Jobb lehet a jövő, ha kukorica helyett cirok lesz a magyar földeken?

Jó alternatívája lehet a kukoricának a cirok a száraz kontinentális éghajlaton, illetve az aszályra hajlamos területeken. A cirok szárazságtűrése kiemelkedő, ráadásul a változó klimatikus körülmények között jövedelmezőbb is lehet a kukoricánál. Magyarországon 1970 és 2000 között 80-100 ezer hektáron termesztettek cirkot, de ezt követően a területe jelentősen visszaesett a birtokszerkezet átalakítása, a korszerűtlen fajták/hibridek, és a nagyüzemi állattartó telepek megszűnése miatt. Jelenleg 20-22 ezer hektáron termesztik, de a vetésterülete évről-évre dinamikusan emelkedik.

Több témát is átbeszélt a közelmúltban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos növénytermesztési beszállítóipari alosztálya, ezek között a ciroktermesztés jelenéről és fejlesztési lehetőségeiről is szó esett. A NAK anyagát szemléztük. Míg több, más növénykultúrára kedvezőtlenül hat a klímaváltozás, addig a cirok vetésterületének növekedése a hőmérséklet emelkedésének is köszönhető. Ugyanis jó szárazságtűrése miatt az aszályra hajlamos, gyenge adottságú területeken érdemes a kukoricát cirokkal helyettesíteni. Egy kilogramm szárazanyag előállításához 40-50 százalékkal kevesebb vizet igényel, mint a kukorica. A termése aszályos körülmények között legalább 15-20 százalékkal meghaladja a kukoricáét, hozama pedig Magyarországon akár a hektáronkénti 12 tonnát is elérheti.

A szárazságban a kukoricánál jobban kifizetődik a ciroktermesztés
A szárazságban a kukoricánál jobban kifizetődik a ciroktermesztés
Nyereségesebb a ciroktermesztés, mintha kukoricát vetnénk

Azokon a szélsőséges időjárásnak kitett területeken, ahol más kultúra gyakorlatilag nem termeszthető gazdaságosan és biztonságosan – többek között alacsonyabb műtrágya- és növényvédőszer-költsége miatt –, a cirok nyereséges tud lenni. Ezen kívül a vetésforgó is bővíthető a növénnyel, ezáltal csökkenthető a rovar-és betegségnyomás. Ugyancsak segíti a termesztését a korszerű hibridek megjelenése.

A NAK alosztályának álláspontja szerint a cirok a jövő növénye lehet, erről itt írtunk korábban. Mindez nem csak a kedvező termesztési viszonyok miatt van, az állattenyésztők számára ugyanis a cirok kedvező beltartalma alapján (toxinmentes, magas fehérjetartalom, kiváló aminosav-összetétel) tökéletes kiegészítője a szemestakarmányoknak. Továbbá olcsóbbá és biztonságosabbá teszi a takarmány-előállítást is. Ezeken kívül egyre növekvő és stabilabb a piaci kereslet a sokrétű felhasználhatósága miatt. Mivel a cirok glutén- és GMO-mentes, kiváló alapanyag az élelmiszer-előállításhoz, továbbá a sör- és az alkoholgyártás számára is. Ráadásul a bioetanol előállítására is alkalmas.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacot továbbra is a sok eladó és kevesebb vevő jellemzi. Az árak a 23. hét óta egy szűk sávban mozognak a 60 500 Ft környékén. Mintha az elmúlt het...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...