KAP – négy fontos kiadvány is megjelent az elmúlt hetekben

Átfogó kiadvány készült az Agro-ökológiai Programról (AÖP), és ugyancsak elérhető az AM és a NAK közös kiadványa a 2023-2027 közötti támogatási időszakban érvényes termeléshez kötött támogatások szabályairól. Megjelent a NAK és az AM közös kiadványa a feltételesség érvényes szabályrendszeréről. Március elején pedig egy rövid összefoglaló is napvilágot látott a közös agrárpolitika támogatásairól.

A Közös Agrárpolitika 2023-2027-es időszakában számos új előírással, gyakorlattal és támogatási lehetőséggel kell megismerkedniük a hazai termelőknek.

A 2015-től érvényes Közös Agrárpolitikában megjelenő számos újdonság között meghatározó és Magyarország számára kiemelt jelentőségű a tagállami mozgástér keretében kialakítható, termeléshez kötött támogatások rendszere.
A 2015-től érvényes Közös Agrárpolitikában megjelenő számos újdonság között meghatározó és Magyarország számára kiemelt jelentőségű a tagállami mozgástér keretében kialakítható, termeléshez kötött támogatások rendszere. (Fotó: Pixabay)

A megfelelő tájékoztatás érdekében, az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös munkája eredményeként egy átfogó kiadvány készült, amelynek segítségével az Agro-ökológiai Programról (AÖP) informálódhatnak az érdeklődők. Az Agro-ökológiai Program az új KAP támogatási keretrendszerének talán legfontosabb I. pilléres, önkéntes támogatási eleme.

Termeléshez kötött támogatások

A 2015-től érvényes Közös Agrárpolitikában megjelenő számos újdonság között meghatározó és Magyarország számára kiemelt jelentőségű a tagállami mozgástér keretében kialakítható, termeléshez kötött támogatások rendszere.

A termeléshez kötött támogatások összetett szabályrendszerét foglalja össze az AM és a NAK új kiadványa „Termeléshez kötött támogatások” címmel. Ez az általános információk mellett sorra veszi a növénytermesztéshez, illetve az állattenyésztéshez tartozó termeléshez kötött támogatásokat is

Miután az Európai Bizottság elfogadta hazánk uniós Közös Agrárpolitikával kapcsolatos Stratégiai Tervét, zöld utat kapott a magyar agrárium versenyképességének fokozását biztosító támogatáspolitika. Az új ciklusban a területalapú támogatások változnak, egy egymásra épülő rendszert alkotva.

A legalsó szinten a támogatható terület fogalmának bővülése helyezkedik el, ez lehetőséget ad arra, hogy olyan területek is beszámolhatók legyenek a gazdálkodók számára a támogatásba, amik eddig nem voltak jelölhetők az egységes kérelemben, vagy a helyszíni ellenőrzés során kerültek kizárásra a támogatható területből, mint például a mezővédő erdősávok, a fás cserjés sávok, a belvízzel borított területek.

Fenntarthatósági feltételrendszer

Az alaptámogatáshoz, hivatalos nevén „a fenntarthatóságot elősegítő, alapszintű jövedelemtámogatás” átfogó fenntarthatósági feltételrendszer társul. Ez ötvözi a kölcsönös megfeleltetést és a zöldítés bizonyos elemeit. E feltételrendszert foglalja össze az NAK és az AM új kiadványa „A Feltételesség szabályrendszere a 2023-2027-es támogatási időszakban” címmel.

A Közös Agrárpolitika (KAP) 2023-tól kezdődő időszakát Magyarország Stratégiai Terve alapozza meg, amely 2027-ig szabályozza a támogatások feltételrendszerét.

Hazánk Stratégiai Tervének Európai Bizottság általi 2022. november 7-i elfogadása egyrészt azt jelenti, hogy a finanszírozási források 2023-tól rendelkezésre állnak a magyar agrárium számára, másrészt pedig, hogy a kormány által abban foglalt célok és intézkedések alkalmasak a bizottsági elvárások teljesítésére.

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott a fenntarthatóság az új agrárpolitika kialakításában, amely a támogatásokkal kapcsolatban is változásokat vont maga után. A Közös Agrárpolitika 2023-2027 kiadványban az új támogatási rendszert és a rendelkezésre álló pénzügyi kereteket foglalta össze a NAK a könnyebb áttekintés érdekében.

(Forrás: kap.mnvh.eu/publications)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Belehúzott a növénytermesztés – Az 50. hét egyben... Beerősített idén a növénytermesztés, jó üzletnek tűnik a mezőgazdaság, fáradhatatlanul építjük az agrárkapcsolatokat, támogatások özönlik el az agrárs...
A Közös Agrárpolitika 2014-2020-as időszakának kil... Agrár helyzetértékelés – új KAP-támogatások címmel indult az AgromashExpo csütörtöki napján a szakmai programok sora 10 órakor. A programot Petőházi T...
Közel 600 milliárd Ft-tal több támogatás Magyarors... A Magyarországra jutó uniós agrártámogatások 1,9 milliárd euróval (587 milliárd forinttal) nőnek a 2014 és 2020 közötti időszakban, ezen belül elsősor...
Agrártámogatási rendszer átalakítása – szeri... A mezőgazdaság ellen végrehajtott „terrortámadásnak” nevezte Horváth Gábor a MOSZ elnöke a területalapú támogatások rendszerének átalakítását. A Piac ...
Megérkezett az agrártámogatások átalakításáról szó... Már Ön is elolvashatja az új agrártámogatási rendszerről szóló rendeletet a Magyar Közlöny csütörtöki számában. Az egységes területalapú támogatás öss...
Támogatásokon innen és túl Nem rosszak a terméshozamok, de az eső még gondot okozhat; élen járunk agrárkutatásban; megmentik az almatermelőket; több támogatás kerül a mezőgazdas...