Mélyíti a tojás sárgájának színét a betakarított brokkoli melléktermékeként megmaradó szárakból és levelekből készült takarmány. Ez derült ki a kaliforniai Davis Egyetem kutatóinak kezdeti tanulmányából. Ezen az egyetemen hosszú ideje kutatják a brokkoli antiallergén, rák- és elhízást megelőző tulajdonságait, nemrég pedig elkezdték vizsgálni a takarmányozásban való hasznosítását is.
A brokkolibetakarítás során leválasztják a növény emberi fogyasztásra szánt virágát, visszahagyva a brokkoli mintegy 75 százalékát kitevő szárát és leveleit. Ezek jobb esetben a komposztban, ám leggyakrabban inkább hulladékként végzik. Pedig a brokkoli szárának igen magas a kalcium-, karotinoid- és antioxidáns-tartalma, ráadásul gazdag vitaminokban is. A Poultry World cikkére a Magyar Mezőgazdaság bukkant rá, ezt az anyagot szemléztük. A karotinoidok különösen a tojástermelőknek fontosak. A brokkoliban ezek a karotinoidok sárgák, narancssárgák, vagy sötétvörösek, emiatt sötétíthetik a tojás sárgájának színét, amit a fogyasztók kifejezetten szeretnek.
A kísérletekben a kutatók nagy százalékban adtak brokkolit fehér leghorn tyúkok főként kukorica és szója keverékéből összeállított takarmányához. A brokkolival etetett tyúkok fogyasztása, testsúlya, takarmányhasznosítása, tojástermelése nem igazán különbözött kontrollcsoport tulajdonságaihoz képest. Még a tojások súlya és a tojáshéj vastagsága is hasonló volt. Azonban a tojások sárgájának színe jelentősen sötétebb lett. A kutatók emiatt egyetértettek abban, hogy a brokkolit érdemes bevonni a baromfi-takarmányozásba, de szélesebb körű felhasználásához még további kutatások elvégzése szükséges.