Jó tanácsok a jó húsválasztáshoz: a hentes javaslatai piacozás előtt

Mennyire híg az olcsó hús leve? Hogyan érdemes elindulni el egy nagybevásárlásra, ha valakinek nincs jól bejáratott hentese? Milyen a szép hús, egyáltalán mit fontos tudni a vásárláskor, hogy ne vezessék meg az embert? Az Index riportja egy hentes szakember segítségével mutatta be a húsválasztás fortélyait, és a jó sült csirkemell titkát. Érdemes megnézni, mire kell figyelni a húspultoknál és a henteseknél.

Az Index által megkérdezett hentes szerint a járvány hatására teljesen átalakult a húspiac, és a vásárlói szokások is megváltoztak. A hús házhozszállítása egyre népszerűbb szolgáltatás, sokan inkább így igyekeznek csökkenteni a fertőzésveszélyt. Ehhez viszont olyan bizalomra van szükség, aminek birtokában a vevő teljesen rábízza magát a hentesére.

Érdemes odafigyelni a húsválasztás szempontjaira az üzletekben
Érdemes odafigyelni a húsválasztás szempontjaira az üzletekben

A portálnak Károly József hentes mondta el, hogy a marhahúsnál sok meglepetés nincs: látványos ugyanis a különbség a tejelő tehenek és a húshasznosítású marhák közti különbség. A baromfinál sokkal nehezebb kérdések is előkerülnek. Ilyen az antibiotikummal, hozamfokozóval és hormonokkal kezelt szárnyasok, vagy az állatbarát körülmények között nevelt jószágok kínálata. Ezért érdemes odafigyelni rá, hogyha a csirkebőrön sárga pelyhek láthatóak, azt valószínűleg kurkumával, vagy ételszínezékkel kezelték, hogy tanyasi tartású hatást keltsenek vele.

A húsválasztás fontos szempontjaira hívta fel a figyelmet egy budai hentes

Egy hagyományosan tartott csirke 1 kiló körüli tömegű és 54 nap alatt éri el a vágásérett kort. A különböző segédanyagok használatával ez 32 napra is csökkenthető, amivel a megkérdezett hentes szerint 50 százalékkal alacsonyabb költséggel lehet csirkét vágóra nevelni. Károly József azt is javasolja, hogy a csirkemell sütésekor még akkor is hagyják rajta az állat bőrét, ha nem eszik meg, mert ez szaftosabban tartja az ételt.

A Nébih az alábbiakat ajánlja a húsválasztás során:

  • Az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt húsokat mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezze be. Ne vásároljon ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól.
  • A húsokat hűtve, 0-5 oC-on kell tárolni. Hűtőpulton kívül árusított húst ne vegyen meg!
  • A csomagolt húsoknál, húskészítményeknél a jelölésnek magyar nyelven szerepelnie kell. Figyeljen arra is, hogy nincsenek-e a címke adatai átjavítva, letakarva.
  • Lejárt fogyaszthatósági idejű terméket vagy sérült, szennyezett csomagolású készítményt ne vásároljon meg!
  • A húsok frissességét a gyakorlott fogyasztó is meg tudja ítélni színe, szaga, állaga, tapadóssága alapján. Ha a termék állaga nem friss, szaga, színe eltér a szokásostól, ne vegye meg. Ha szükséges, ellenőrizze az eladó által becsomagolva átnyújtott terméket is még a vásárlás helyszínén.
  • Előre darált húst csak igazán megbízható helyről vásároljon, de legjobb, ha a húst otthon darálja le, vagy kéri az eladótól a kiválasztott hús ledarálását.
  • Ne vegyen húskészítményt olyan helyen, ahol a nyers húst értékesítő eladó szolgálja ki a felvágottat, kolbászt, szalámit! A baktériumok így átkerülhetnek a nyers húsról a közvetlenül fogyasztható húskészítményekre, azokkal pedig a szervezetünkbe!
  • Legyen különösen körültekintő, ha egy akciós húsértékesítés túl kedvezőnek tűnik.
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Növekedésnek indult a pulykaágazat a szakmai szöve... Ismét növekedésnek indult a pulykaágazat, az elmúlt másfél éves recessziót követően egyre kiegyensúlyozottabbá válik a piac. A Magyar Pulykaszövetség ...
Nőtt a sertés- és a szarvasmarha-állomány is Tovább emelkedik a szarvasmarha-állomány, így 2014 végére a számuk meghaladta a 800 ezer darabot. A sertéságazat sem panaszkodhat, a sertések száma is...
Vágóhídi hírek A vágóhidakon csaknem minden állatfajtából többet vágtak 2014-ben Magyarországon, mint egy évvel korábban. A szarvasmarha vágások 4,3 százalékkal, a s...
Tyúkok áraszthatják el Érdet! Forradalmasítják a hulladékgazdálkodást Érden. A biológiailag lebomló hulladékok csökkentése érdekében elindul a “Tyúkokkal a környezetvédelemért” eln...
Külföldön is hódít a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt.... A Hortobágyi Lúdtenyésztő ZRT. a kazanyi székhelyű Ekofarma Zvenyigovo céggel vegyesvállalatot hozott létre Oroszországban. Az üzletnek kifejezetten j...