Jó volt az időjárás, de nem lehetnek boldogok a babtermesztők

A babtermesztők az idén nem panaszkodhatnak az időjárásra, ám mégsem lehetnek teljesen elégedettek. Ugyan a bab megkapta, amit kíván, a május eleji fővetések kellően meleg talajba kerültek, a kelő állományok sem fáztak, és a fagy sem okozott benne kárt, a lisztériabotrány miatt akadtak gondok a termelésben.

A témáról a Magyar Mezőgazdaság készített riportot Subicz Ferenccel, a Cibakert Kft. ügyvezetőjével, ezt az anyagot szemléztük. Az elegendő vizet megkapó állomány megnövelte a lombját, beárnyékolta a sorokat, és hozta a fajtára jellemző tenyészidőt, így nem lett kényszerérett. A feldolgozóipari szerződéseknek megfelelően július első napjaiban megkezdődhetett a vágott babok első szakaszainak betakarítása, fejtett babot pedig először július 22-25. közt szállítottak a feldolgozóknak. A Cibakert Kft. területein 12-14 tonnás hektáronkénti hozamokat mértünk – mondta a szakember.

Hiába a jó időjárás, a babtermesztők is isszák a lisztériafertőzés miatti következmények levét
Hiába a jó időjárás, a babtermesztők is isszák a lisztériafertőzés miatti következmények levét

Időjárási szempontból tehát jó idény az idei, a lisztériafertőzés azonban rányomja a bélyegét az egész feldolgozóipari körre, folytatta Subicz Ferenc.  A kimutatott fertőzés miatt ugyanis a belga tulajdonú bajai hűtőházban leállították a fejtett és vágott bab feldolgozását, csak a csemegekukorica-vonal működhet, és a folyamatos ellenőrzés azt is lassítja. Ez pedig óriási torlódást eredményezett. Az üzemhez szerződött termelők keresik a zöldségek helyét, és ez az értékesítési kényszer letörte az árakat. Ezen túl vélhetően több 10 hektár bab kint maradt a földeken. A Cibakert Kft. közel 40 hektár fejtett babra szerződött az üzemmel, amit szintén máshol, nyomott áron kellett értékesíteni.

Aggódnak a babtermesztők, mert a többi üzemben is szigorúbban ellenőriznek, gyakrabban fertőtlenítenek. Ez pedig visszafogja a feldolgozást, miközben a melegben robbanásszerűen érik a csemegekukorica.

A lisztériafertőzéssel érintett üzem példaértékűen áll a helyzethez

A fogyasztók örülhetnek a hatóság körültekintő ellenőrzésének, és ez rendben is van, mondta Subicz Ferenc. Az érintett termelők egy része viszont a nagy bajba kerülhet a következmények miatt. A Greenyard Hungary Kft. példaértékű hozzáállását is meg kell említeni, hogy a hatalmas károk (három év késztermékének a megsemmisítése, visszahívása), és a botrány miatti imázsveszteség ellenére a hatóságokkal nagyon együttműködő, és keresi a megoldást az üzem mentesítésére, miközben azt is megígérték, hogy megtérítik a termelők kárát – számol be róla a Magyar Mezőgazdaság.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Beköszöntött a hüvelyesek éve! Újév napján a családok többsége lencsét fogyaszt, ezzel is biztosítva az anyagi bőséget az adott évre. Az év további részében azonban hajlamosak vagyu...
Exportra kerül a hazai konzervek java A hazai konzervpiac leginkább exportra állítja elő termékeit. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a hazai adottságok kiemelkedőek ebben a szektorban, ...