Jön a határidő, nagy bírságot kockáztatnak a halogató magyar vállalatok

A koronavírus-járvány miatt ugyan egyéves haladékot kaptak a magyar vállalkozások a nagyobb teljesítményű berendezéseik fogyasztási almérővel történő felszerelése alól, a kitolt határidő azonban vészesen közeleg és sokan még csak most kapnak észbe és ismerkednek az elvárásokkal. Pedig érdemes tájékozódni és időben lépni, mert aki nem teszi, jelentős bírságot is kockáztat. Az uniós klímacélok betartása miatt kötelezően előírt beruházás ugyanakkor nem kidobott pénz: az energiamegtakarításnak köszönhetően sokat spórolhatnak a vállalkozások.

Tavaly januárban jelent meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendelete a fogyasztási almérők kötelező felszereléséről. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy valamennyi magyarországi iparvállalatnál és termelőcégnél vagy mezőgazdasági vállalkozásnál, gazdaságnál mérni kell a gépek áramfogyasztását. Elsőként a 100 kW, később pedig már az 50 kW és annál nagyobb névleges teljesítményű gépek is ebbe a körbe tartoznak.

A rendelet azokra vonatkozik, akik

  • igénybe vettek energiahatékonysági társasági adókedvezményt,
  • vagy nagyobb fogyasztásuk miatt eleve a szabályozási hatáskörbe esnek, vagyis kötelező energetikai szakreferenst alkalmazniuk.

Ez 400 000 kWh villamos energiát és 100 000 köbméter földgázt vagy 3 400 GJ hőmennyiséget elfogyasztó cégeket jelent, tehát nagyjából azokat, akik havi 1 millió forint felett költenek energiára – írta meg a napi.hu.

Almérővel – amelynek hibahatára legfeljebb 3 százalék – csak az elektromos áramot fogyasztó gépeket kell mérni. 2022-től ide tartoznak a 100 kW feletti névleges teljesítményű önálló villamos berendezések (különösen a kompresszorok, motorok, szivattyúk, egyéb hajtások és technológiai berendezések), a 140 kW feletti névleges elektromos teljesítményű hőtermelő és klímaberendezések. Később ezek az alsó határként megszabott számok 50, illetve 70 kW-ra csökkennek. Kivételt jelentenek azok a gépek, amelyek kevesebb, mint évi 2000 órát működnek, de ezt az üzemeltetőnek kell bizonyítania.

Az új szabályozás jelentős előrelépés, mivel korábban egyáltalán nem volt kötelező az energiafogyasztás mérése. Az ISO50001-es szabvány egyes pontjainak való megfeleléshez az is elegendő volt, hogy valaki akár egy kockás füzetben vezesse az egyes mérők adatait és ezt megőrizze, elemezze.

A szabvány célkitűzése azonban ezen túlmutat: folyamatosan figyelni kell az egyes berendezések fogyasztását és beavatkozni, ha szükséges. Ezt erősíti a MEKH rendelete, amely lépésre kényszeríti a cégeket, mindez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy az EU teljesíteni tudja korábban vállalt klímacéljait. 2021-ben már kifinomultabban kellene monitorozni a cégek fogyasztását annál, minthogy, a villanyszámlán megnézik mire fizetnek.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Jön a kötelező energiamonitoring a mezőgazdasági c... Almérési rendelet a mezőgazdasági cégeknél, előírások, lehetséges büntetések, hogyan csináld jól. 2021-től a gazdálkodó szervezetek a 1/2020.(I.16...
A tapasztalat alapú gazdálkodás helyett az adatala... Pályázati források révén most mindenki előtt adott a lehetőség, hogy digitalizálja a mezőgazdasági munkafolyamatait. Ehhez a problémás területek azon...