Jó tesz a tojásnak, ha brokkolival etetik a baromfit

Mélyíti a tojás sárgájának színét a betakarított brokkoli melléktermékeként megmaradó szárakból és levelekből készült takarmány. Ez derült ki a kaliforniai Davis Egyetem kutatóinak kezdeti tanulmányából. Ezen az egyetemen hosszú ideje kutatják a brokkoli antiallergén, rák- és elhízást megelőző tulajdonságait, nemrég pedig elkezdték vizsgálni a takarmányozásban való hasznosítását is.

A brokkolibetakarítás során leválasztják a növény emberi fogyasztásra szánt virágát, visszahagyva a brokkoli mintegy 75 százalékát kitevő szárát és leveleit. Ezek jobb esetben a komposztban, ám leggyakrabban inkább hulladékként végzik. Pedig a brokkoli szárának igen magas a kalcium-, karotinoid- és antioxidáns-tartalma, ráadásul gazdag vitaminokban is. A Poultry World cikkére a Magyar Mezőgazdaság bukkant rá, ezt az anyagot szemléztük. A karotinoidok különösen a tojástermelőknek fontosak. A brokkoliban ezek a karotinoidok sárgák, narancssárgák, vagy sötétvörösek, emiatt sötétíthetik a tojás sárgájának színét, amit a fogyasztók kifejezetten szeretnek.

Jelentősen mélyíti a tojás sárgájának színét, ha az azt tojó baromfit brokkolival etették - képünk illusztráció, brokkoli és tojás is a tányéron
Jelentősen mélyíti a tojás sárgájának színét, ha az azt tojó baromfit brokkolival etették – képünk illusztráció, brokkoli és tojás is a tányéron

A kísérletekben a kutatók nagy százalékban adtak brokkolit fehér leghorn tyúkok főként kukorica és szója keverékéből összeállított takarmányához. A brokkolival etetett tyúkok fogyasztása, testsúlya, takarmányhasznosítása, tojástermelése nem igazán különbözött kontrollcsoport tulajdonságaihoz képest. Még a tojások súlya és a tojáshéj vastagsága is hasonló volt. Azonban a tojások sárgájának színe jelentősen sötétebb lett. A kutatók emiatt egyetértettek abban, hogy a brokkolit érdemes bevonni a baromfi-takarmányozásba, de szélesebb körű felhasználásához még további kutatások elvégzése szükséges.

Mi tudunk még egy jól működő folyamatot, amiben a brokkoli és a baromfi együtt szerepel:

Videón a brokkolis csirke készítésének receptje.
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Tojásszövetség: a láthatóan feltüntetett kilós ár ... A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint áttörést hozhat a tojáspiacon, és visszaszoríthatja az importot, hogy az étkezési t...
Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
Növekedésnek indult a pulykaágazat a szakmai szöve... Ismét növekedésnek indult a pulykaágazat, az elmúlt másfél éves recessziót követően egyre kiegyensúlyozottabbá válik a piac. A Magyar Pulykaszövetség ...
Nőtt a sertés- és a szarvasmarha-állomány is Tovább emelkedik a szarvasmarha-állomány, így 2014 végére a számuk meghaladta a 800 ezer darabot. A sertéságazat sem panaszkodhat, a sertések száma is...
Asszonyélet: Tények és érdekességek a tojásról... Növeli a koleszterint, szinten tartja a zsírsavakat, egészséges, kevésbé egészséges. Sok mindent mondtak és mondanak a tojásról, cikkünkben összeszedt...