Kalandos úton jött az alapanyag – gin után rum is készül Tárnokrétiben

Legalább 4000-féle gin van a világon, amit nagy tisztaságú gabonaszeszből kell készíteni. Ezek legfőbb aromahordozója a boróka. Ezenkívül minden főzőmester azt tesz bele, amit jónak lát. Egyre több pálinkafőző próbálkozik kisebb-nagyobb sikerrel ginfőzéssel hazánkban is, számuk mára megközelíti a negyvenet. Győr-Moson-Sopron megyében is számos főzde készít saját recept alapján házi gint.

Néhány éve igen nagy kultúrája lett Magyarországon is a ginkészítésnek. A legtöbben tonikkal vagy koktélokba keverve fogyasztják. A Réti Pálinkaház a ginkészítés után most lefőzte a régió első rumját.

 Az első tavaszra hangolt citrom-bodzavirág, a második őszi hangulatú, amit Irsai Olivér szőlővel készítettünk el. A harmadik a sorban a téli ízvilágot képviseli, került bele alma, füge, fahéj és narancs.
Az első tavaszra hangolt citrom-bodzavirág, a második őszi hangulatú, amit Irsai Olivér szőlővel készítettünk el. A harmadik a sorban a téli ízvilágot képviseli, került bele alma, füge, fahéj és narancs. (Fotó: Pixabay)

– Egyre többen vannak azok, akik szerint a pálinka túl erős. Így arra gondoltunk, hogy megpróbáljuk a ginfőzést, mert koktélokba keverve vagy csak tonikkal felöntve már sokkal könnyedebb. A recept nem könnyű, mert a borókaalap nagyon erős fűszer, és tartottunk attól, hogy túlzásba visszük. Azonban annyira jól sikerült az első főzés, hogy mára ötfajta található meg a főzde palettáján – mondta el a Kisalföldnek nyilatkozva Nagy Szilárd, a Réti Pálinkaház főzőmestere és tulajdonosa.

Tomi Rockytól a Viperáig

– Az R1, R2, R3 és az R4 a négy évszakot jelképezi. Az első tavaszra hangolt citrom-bodzavirág, a második őszi hangulatú, amit Irsai Olivér szőlővel készítettünk el. A harmadik a sorban a téli ízvilágot képviseli, került bele alma, füge, fahéj és narancs. A karácsonyi vásárokon nagy sikert aratott, készült belőle forralt gin is. Ezt Győrben is megkóstolhatták a Széchenyi téren.

A negyediket a legtöbben Tomi Rocky ginként ismerik, ezt a győri paraúszónak főztük. Mivel ez a nyári ízjegyeket hordozza, így teljes lett a paletta. Emellett az ötödik ginünk a Vipera nevet kapta a védett rákosi vipera után. Ez egyben egy hansági specialitás is, és az erre járó turistáknak készítettük. Ízében birses-gyömbéres, de nem kell aggódni, nem csíp, nem mar – fejtette ki Nagy Szilárdné Viktória, a Réti Pálinkaház ügyvezetője.

A régió első rumja a Réti Szirén nevet kapta

– Tavaly elkezdtünk azon gondolkodni, hogy a gin mellett még milyen jó koktélalapot készíthetnénk. Nagyon sok rumalapú itallal találkoztunk, ezért úgy döntöttünk, belevágunk, és elkészítjük a sajátunkat. A recept nem is olyan bonyolult, cukornádléből vagy a cukorgyártáskor keletkezett melaszból főzik. A legtöbben az utóbbit használják, így megpróbáltunk mi is melaszt szerezni – emelte ki Nagy Szilárd.

– Tudtuk, hogy van már két cég, akik készítenek kézműves rumot hazánkban, ezért azt hittük, biztosan lesz, aki az alapanyagot szállítja nekünk. Végül egy németországi kikötőben találtunk rá, Dél-Amerika cukornádültetvényeiről hosszú, rejtélyes úton jutott el hozzánk a sűrű, ragadós melasz. A cefrézése viszont nagyon nehéz, meleg, már-már karibi hőmérsékleten kell erjeszteni. Előnye viszont, hogy gyorsan elkészül – tette hozzá Nagy Szilárdné Viktória.

Csábító és veszedelmes ital lett

A Réti Pálinkaház tulajdonosai elsősorban koktélalapanyagnak készítették, ezért is döntöttek a fehér rum mellett. A barna változatát már hosszabb ideig hordóban kell érlelni. A Kisalföld munkatársai is megkóstolhatták a megye első rumját, és meglepődve tapasztalták, hogy mekkora különbség van azokhoz képest, amiket eddig kóstoltak. Sokkal mélyebb, édesebb és ízesebb, mint az üzletekben kapható külföldi változatok.

– A régió első rumja a Réti Szirén nevet kapta, mert egy igazán kellemes, csábító és veszedelmes ital lett, ugyanakkor a kalózok egykori kedvence is – hangsúlyozta Viktória, akitől azt is megtudta a Kisalföld újságírója, hogy a hideg estéken remek rumpuncs és bombardino is készíthető belőle. A Réti Pálinkaház tulajdonosai a recepteket Facebook-oldalukon is megosztották, így még hangulatosabbá tették az adventi estéket.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Milliós károk helyett százezres felújítás „Szépülő gazdaság” sorozatunkban praktikus tanácsokat gyűjtünk össze azon olvasóinknak, akik gazdaságuk fejlesztésére készülnek. Első javaslatunk: kez...
Mezőgazdasági épületek felújítása, utólagos hőszig... Figyelem: szakember igénybe vétele elengedhetetlen, de nem árt, ha magunk is tisztában vagyunk azzal, milyen megoldások közül választhatunk, ha állatt...
Energetikai felújítások a mezőgazdaságban – ... Jelentős energia megtakarításról számoltak be a ’70-es években épült, és 2008-ban a Hoesch Planeel® Siding sávos burkolatával szinte passzívházzá alak...
Sürgős segítségre van szüksége a mezőgazdaságnak?... Az AGRO.bio Hungary Kft sajtótájékoztatóján jártunk, ahol a cég vezetői és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa ismertette meg velünk a je...
Amikor igény az épületen belüli speciális körülmén... Mezőgazdasági termények tárolása, élelmiszer feldolgozás során gyakran elvárás az épületen belüli, az átlagostól eltérő klíma kialakítása. Különleges ...