabarból, Kövérszőlőből, Sárgamuskotályból és Zétából készíthető.

Fotó: Pixabay

A minőség javítása érdekében 2013-ban szigorították az aszúborokra vonatkozó szabályokat, e szerint, csak azok a borok nevezhetők tokaji aszúnak, amelyeknek a természetes cukortartalma minimum 120 gramm/liter. Ez a szabályozás döntött arról is, hogy nem kötelező a puttonyszám feltüntetése a címkén, így a 3, 4, 5 és 6 puttonyos aszúk mellett ún. puttonytalanokkal is találkozhatunk. A Szupermenta a tesztben azonban csak olyan ötputtonyos aszúborokat vizsgált, amelyeken feltüntették a puttonyszámot. 17 ötputtonyos, 2016-2018-as évjáratú aszúbort választottak tesztelésre. A vizsgálatba egy 2014-es évjáratú aszú is bekerült, azonban az eltérő évjárat miatt, szakmai okokból az összehasonlításba nem került be a termék. Mindegyik palack 0,5 literes kiszerelésű volt, minősítésüket tekintve pedig oltalom alatt álló eredetmegjelölésűek. A vizsgálat kiterjedt pl. az alkohol-, cukor-, extrakt- és hamutartalomra, de elemezték többek között a tételek  pH-értékét, metanol, glicerin, magasabb rendű alkoholtartalmát is. A mért glicerin és glükonsavértékek megmutatták, hogy a termékek nemes rothadáson átesett szőlők felhasználásával készültek.

Az aszúborok esetében az egyik legfontosabb paraméter a cukortartalom. A  laboratóriumi vizsgálatok alapján – mérési bizonytalanság figyelembe vételével – elmondható, hogy minden tétel megfelelt az előírásoknak. Az aszúborok minimális összes alkoholtartalma 19 százalék, a tényleges alkoholtartalma pedig min. 9 százalék. A Szupermenta tesztben résztvevő aszúborok alkoholtartalma, a jelölésük szerint 10 és 12,5 százalék között volt. Sokan nem tudják, hogy a palackok címkéje hasznos információkat tartalmaz, többek között a  Nébih által kiadott forgalomba hozatali azonosítót is. Az azonosító segítségével a Nébih Navigátor ingyenes alkalmazása lehetőséget nyújt a termék pontos adatainak azonosítására is. A vizsgált palackok jelölése minden szempontból megfelelt az előírásoknak.

Kedveltségi vizsgálat

A hatósági és laboratóriumi vizsgálat mellett a kedveltségi teszt is elkészült. Szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozták a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelent a végeredményben. A végső rangsor a résztvevők által megkóstolt és értékelt 17 ötputtonyos, 2016-2018-as évjáratú tokaji aszúborból állt össze. Az értékelés most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, a tesztelők nem tudták, mely sorszám, mely pincészet borához kapcsolódik. A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz és zamatintenzitás, illetve az összbenyomás volt. Első helyen a Pauleczki Tokaji Muscat Lunel Aszú végzett, második, Sárga Borház Tokaji Aszú, a bronzérmet a SZM Sommelier Tokaji Aszú érdemelte ki.

Forrás: Nébih

Share Button

Kapcsolódó cikkek

1,5 millió eurós támogatási keretösszeg a borászat... 2013. augusztus 7-től lépett hatályba a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásá...
Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Tiltólistán az olasz bor? 15 helyett hamarosan 90 napig vizsgálódhat a NÉBIH, mielőtt kiadja egy import borszállítmány forgalomba hozatali engedélyét. A magyar hatóság távol ta...
Újabb növényvédő szer került tiltólistára A kisalfold.hu információi szerint Magyarországon nem engedélyezett rovarölő hatóanyagot tartalmazó gombaölő növényvédő szer forgalmazását tiltotta me...
Rendelet készül az import borok azonosíthatósága é... Rendelet készül az import borok egyértelmű azonosíthatósága érdekében, várhatóan a rendeletre a napokban minden szükséges aláírás rákerül - mondta az ...
Eddig nem volt könnyű éve a szőlőtermelőknek Nem kedvezett az idei év a szőlősgazdáknak, ugyanis az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt jelentősen elszaporodtak a szőlő kártevői és kórokozói....