Jó megoldások az energiaköltségek csökkentésére a gazdaságokban

Számos olyan megtakarítási lehetőség van a mezőgazdaságban, amely kedvez a klímának és a költséghatékonyságnak, ráadásul használatukkal nagyobb energiafüggetlenség érhető el. Minden energiatakarékossági intézkedés hosszú távon csökkenti az energiaszükségletet, és alkalmassá teszi a gazdaságot a jövőbeni energetikai innovációkra. Az áramtárolás és a hűtés korszerűsítése csak néhány ezek közül.

A Magyar Mezőgazdaság írta meg, hogyan takarítható meg energia és növelhető az energiafüggetlenség egyszerre. Az energiahatékonyság növelése nagy kihívást jelent a magánemberek és minden gazdaság számára is.

Az energiafüggetlenség az állattartó telepeken is kiemelten fontos költségcsökkentő megoldás lehet - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőhegyes, tehenészet
Az energiafüggetlenség az állattartó telepeken is kiemelten fontos költségcsökkentő megoldás lehet – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőhegyes, tehenészet

Az energia-önellátás felé vezető úton az egyik legfontosabb a fegyelem. A bátorság, a kitartás és az újító szellem, az innovációk elfogadása garantálja a személyes sikert. Vannak olyan intézkedések, amelyek valóban nagyobb beruházást igényelnek, mások csekély technikai és pénzügyi ráfordítással teszik lehetővé a jelentős megtakarítások elérését.

Bizonyos esetekben pedig elegendő a munkafolyamatok újragondolása.

A jövő energiaellátása intelligens, hatékony és zöld. Nézzünk utána és használjuk ki az energiahatékonyság növelésének lehetőségeit – javasolják. Minden hatékony lépés, amit ma teszünk, döntő lépést jelent az éghajlatvédelem, a költségmegtakarítás és az energiafüggetlenség felé.

Hűtők és hűtőrendszerek

Az alacsony hőmérséklet nélkülözhetetlen az élelmiszertermeléshez. Ez biztosítja az élelmiszerek minőségét és eltarthatóságát. Néhány egyszerű intézkedéssel a meglévő hűtőrendszerek energiaköltségei érezhetően csökkenthetők.

Például a tehenészeteknél érdemes megvizsgálni a tej hideg vízzel történő előhűtésének lehetőségét. A tejleválasztó edény és a tejtartály közé egy cső- vagy lemez van felszerelve. Így a 38 °C-os tehénmeleg tej folyóvízzel lehűthető 15-20 °C-ra. A tej gyors lehűtése az energiatakarékosság mellett minőségjavító hatással is bír. Ráadásul az előhűtésből felmelegített víz ideális az állatok itatására. A hideg évszakban ez növeli a szarvasmarha vízfelvételi képességét, az állatok jólétét és a tejhozamot.

Az elavult fagyasztóládák és fagyasztószekrények gyakran használnak túlzottan sok energiát. Egy régebbi típusú fagyasztó energiaigénye akár tízszer nagyobb is lehet, mint egy új készüléké. Bizonyos esetekben elegendő a fagyasztási hőmérsékletet az optimális hőmérsékleti szintre csökkenteni. Az elektronikus hőmérséklet-kijelzővel nem rendelkező régi fagyasztók gyakran a legmagasabb fagyasztási hőmérsékletre vannak állítva – írták.

Szellőztetés és légkondicionálás

A jó, friss levegő elengedhetetlen az állatok jólétéhez. A szellőztetés és a hűtés iránti igény a globális felmelegedés és az egyre növekvő hőség hatására nő. Az energiatakarékos szellőző- és hűtőrendszerek kellemes klímát biztosítanak az istállóban, miközben csökkentik az energiaigényt.

A sertés- és baromfitartás energiafelhasználásának nagy részét a szellőzőrendszerek adják. A hatékony szellőztetés és hűtés a globálisfelmelegedés és a szagkibocsátás csökkentése szempontjából is egyre fontosabbá válik. Az optimális levegőgazdálkodás nagyon megköveteli a szabályozástechnikát. Egyrészt a túl magas levegőmennyiség növeli a szellőzőrendszer energiaigényét, másrészt az értékes hő télen energetikailag megsemmisül.

Az intelligens szellőzésvezérlők hosszú távon rögzítik a hőmérsékleti görbéket, és értékes információkat szolgáltatnak a szellőzőrendszer optimális paraméterezéséhez.

Az energiatakarékos szellőztető ventilátorok, a befújt levegő kondicionáló hűtőrendszerei és az elszívott levegő hővisszanyerése felére csökkentheti egy istálló energiafogyasztását. Ez a sertéstartó istállók jövedelmezőségét is növelheti.

Szivattyúk és motorok

A gazdaságokban többféle különféle szivattyú és motor található. Fontos meghatározni, hol találhatók megtakarítási intézkedések, és hogyan lehet azokat sikeresen végrehajtani a gazdaságban.

A frekvenciaszabályozású vákuumszivattyúk 40-60%-kal csökkentik a fejés közbeni villamosenergia-fogyasztást. A fotovoltaikus rendszerrel és akkumulátor-tárolóval felszerelt tejtermelő gazdaságok számára a frekvenciaszabályozású vákuumszivattyú is ésszerű módja az energiafüggetlenség további növelésének.

Kulcskérdés a világítás is

A hatékony és átgondolt világítás energiát takarít meg, és jelentős mértékben növeli az állatok és az emberek jólétét. Főleg istállóbővítéseknél vagy alacsony helyiségmagasságú istállóépületeknél a fény mennyisége gyakran nem elegendő. 

A modern világítási rendszerek és az intelligens világításvezérlő rendszerek jelentősen javítják a környezeti feltételeket: 

  • az állatjólét és az állategészségügy növekszik, akárcsak 
  • az állatok mozgási aktivitása és vitalitása. 

Ezenfelül javul a teljesítményük, a sérülések, betegségek gyorsabban felismerhetőek, a munkahelyi balesetek elkerülhetők, valamint javul a munkahelyi légkör.

Ahol lehet, váltsunk fénycsövekről LED-ekre. Napjainkban az energiatakarékos LED-es világítást túlnyomórészt új istállóépítéseknél vagy istállókorszerűsítéseknél alkalmazzák.

Üzemanyagfogyasztás

Aki érdekelt a termelés hatékony kezelésében, az a jövőben sem kerülheti el az okos gazdálkodást. Ez egyrészt üzemanyagot és erőforrásokat takarít meg, másrészt védi a talajt és a természetet. Az üzemanyagárak emelkedése és a fokozódó gépesítés komoly terhet jelent a gazdaságos termelési mód számára. Az intelligens technológiák az előretekintő gazdálkodókkal kapcsolatban az energiahatékony mezőgazdaság érdekét szolgálják – ma és holnap is – írták.

Fűtés és csatornázás

Csobogó csövek, zajos kazánok, izzó radiátorok? Amikor a fűtési rendszer nem működik zökkenőmentesen, van teendő. Sok biomassza fűtési rendszer nem működik hatékonyan, de gyakran egyszerű intézkedésekkel jelentős fűtési költségmegtakarítás érhető el.

A fűtési rendszer helyes beállítása elősegíti az életkomfort növelését és az energiaköltségek megtakarítását. A gyakorlat azt mutatja, hogy szinte minden fűtési rendszer optimalizálható. Az egyszerű és olcsó intézkedések gyakran elegendők a hatékonyság növeléséhez és a jövedelmezőség javításához – közölték.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Alternatív energia – a mezőgazdaságban is A mezőgazdasági termelés során nagyon sok „hulladék” energia keletkezik, legyen szó akár az állattenyésztésről, akár a növénytermesztésről. Az a válla...
Frissen facsart narancslé a boltból? Nem álom több... Az emberek egy bizonyos százaléka egyre inkább hajlik az egészséges táplálkozás irányába, ezzel folyamatos kihívást nyújtva az élelmiszeripari dolgozó...
Vegyen szenet közvetlenül a bányából szállítva!... Manapság mindenki kétszer meggondolja, mit és mennyiért vásárol, nincs ez másképp a fűtőanyagokkal sem. A szén az egyik legjobb alternatíva a gáz kivá...
EXPO 2017: Százezres látogatószámmal zárt a NAIK a... Véget ért Kazahsztán fővárosában, Asztanában az „EXPO 2017” világkiállítás, amit a jövő energiája jegyében rendeztek. A három hónapig tartó rendezvény...
A legjobb megoldás a gázfűtés kiváltására Hamarosan itt a tél és sokan csak az utolsó pillanatokban döntenek arról, mivel fognak fűteni a hideg hónapokban. A gáz drága, ezért egyre többen kere...
A tűzifahiány oka nem a faapríték használata A faapríték-előállítás hátteréről, jelenlegi technológiájáról és a lehetséges jövőbeni fejlesztéseiről szólt az Egererdő Zrt. Vevői Nyílt Napja szepte...